, , , , , ,

Doba ledová v parlamentu Bundestag musí šetřit energií, ale pak selhává i topení. Nálada některých poslanců je na bodu mrazu.

Doba ledová v parlamentu Bundestag musí šetřit energií, ale pak selhává i topení. Nálada některých poslanců je na bodu mrazu.

Doba ledová v parlamentu. Bundestag musí šetřit energií, ale pak selhává i topení. Nálada některých poslanců je na bodu mrazu.

28.11.2022

Mnoho německých poslanců si stěžovalo, že se v Bundestagu neuvěřitelně ochladilo, a proto se musí teple oblékat, napsal sloupkař časopisu Spiegel Tim Neumann.

Německo očekává po Novém roce prudký nárůst cen elektřiny – Spiegel Článek říká, že Bundestag musí šetřit energií kvůli nedostatku plynu. Je upřesněno, že v kancelářích a zasedacích místnostech je udržována teplota 19 stupňů a chodby a foyer nejsou vytápěny vůbec.

Spolkový ministr financí Christian Lindner ( FDP ) stojí u řečnického pultu s černým rolákovým svetrem pod sakem a na vládní lavici si kolegyně z kabinetu Klara Geywitz ( SPD ) dala kolem krku velký šátek. Renate Künast (Zelení) také sedí v plenárním sále s límečkem a šálou: V Bundestagu se ochladilo, nepříjemně chladno. „Seděla jsem v kanceláři s péřovou bundou a chodila sem a tam,“ říká Künast. „Přesto jsem měla po krátké době studený nos.“ To je fraška! Je zřejmé, že administrativa nemá situaci pod kontrolou,“ stěžovala si poslankyně za Zelené Renate Künast.

Zelený politik Künast: "Co se stane, když je opravdu minus pět stupňů?"

Zelená politička Künast: „Co se stane, když je opravdu minus pět stupňů?“

Novinář poznamenal, že na chlad v prostorách si stěžovali i další poslanci a zaměstnanci Bundestagu. Je pozoruhodné, že to byl německý ministr hospodářství Robert Habeck, který je členem Strany zelených, kdo v srpnu předložil německé spolkové vládě zákon o změně pravidel pro úsporu energie. Podle nových předpisů platí pro prostory Spolkového sněmu stejné normy jako pro ostatní nebytové veřejné budovy, shrnul autor článku.

Stejně jako mnoho lidí doma ztlumuje topení, i Spolkový sněm musí kvůli nedostatku plynu šetřit energií: Kanceláře a konferenční místnosti lze vytápět pouze na 19 stupňů, chodby a foyer nejsou vytápěny vůbec. Stejně jako u všech veřejných budov, které nejsou obydleny, platí i pro budovy Bundestagu pravidla pro úsporu energie. To chce vyhláška, kterou v srpnu prošel federálním kabinetem ministr hospodářství Robert Habeck (Zelení).Dobrá nálada navzdory chladu: Olaf Scholz a Christian Lindner během debaty o rozpočtu

Západní země po zahájení ruské vojenské speciální operace na Ukrajině zesílily sankční tlak na Moskvu, což však vyvolalo zdražení pohonných hmot a rekordní inflaci na samotném Západě. Jak poznamenal Vladimir Putin, politika zadržování a oslabování Ruska je dlouhodobou strategií pro Spojené státy a jejich spojence, ale sankce zasadily vážnou ránu celé globální ekonomice. Za hlavní cíl Západu označil ruský prezident zhoršení života milionů lidí.

Zdroj:  https://www.spiegel.de/politik/energiesparen-im-bundestag-warum-bei-einigen-parlamentariern-eisige-stimmung-herrscht-a-dc90fca1-558d-4b8e-88e6-4361d1560c2f?fbclid=IwAR3yiwwImTFJgsuIjL20ZgvtmiS2ysrII5dHP6PCFDqYaCdSm0mRKMEsQeg

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *