, , , , ,

Nepřátelské poznámky českého mluvčího. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová s proukrajinským poselstvím

zrušení zasedáví Visedradské Čtyřky

Nepřátelské poznámky českého mluvčího. Vedlo ke zrušení zasedání Visedradské Čtyřky

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

 18.11.2022

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová s proukrajinským poselstvím

Tiskové agentury v minulých dnech informovaly o zrušení schůzky předsedů parlamentů zemí Visegrádu 4 plánované na pátek. Důvod náhlého rozhodnutí lze hledat ve vyjádření předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové.

Předseda maďarského parlamentu László Kövér z maďarské strany vyjádřil politování nad odložením jednání řečníků V4 Bratislava, sdělila ve čtvrtek MTI tisková kancelář maďarského parlamentu. To říkalo

za posledních 30 let se regionální spolupráci mezi těmito čtyřmi zeměmi podařilo zastupovat společné zájmy a překlenout ideologické rozdíly.

„Výroky předsedů českého parlamentu o Maďarsku jsou nepravdivé a neuctivé. Neodpovídají skutečnosti a zpochybňují právo maďarské vlády utvářet svou politiku v maďarském národním zájmu,“ stojí v prohlášení kanceláře Lászlóa Kövéra.

Předseda maďarského parlamentu László Kövér. MTI/Koszticsák Szilárd

Co bylo řečeno

Pekarová Adamová (TOP 09), která dlouhodobě kritizuje Viktora Orbána, měla na maďarského premiéra a na Maďary obecně tvrdá slova:

„Vždy jsou to Maďaři, kteří jsou poslední, kdo souhlasí se sankčním balíčkem, požadují ústupky a hrozí, že další sankce nepodpoří. Navíc dokážou otázku války využít interně proti EU. Jsou ruským trojským koněm a považuji za důležité vyslat jim jasný signál, že je to nepřijatelné,“ poznamenala Pekarová Adamová .

K její ostré kritice se následně přidali i předsedové Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který se měl zúčastnit i jednání V4 v Bratislavě: „Vezměte si třeba to, že Maďaři bilaterálně vyjednávají s Ruskem o dodávky některých energetických komodit. To neumožňuje jednotný postoj zemí EU a tím prosazování našich cílů v této energetické krizi,“ uvedl Vystrčil.

Otevřeně nepřátelský postoj Pekarové Adamové vůči maďarské vládě Viktora Orbána však dávno předchází únorovou invazi Ruska. Doutnající napětí vystoupilo do popředí i při červnové návštěvě maďarské prezidentky Katalin Novákové v Praze, kde se oproti zvyklostem nesetkala s šéfy obou komor českého parlamentu. Vysvětlovalo to tehdy zahraniční cesta Vystrčila i Pekarové Adamové.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny se také aktivně pokusila zasáhnout do maďarských voleb v dubnu letošního roku na straně maďarské levicové opozice, když poznamenala , že „Češi už svého Babiše vyhostili. Místní opozice dala stranou své rozpory a spojila se proti populistické vládě, kterou dlouhá léta vedl Viktor Orbán. Neváhá navazovat pochybné vazby se zeměmi jako Rusko a Čína na úkor svých spojenců, včetně nás,“ uvedla Pekarová Adamová. Tím si vysloužila silnou výtku jak od Václava Klause bývalého českého prezidenta a premiéra, tak od současného prezidenta Miloše Zemana.

Zdroj:https://hungarytoday.hu/czech-speakers-hostile-remarks-cancel-visegrad-4-meeting/?fbclid=IwAR2mymIePA3retcQv2nTE117ce_CiAAoyjnSZgFLwF3bHjoRf2CD8XRN00U

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *