, , , , ,

Evropská komise vydírá Orbána a proto zmrazila Maďarsku eurofondy

Evropská komise zmrazila Maďarsku eurofondy

Evropská komise zmrazila Maďarsku  eurofondy ve výši 7,5 miliardy eur

 30. listopadu 2022

Evropská komise (EK) ve středu oznámila, že zachová svůj původní návrh z 18. září na pozastavení 65 procent závazků, pro tři operační programy v rámci politiky soudržnosti. Což představuje 7,5 miliardy eur z běžného rozpočtu EU vyčleněných pro Maďarsko. Informuje o tom zpravodaj TASR v Brusel.

Informaci na společné tiskové konferenci potvrdili výkonný místopředseda EK pro hospodářské otázky Valdis Dombrovskis. Eurokomisař pro spravedlnost Didier Reynders a eurokomisař pro rozpočet Johannes Hahn.

Maďarsko podle EK nedokázalo do 19. listopadu přiměřeně provádět hlavní aspekty 17 nápravných opatření. Dohodnutých v rámci obecného mechanismu podmíněnosti, jak se zavázalo. K odstranění zbývajících rizik pro rozpočet EU. V Maďarsku budou proto zapotřebí další zásadní kroky.

Komise v rámci hodnocení postupu podmíněnosti konstatovala, že i přes kroky maďarské vlády přetrvává riziko pro rozpočet EU, jelikož nápravná opatření, která je ještě třeba splnit, jsou strukturální a horizontální povahy.

O návrhu na zmrazení eurofondů Maďarsku budou hlasovat členské země (Rada EU). Musí se  rozhodnout do 19. prosince a to kvalifikovanou většinou. Eurokomise o tomto návrhu informuje i Evropský parlament.

Podle informací týdeníku Politico předsedkyně EK Ursula von der Leyenová v případě Maďarska zřejmě poprvé poruší svou tradici a neodjede do Budapešti odprezentovat finanční pomoc vyplývající z plánu obnovy a odolnosti.

Zdroj:https://www.hlavnespravy.sk/europska-komisia-zmrazila-madarsku-eurofondy-vo-vyske-75-miliardy-eur/2979322

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *