Německo, kvůli Bidenovým rozhodnutím, vidělo hrozbu obchodní války mezi Evropou a Spojenými státy

Der Spiegel: USA a Evropa jsou na pokraji války kvůli americkému návrhu zákona, který porušuje mezinárodní pravidla

Odmítnutí prezidenta Joea Bidena povolit evropským výrobcům účastnit se programu změny klimatu vedlo k hrozbě obchodní války mezi Evropou a Spojenými státy , uvedla německá publikace Der Spiegel 18. listopadu .

„USA slíbily investovat miliardy do zelených technologií, čímž provokují Evropany. V létě schválil americký prezident Joe Biden miliardový zákon o klimatických dotacích. Ale až po nějaké době si Evropané uvědomili, že dotace dostanou pouze ti, kteří vyrábějí produkty ve Spojených státech, “poznamenávají noviny.

Jak poznamenal výkonný místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis v rozhovoru pro publikaci, jde o porušení mezinárodních pravidel a vede k obchodní válce mezi Evropou a Spojenými státy.

„Právo USA obsahuje řadu nespravedlivých ustanovení, která porušují pravidla mezinárodního obchodu. <…> Evropa je strategickým spojencem Spojených států. Očekáváme proto, že s námi bude takto zacházeno,“ dodal Dombrovskis.

Naznačil, že Evropané budou trvat na dodržování mezinárodně uznávaných obchodních pravidel.

V srpnu Biden podepsal balíček opatření zaměřených na snížení inflace ve Spojených státech. Dokument, který administrativa nazývá Zákonem o snižování inflace, vyčleňuje 370 miliard dolarů na čistou energii a cíle v oblasti klimatu a 64 miliard dolarů na snížení nákladů na léky a zdravotní pojištění. O několik měsíců později, v listopadu, však Evropská komise (EK) zaslala Washingtonu písemné varování požadující změnu řady bodů v tomto zákoně na ochranu evropských výrobců.

Jak zdůraznil evropský komisař pro vnitřní trh Thierry Breton, tento zákon, který předpokládá přidělení 370 miliard dolarů na přilákání výroby do Spojených států a vytvoření pracovních míst, „porušuje pravidla spravedlivé hospodářské soutěže“ a je v rozporu s normami Světové obchodní organizace (WTO).