, , , , ,

Dvě třetiny německých samohybných houfnic PzH 2000 jsou nepoužitelné

Dvě třetiny německých samohybných houfnic PzH 2000 jsou nepoužitelné

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

22.12.2022

BERLÍN (1 dolar=0,94 eura) – Situace s některými bojovými pozemními zbraňovými systémy Bundeswehru se nadále zhoršuje. Server BulgarianMilitary.com před několika dny informoval, že během cvičení došlo k totální poruše nových a modernizovaných obrněných transportérů Puma německé armády. Po osmi dnech střelby i německé Pumy přestaly fungovat. Objevily se dokonce zprávy o vznícených APC.

Bundeswehr [německá armáda] má ve svém inventáři 105 houfnic tohoto modelu. Zpráva uvádí, že jen 73 z těchto 105 houfnic je použitelných. Zpráva však také uvádí, že bojeschopnost děl je 50 % z těchto 73. To znamená, že německá armáda má 36 provozuschopných samohybných houfnic PzH 2000.

Informace byla oficiálně zveřejněna v deníku The Times. Britská publikace citovala své zdroje v Německu, podle nichž 18 samohybných houfnic již putovalo do opravárenských dílen. Informace však neuvádí, zda těchto 18 houfnic je z vadných, nebo zda se jedná o 18 houfnic z dotyčných 36 provozuschopných PzH 2000. Pokud jde o to druhé, pak situace v německé dělostřelecké bojeschopnosti vážně sahá na dno.

BulgarianMilitary.com připomíná, že PzH 2000 již delší dobu bojují na Ukrajině na straně ukrajinských ozbrojených sil. Berlín je dodal Kyjevu

Například na Ukrajině bylo zjištěno, že selhal systém řízení palby. Závada pochází z nabíjecího mechanismu samohybné houfnice, který je enormně namáhán. Ukrajinci denně vystřílejí 300 nábojů německých houfnic PzH 2000. To je také problém, protože Němci zřejmě nekonstruovali dělo na tak intenzivní nabíjení.

To však vede k dalšímu problému. Spiegel před několika týdny informoval, že došlo k chybě při plánování dodávek náhradních dílů pro ukrajinské houfnice. Ukázalo se, že Německo bylo nuceno „kanibalizovat“ jednotku PzH 2000, aby dodalo náhradní díly ukrajinským ozbrojeným silám.

Němečtí experti již posílají do Berlína alarmující zprávy. Nedostatek náhradních dílů pro PzH 2000 již ochromil takzvané opravárenské centrum, které chce Německo do poloviny prosince zřídit na Slovensku, aby tam opravovalo dodané zbraně.

Válka na Ukrajině odhalila něco nečekaného, ale možná dlouhá léta skrytého – značná část německé techniky je ve špatném stavu. Chybí například tanky Leopard-2, které měly být dodány do Polska v rámci programu kruhové výměny. Berlín slíbil nejméně 50 takových tanků, ale nakonec se ukázalo, že žádné nejsou, a nabídl jejich náhradu Leopardem-1.

germany leopard

Ve skutečnosti by veřejnost neměla být překvapena, protože Berlín dosud nelhal. Od začátku války Berlín opakovaně, navzdory tlaku veřejnosti a Washingtonu, prohlašoval, že nemůže Ukrajině dodávat zbraně, které potřebuje. Berlín opakovaně oznámil, že zásoby v Německu jsou nízké. Nyní zřejmě prostě nastal okamžik, kdy se osvětlují důvody neschopnosti německé vlády ve větší míře podpořit ukrajinské vojáky. Pro ekonomicky stabilní západoevropskou zemi však zůstává ostudou, že zanedbává své zbrojení.

1 reply
  1. aamater
    aamater says:

    Samé dobré správy. A toto je realita, zločinecká teroristická organizácia NATO je na pokraji priepasti. To čo mali ako tak funkčné, tak to už stihli odoslať na Ukrajinu. Samozrejme jednalo sa o zbrane a zbraňové systémy z čias kedy štáty NATO boli ešte vo VZ!!! A toto čo má (zto) NATO momentálne vo svojej výzbroji by nás malo akože ochrániť pred prípadným útokom? Asi ťažko!!!

    Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *