, , , , ,

Neustálá cenzura nahlodala demokracii

Neustálá cenzura nahlodala demokracii

 

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

 

24.8.2023    OD 

Kdysi jsme si mysleli, že internetová cenzura se omezuje na autoritářské nebo autokratické režimy. Nicméně nyní, v tom, co si většina lidí stále představuje jako demokratickou společnost, jsme normalizovali internetovou cenzuru, která je na nás stále více vnucována.

Jsme vůči tomu necitliví, dokonce jsme přimhouřili oči teprve minulý týden, když YouTube představil nově aktualizované „zásady týkající se dezinformací v oblasti medicíny“. Tyto zásady budou cenzurovat jakýkoli lékařský nebo zdravotní obsah, nejen COVID-19, který není v souladu s tvrzeními nevolené Světové zdravotnické organizace. Můžeme skutečně říci, že žijeme v demokracii?

Jsme The Many

Od počátku 90. let a nástupu World Wide Web spolu s klesajícími náklady na výpočetní zařízení se internetové technologie staly dostupnými pro průměrné občany v některých zemích po celém světě.

V dnešní době mediální vlivy, které kdysi patřily k tištěným médiím, televizi a rádiu, byly překonány internetem, který se od roku 2000 stal základním prvkem většiny našich životů. Výsledkem je, že více lidí může komunikovat po celém světě téměř v reálném čase prostřednictvím různých médií a protokolů. Internet umožnil posun, že nyní více než kdy jindy je nás mnoho.

Jako „ mnozí “ máme „ nevázanou elektronickou komunikaci, která umožňuje oddělit pravdu od moci “ a podle Warfa „ I když je široce oslavován pro svůj emancipační potenciál, mnoho vlád pohlíží na internet s obavami a snaží se omezit přístup nebo ovládat jeho obsah “ ( zdroj ).

Autokratická cenzura internetu

O mnoha národních státech je známo, že uvalují cenzuru na internetovou komunikaci své země. Navíc organizace soukromého sektoru mohou také zavádět cenzurní opatření na své uživatele nebo k tomu mohou být nuceny svými vládami, máme tendenci spojovat tuto úroveň kontroly s autokratickou společnosti.

Ve skutečnosti to přijímáme jako samozřejmost a je pravda, že  repertoár  cenzurních technik pro kontrolu online komunikace je běžným rysem v autokraciích a autokratické vlády kontrolují, kde a kdy jsou moderní komunikační technologie (ICT) zaváděny na prvním místě, kdo dostane přístup k němu a jaké informace jsou sdělovány.

To je samozřejmě politicky motivováno a autokratické vlády spoléhají na svou kontrolu nad internetem, aby zakázaly opozičním aktivistům mobilizovat své stoupence online, omezit šíření informací, které jsou kritické vůči režimu, nebo špehovat obyvatelstvo, aby identifikovali potenciální odpůrci. v závislosti na příslušné politické situaci na místě.

Zjevným příkladem je cenzura online obsahu čínskou vládou, která je pro nás nepřijatelná.

Čínská lidová republika byla mezi prvními, kdo přijal národní filtrační systémy na páteři internetu v zemi – lidově známý jako „Velký čínský firewall“ – a od té doby se stal paradigmatem cenzury internetu. ( zdroj ).

Podle politologického přehledu má Čína cenzurní program zaměřený na „ omezení kolektivních akcí umlčením komentářů, které reprezentují, posilují nebo podněcují společenskou mobilizaci, bez ohledu na obsah, a je zaměřen na snahu předcházet kolektivním aktivitám, ke kterým nyní dochází nebo může nastat v budoucnu – a jako takové se zdá, že jasně odhaluje vládní záměry. 

Ne v naší demokracii

Ano, ale jsme demokracií a až do voleb, primárně ve Spojeném království mezi Corbynem a Johnsonem ( 2019 ) a ve Spojených státech, mezi Trumpem a Hilary Clintonovou ( 2016 ), internetová cenzura a manipulace nebyly spojeny s vyskytující se v demokraciích. My, masy v „demokratickém“ západním světě, považujeme cenzuru a mediální manipulaci za nepřijatelné, když jsou jinde, a přesto se zdá, že mnozí před nimi zavírají oči, když jsou přímo na našem prahu.

Podle výzkumu Access Controlled z roku 2010 „bylo ze strany mnoha států zdrženlivé přiznat snahu o kontrolu internetového obsahu. V mnoha případech k odepření přístupu došlo mimozákonně nebo pod rouškou neprůhledných zákonů o národní bezpečnosti. Podle zprávy byli poskytovatelé internetových služeb často jednoduše požádáni nebo jim bylo řečeno, aby zablokovali přístup ke konkrétnímu obsahu bez jakéhokoli odkazu
na existující zákony. Jindy bylo obtížné odlišit zablokování od síťových chyb nebo jiných technických problémů, jako jsou útoky odmítnutí služby, ale zdálo se, že jsou podezřele spojené s politickými událostmi
 .

Státy se již nebojí statusu vyvrhelů

Také odhalili, že mnoho zemí ve skutečnosti popřelo, že by ve skutečnosti blokovalo přístup k internetovému obsahu nebo mělo jakékoli spojení s útoky na služby.

„ Viděli jsme tyto události jako anomálie, protože neodpovídaly paradigmatu filtrování čínského stylu a do značné míry se vymykaly metodologii, kterou jsme vyvinuli pro testování internetové cenzury. “ Nicméně, oni říkají, “tyto anomálie byly ve skutečnosti “vznikající normy,” a dodávají, že “Od té doby, co byl proveden náš výzkum Access Denied, došlo k zásadní změně v politice a praxi kontroly internetu. Státy se již nebojí statusu vyvrhele tím, že otevřeně deklarují svůj záměr regulovat a kontrolovat kyberprostor.

Možná proto, že se to většině z nás zdá být jedno? Proč to není nepřijatelné, když se to děje nám? I když můžeme říci, že ano, v praxi se zdá, že kolektivně zavíráme oči před internetovým dohledem a cenzurou, která se na nás už léta plíží.

Nyní je to „ nový normativní terén, ve kterém jsou sledování a cenzura rutinní “, tvrdí výzkumníci z Access Controlled, „ filtrování internetu, cenzura webového obsahu a online sledování narůstají na celém světě, v demokratickém zemích i v autoritářských státech ,“ argumentují.

Tým Accessed Controlled již v roce 2010 zdůraznil, že „ Paradoxně vyspělé demokratické státy v rámci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) – včetně členů Evropské unie (EU) – vedou (možná neúmyslně) cestu k vytvoření globální norma kolem filtrování politického obsahu.  V dnešní době není pochyb o tom, že je to záměr.

Zásady týkající se dezinformací COVID

Vidíme to přímo před našimi tvářemi, zejména od roku 2020, kdy YouTube zakázal jakýkoli obsah související s COVID, který byl v přímém rozporu s radami Světové zdravotnické organizace (WHO), a prohlásil, že odstraní vše, co bude považovat za „lékařsky nepodložené“. Generální ředitelka Susan Wojcicki uvedla, že mediální gigant chtěl vymýtit „dezinformace na platformě“ a dodala: „ Takže lidé říkají: ‚Vezmi si vitamín C, vezmi si kurkumu, my tě vyléčíme ‘, to jsou příklady věcí, které by byly porušením pravidel. naší politiky,“ řekla CNN.“ Ve skutečnosti cokoli, co by bylo v rozporu s doporučeními nebo tvrzeními Světové zdravotnické organizace ohledně Covid, by bylo porušením jejich politiky.

(Opravte mě, pokud se mýlím, ale neslyšeli jsme „vezměte si vitamín D. Ivermectin, Quercitin atd.?“ Nemůže se generální ředitel ani přimět tato slova vyslovit? že je cenzuruje.)

YouTube se každopádně očividně cítí dobře s potlačováním naší svobody projevu a teprve minulý týden rozšířila své zásady cenzury, které se neomezují na COVID nebo související obsah, jako jsou vakcíny proti COVID. Zásady YouTube týkající se dezinformací se nyní vztahují na veškerý zdravotní a lékařský obsah, včetně použití léčby od meruňkových jader až po propagaci Ivermectinu.

Zásady lékařských dezinformací

V podstatě platí, že pokud Světová zdravotnická organizace (WHO) a její nevolení vládnoucí byrokraté v Ženevě ve Švýcarsku považují naše domácí opravné prostředky za nepravdivé, pak již nebudeme moci sdílet naše znalosti ve videu na YouTube, abychom jim odporovali.

Původní zásady YouTube týkající se dezinformací ohledně dezinformací již na webu nejsou k dispozici. Nyní byla nahrazena mnohem obecnější politikou dezinformací v oblasti medicíny. Tyto zásady znamenají, že již nemůžeme zveřejňovat obsah, který popírá nebo je v rozporu s jakýmkoli zdravotním stavem, na který může WHO a místní zdravotnické úřady tlačit, ani nemůžeme nabízet rady, jak těmto stavům předcházet nebo je léčit.

Vzhledem k tomu, že aktualizace zásad a pokyny od WHO podléhají změnám z rozmaru společnosti Tedros, jak víme od roku 2020, znamená to, že zásady YouTube týkající se dezinformací budou také podléhat změnám, aby s nimi zůstaly v souladu. Proto může být potřeba, aby poskytovatelé obsahu tyto změny průběžně kontrolovali.

Prevence, léčba a popírání dezinformací

V případě, že poskytovatel obsahu akceptuje zdravotní stav, který WHO/YouTube propaguje, nesmí doporučovat vlastní léčbu nebo prevenci, i když má pocit, že je pro něj nebo pro ostatní velkým přínosem. uvádí YouTube

„ Nepovolujeme obsah, který propaguje informace, které jsou v rozporu s pokyny zdravotnických úřadů o prevenci nebo přenosu konkrétních zdravotních stavů nebo o bezpečnosti, účinnosti nebo složkách aktuálně schválených a podávaných vakcín“ To samozřejmě nyní znamená jakoukoli vakcínu a ne pouze mRNA Covid.

Přestože domácí opravné prostředky nemusí být pro každého, WHO nám vzala možnost dozvědět se o nich na YouTube a rozhodnout o tom sami. Jejich zásady se nevztahují pouze na videa, dokonce nám upírají právo použít informace v popisech videí, živých přenosech nebo komentářích.

zdroj ). YouTube je jen jedním z příkladů nově rozšířených zásad cenzury, děje se tak na celém internetu (tento týden Google a platforma X).

Zdroj

Dnes čelíme vážné výzvě. Cenzura ze strany soukromých subjektů i veřejných institucí se ukázala jako hrozivá hrozba pro naše demokratické ideály. Když mocné síly ovládají a manipulují tok informací, podkopávají samotnou podstatu naší demokracie.“ píše Richard Gerber

Digitální a sociální média nabízejí důležité nástroje pro sociální hnutí, aktivisty a státní kritiky, umožňují celosvětové spojení s ostatními, umožňují výměnu názorů, což vede k moudřejší a silnější síle v boji proti korupčním programům. V podstatě způsobujeme WHO a spol. obrovský problém.

To znamená, že nástroje digitálních a sociálních médií jsou také přínosem pro řídící orgány, protože existují značné možnosti pro rozšíření státního dohledu a potlačení našich hlasů. Podle výzkumu jednoduše „ autokrati systematicky využívají digitální nástroje a zasahují do online komunikace, aby zpochybnili svou vládu. 

Už nemůžeme tvrdit, že „státem povolená cenzura internetu“ se omezuje na autoritářské nebo autokratické režimy, jako je Čína, pokud nejsme připraveni přiznat, že i my jsme pod autoritativní vládou. Neustálá cenzura narušuje naši demokracii.

Není to skryto před zraky veřejnosti, internetová cenzura se stala globální normou a jak bylo řečeno o čínské cenzuře, záměrné umlčování lidí je „orientováno na snahu předcházet kolektivním aktivitám, které se objevují nyní nebo mohou nastat v budoucnu – a jako takové se zdá, že jasně odhalují vládní záměry. 

Záměrem WHO, podporovaným mimo jiné digitálními nástroji poskytovanými YouTube, je nasměrovat masy ke spolupráci a dodržování předpisů pomocí hrozby „lékařské nouze“ jako trojského koně, který se vplíží do tyranské vlády jednoho světa. Nechtějí, aby jim překážely nesouhlasné hlasy!

 

ZDROJ:https://expose-news.com/2023/08/24/continual-censorship-has-eroded-democracy/?fbclid=IwAR2NzJBbeBhy7PIr62j7Ocu99eu5w0UFgZf0_Z1hsZKeS86Rqsce1QabzYc

 

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *