Prodej podniků za dolary Putin vysvětluje snahou firem vrátit se do Ruska.

Putin poznamenal, že firmy prodávající podniky za dolary se chtějí vrátit do Ruska.

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Prodej podniků za dolary Putin vysvětluje snahou firem vrátit se do Ruska.

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že zahraniční společnosti, které opouští Rusko v rámci sankcí a prodají své podniky současnému vedení za jeden dolar, se chtějí později do země vrátit. Tento názor vyjádřil ve čtvrtek 1. prosince při rozhovoru s mladými akademiky.

„Vím, že někteří odcházejí, někteří se snaží zůstat a někteří se snaží přijít místo těch, kteří odcházejí. A někteří, kteří odcházejí, předávají současnému vedení mnohamiliardová nebo mnohamilionová aktiva za jeden dolar, zřejmě s nadějí, že se vrátí, protože uzavřeli bezpečné obchody. Vidíme všechno, co se děje,“ řekl ruský vůdce.

Některé zahraniční společnosti oznámily od února 2022 stažení z ruského trhu v souvislosti s geopolitickou situací a zavedenými protiruskými sankcemi.
Ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov mezitím v rozhovoru pro list Izvestija 19. září uvedl, že zahraniční společnosti, které odešly, mají obvykle zájem na zajištění podmínek pro svůj návrat do Ruska. Za tímto účelem podle něj společnosti pracují na různých možnostech. Patří mezi ně prodej majetku místnímu managementu, franšízovému partnerovi nebo jiným partnerům z oboru. Značky také zvažují prodej aktiv třetí straně, ruské organizaci nebo podnikateli.

Ministr poznamenal, že ministerstvo průmyslu a obchodu je do procesu vyjednávání zapojeno jako jakýsi prostředník, který pomáhá nalézt řešení přijatelné pro všechny strany.