, , , , ,

FDA říká, že maso vypěstované v laboratoři je bezpečné pro lidskou spotřebu

maso vypěstované v laboratoři

FDA říká, že maso vypěstované v laboratoři je bezpečné pro lidskou spotřebu

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

 

17. listopadu 2022 

Úřad pro potraviny a léčiva ( FDA ) ve středu schválil maso vypěstované v laboratoři pro lidskou spotřebu. Což je poprvé co tak agentura učinila.

Rozhodnutí znamená , že UPSIDE Foods se sídlem v Berkeley v Kalifornii, dříve známá jako Memphis Meats, bude moci uvádět své produkty z „kultivovaného kuřete “ na trh, jakmile je zkontroluje Ministerstvo zemědělství USA (USDA).

Podle svých webových stránek je UPSIDE Foods potravinářská společnost založená v roce 2015, jejímž cílem je pěstovat „udržitelné kultivované maso“. Cituje investory včetně  Billa Gatese a Sira Richarda Bransona.

Společnost pěstuje maso, drůbež a mořské plody tak, že sbírá buňky ze živých zvířat a používá je k pěstování masa v kultivátoru. Buňky jsou neustále vyživovány „optimalizovaným“ krmivem, které se skládá z „běžných sloučenin nalezených v krmivu pro zvířata a v lidské potravě, včetně aminokyselin, mastných kyselin, cukrů, stopových prvků, solí a vitamínů“.

Buňky se pak sklidí, zkontrolují a zabalí k podávání. UPSIDE Foods tvrdí, že jejich maso lze tvarovat do jakéhokoli tvaru. Může vypadat stejně jako vaše typická drůbež chovaná konvenčně.

Není třeba porážet miliardy zvířat

Po „přísném hodnocení“ vydal FDA společnosti potvrzení „žádné námitky“ pro její pěstované maso, drůbež nebo mořské plody, což signalizuje, že agentura přijala závěr UPSIDE, že její pěstované kuře je bezpečné ke konzumaci.

„Vyhodnotili jsme informace, které UPSIDE Foods poskytla agentuře, a v tuto chvíli nemáme žádné další otázky ohledně bezpečnostního závěru firmy,“ uvedl FDA. „Konzultace FDA s firmou před uvedením na trh zahrnovaly hodnocení výrobního procesu firmy a kultivovaného buněčného materiálu vyrobeného výrobním procesem, včetně vytvoření buněčných linií a buněčných bank, výrobní kontroly a všech komponent a vstupů.“

Přestože agentura shledala kuřecí maso Upside Foods bezpečné ke konzumaci, produkt ještě není schválen k prodeji.

„Znamená to, že po našem pečlivém vyhodnocení dat a informací sdílených firmou nemáme v tuto chvíli žádné další otázky ohledně závěrů firmy o bezpečnosti,“ uvedl FDA.

UPSIDE Foods poznamenal, že produkty, které pěstují, nejsou veganské ani vegetariánské, ale jsou to „lahodné maso vyrobené bez potřeby chovat a porážet miliardy zvířat“.

Vypěstované z živočišných buňek

Kromě toho firma plánuje, že zvýšení produkce kultivovaného masa povede ke snížení spotřeby vody a půdy ve srovnání s konvenčně produkovaným masem a mohlo by potenciálně pomoci snížit riziko škodlivé bakteriální kontaminace, a to díky vysokému testování, bezpečnosti a kvalitě společnosti. řízení.

Generální ředitelka a zakladatelka Dr. Uma Valetiová označila rozhodnutí FDA za „přelomový okamžik v historii potravin“.

„Začali jsme UPSIDE uprostřed světa plného skeptiků. Dnes jsme se znovu zapsali do historie jako první společnost, která obdržela dopis ‚Žádné námitky‘ od FDA pro pěstované maso,“ uvedla Valeti v prohlášení ze 16. listopadu. „Tento milník představuje významný krok směrem k nové éře v produkci masa. Jsem nadšený, že američtí spotřebitelé budou mít brzy možnost jíst lahodné maso, které je vypěstováno přímo ze živočišných buněk.“

Podle dohody z roku 2019 USDA i FDA společně regulují maso z buněčné kultury. Jak se produkty „kultivovaného kuřete“ blíží ke vstupu na trh. Bude na zpracování a označování dohlížet Ministerstvo zemědělství USA pro bezpečnost potravin a inspekční službu.

FDA ve středu také poznamenala, že je připravena spolupracovat s dalšími firmami vyvíjejícími potraviny z kultivovaných živočišných buněk, aby bylo zajištěno, že jídlo bude bezpečné pro konzumaci.

Zelené světlo UPSIDE Foods od FDA přichází poté, co bylo kultivované kuře podáváno účastníkům letošní klimatické konference COP27 v Egyptě.

Zdroj:https://www.theepochtimes.com/fda-says-lab-grown-meat-safe-for-human-consumption_4868819.html?utm_source=partner&utm_campaign=TheLibertyDaily&fbclid=IwAR0VLtX5tte_2NfUFNI3V1hcZm7aiv0PvnO12dfuB7a6Pb2m9odcsCr7IdM

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *