, , , ,

Viktor Orbán hledá společnou řeč s Německem

Orbán, Maďarsko, jednání s Německem

„Základy bilaterální spolupráce nemohou být zničeny žádnou politickou kampaní nebo občasnými neshodami v ekonomických otázkách,“ řekl maďarský premiér Viktor Orbán optimisticky o vztazích mezi Německem a Maďarskem během své návštěvy Berlína. Vystoupil na ekonomickém fóru o výzvách, kterým Evropa čelí, a vysvětlil „maďarský model“.

Maďarský premiér Viktor Orbán v pondělí v Berlíně jednal s úřadujícím a předchozími německými kancléři Olafem Scholzem a Angelou Merkelovou a zúčastnil se ekonomického fóra. Orbán řekl, že jeho dvouhodinová schůzka se Scholzem byla plodná, mluvili o každém obtížném a složitém tématu a „každý mohl být spokojen“ s jeho výsledkem.

To, že Maďarsko od roku 2010 úspěšně zvládalo krize – včetně světové hospodářské krize z let 2008–2009, migrační krize a krize COVID – mělo politické důvody, uvedl na ekonomickém fóru premiér.

Vrbán připomněl, že se v Evropě během světové hospodářské krize vedla debata o tom, zda je krize krizí cyklickou nebo strukturální. Připomněl, že nikdy nepřijal běžný výklad, že krize je cyklická – považuje ji za strukturální, protože Evropa bude s Asií neustále ztrácet na HDP, trzích a technologické konkurenci, pokud nezavede změny. Odpovědí Maďarska po roce 2010 bylo provádění hlubokých strukturálních reforem.

 

Maďarský model označil za konzervativní v sociální politice, která připomíná éru zesnulého německého kancléře Helmuta Kohla.

„Vláda uvažuje v pojmech pracovní společnosti s rodinou v jejím středu,“

Orbán řekl a dodal, že vláda také stavěla na národní hrdosti a přála by si, aby se stále více zakládala na výkonnosti národa.

„V Maďarsku neexistuje multikulturalismus,“ zdůraznil premiér a dodal, že pokud Maďarsko nebude chránit své hranice, může se zhroutit jednotný vnitřní trh Evropské unie.

Jedním z nejdůležitějších prvků ekonomických základů maďarského modelu je podle premiéra nízká úroveň zdanění. „Maďarsko je jedinou zemí na světě, která má paušální daň z příjmu fyzických osob, neexistuje zde dědická daň a daň z příjmu právnických osob je také nízká, 9 procent,“ zdůraznil.

Když hovořil o tom, že Maďarsko je pro německé podniky atraktivním investičním prostředím, zdůraznil, že „v maďarské ekonomice nejsou žádná překvapení – jsme schopni přesně říci, jaké střednědobé a dlouhodobé plány má vláda v každém sektoru“. Orbán dodal, že maďarsko-německá ekonomická spolupráce není v zásadě založena na ekonomických základech, ale má kulturní charakter. „Základy bilaterální spolupráce nemohou být zničeny žádnou politickou kampaní nebo občasnými neshodami v ekonomických otázkách,“ zdůraznil.

Když mluvíme o výzvách, kterým Evropa čelí, Orbán řekl, že v nadcházejícím období potřebujeme politickou bezpečnost, energetickou bezpečnost a fyzickou bezpečnost. „Politická bezpečnost je zaručena stabilitou vlády, fyzická bezpečnost může být zaručena mimo jiné tím, že Maďarsko zůstane nadále ostrovem míru, přičemž důležitou součástí energetické bezpečnosti je, že země má dostatečné zásoby plynu. šest měsíců,“ vysvětlil.

Zdroj:https://hungarytoday.hu/viktor-orban-seeks-common-ground-with-germany/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *