Pesticid spojený s reprodukčními problémy nalezený v Cheerios, Quaker Oats a dalších potravinách na bázi ovsa.

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

23.2.2024

Znovu připomínáme, že bohatství je před zdravím, tentokrát kvůli pesticidu zvanému Chlormequat chlorid, který je schválen a používá se v zemědělských plodinách ve Spojeném království, EU a Kanadě a jeho použití je nyní na vzestupu v USA. Navzdory zjištěním ze studií na zvířatech, že chemická látka snižuje plodnost a testosteron, narušuje reprodukční proces a může dokonce poškodit vyvíjející se plod!

Navzdory zjištěním toxikologických studií tohoto málo slýchaného pesticidu byl chlormequatchlorid schválen pro použití v zemědělských plodinách v Evropské unii, Spojeném království a Kanadě, a přestože je schválen pouze pro okrasné rostliny ve Spojeném království. Uvádí, že se nyní objevuje v drtivé většině potravin na bázi ovsa prodávaných v USA, včetně oblíbených značek cereálií Quaker Oats a Cheerios.

Studie publikovaná v Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology na Nature.com vysvětluje, že Chlormequat chlorid je zemědělská chemikálie poprvé registrovaná v USA v roce 1962 jako regulátor růstu rostlin. Působí tak, že snižuje výšku stonku, čímž snižuje pravděpodobnost ohnutí plodin, což může ztížit sklizeň.

Studie na zvířatech

Již na počátku 80. let však dánští chovatelé prasat poprvé popsali dopady expozice chlormequatu na reprodukční toxicitu a plodnost a pozorovali pokles reprodukce u prasat chovaných na zrnech ošetřených chlormekvátem. To vedlo ke zkoumání v kontrolovaných laboratorních pokusech na prasatech a myších.

Zjistilo se, že samice prasat krmené obilím ošetřeným chlormekvátem vykazují narušený cyklus říje a potíže s pářením ve srovnání se zvířaty na kontrolní dietě bez chlormequatu [ Zdroj ].

Samci myší vystavení chlormequatu prostřednictvím stravy nebo pitné vody během vývoje vykazovali sníženou schopnost oplodnění spermií in vitro [ Zdroj ].

Novější studie reprodukční toxicity ukázaly opožděný nástup puberty, sníženou pohyblivost spermií, sníženou hmotnost samčích reprodukčních orgánů a snížené hladiny testosteronu u potkanů ​​vystavených během citlivých období vývoje, včetně těhotenství a raného věku [Zdroj , Zdroj , Zdroj ] .

Kromě toho studie vývojové toxicity také naznačily, že expozice chlormequatu během těhotenství může narušit regulaci růstu a metabolismu plodu [ Zdroj ].

Studie na prasatech naznačují, že chlormequat může být také detekován v séru a také přenesen do mléka, ale tyto matrice nebyly zkoumány na lidech ani na jiných laboratorních zvířecích modelech, ačkoli potenciální přítomnost chemických látek spojených s poškozením reprodukce v séru a mléce byla prokázána. důležité důsledky pro expozici během těhotenství a pro kojence [ Zdroj ].

Navzdory zjištěním je chemikálie stále schválena pro zemědělské plodiny.

Chlormequat je schválen ve Spojeném království EU a Švédsku.

Ačkoli je v současné době povoleno použití pouze na okrasné rostliny v USA, chlormekvát byl stále schválen pro použití v Evropské unii, Spojeném království a Kanadě pro použití na zemědělských plodinách a je často nejčastěji zjištěným reziduem pesticidů v obilí a obilovinách. Spojené království a Evropská unie [ Zdroj ,  zdroj ].

Chemikálie je v Evropě rozšířená v běžně konzumovaných potravinách, existuje však pouze relativně malý počet studií biomonitoringu hodnotících expozici člověka chlormequatu.

Vzorky běžné populace ze Spojeného království a Švédska však odhalily chlormequat ve vzorcích moči téměř 100 procent účastníků studie. které byly ve frekvencích a koncentracích podstatně vyšší než u metabolitů jiných pesticidů. [ Zdroj , zdroj , zdroj , zdroj ].

Na vzestupu v USA

Nyní, v důsledku rozhodnutí Agentury pro ochranu životního prostředí USA (EPA) z roku 2018, zveřejněné přijatelné úrovně potravinové tolerance pro chlormekvát chlorid, je v dováženém ovsu, pšenici, ječmeni a některých živočišných produktech povolen dovoz chlormekvátu do potravin v USA. zásobování [ Zdroj ].

Studie zjistila, že 80 procent Američanů je vystaveno chemikáliím snižujícím plodnost v Cheerios, Quaker Oats

The Epoch Times informovaly v článku nazvaném „Američané vystaveni chemikáliím snižujícím plodnost v ovsu Cheerios Quaker“ , že recenzovaná studie zkoumala vzorky moči amerických občanů, aby určila jejich vystavení chlormequat chloridu – chemické látce pro růst rostlin. Výzkumníci detekovali chlormequat v 80 procentech vzorků moči odebraných v letech 2017 až 2023, s „významným nárůstem koncentrací u vzorků od roku 2023“.

Chemická látka byla detekována v „92 procentech potravin na bázi ovsa zakoupených v květnu 2023, včetně Quaker Oats a Cheerios,“ uvedla Environmental Working Group (EWG), která studii provedla.

Z 25 testovaných konvenčních ovesných produktů mělo 23 „zjistitelné hladiny“ chlormequatu. Jeden z osmi organických ovesných produktů měl chemikálii, zatímco dva z devíti pšeničných produktů měly nízkou koncentraci chlormekvátu.

Vědci odebrali 96 vzorků moči, z nichž 77 prokázalo přítomnost chlormequatu. Čísla naznačují, že subjekty pravděpodobně podstoupily „nepřetržitou expozici“ této chemikálii, protože chlormequat opouští tělo asi 24 hodin po požití.

Bylo pozorováno, že frekvence chemické látky ve vzorcích s časem roste. V roce 2017 mělo 69 procent vzorků chlormequat, což vyskočilo na 74 procent v letech 2018-2022 a poté na 90 procent v roce 2023.

Epoch Times tvrdí, že vyšší chemická koncentrace ve vzorcích z roku 2023 „může odrážet pravděpodobné nedávné zavedení chlormekvatu do potravin v USA kvůli změnám regulačních opatření EPA týkajících se chlormekvatu“. a že tyto změny zahrnují „stanovení limitů pro chlormequat v potravinách v roce 2018 a zvýšení těchto limitů pro oves v roce 2020,“ uvedl.

„Tyto akce umožnily dovoz a prodej zemědělských produktů, které byly ošetřeny chlormekvátem, například z Kanady.“

Na základě žádosti z roku 2019 předložené výrobcem chlormekvátu Taminco navrhla Biden EPA v dubnu loňského roku poprvé povolit použití chlormekvátu na ovsu, ječmeni, pšenici a tritikale pěstovaných ve Spojených státech. EWG řekl, že „je proti plánu“.

Studie naznačila, že pokud by bylo schváleno domácí použití chlormekvátu, „hladiny chlormekvátu by se pravděpodobně nadále zvyšovaly v ovsu, pšenici a dalších obilných potravinách, což by vedlo k vyšším úrovním expozice pro běžnou populaci USA“.

„Regulační prahové hodnoty navíc neberou v úvahu nepříznivé účinky směsí chemikálií, které mohou mít dopad na reprodukční systém, u nichž bylo prokázáno, že způsobují aditivní nebo synergické účinky při dávkách nižších než u jednotlivých chemických expozic.“

Tyto faktory vzbuzují „obavy z potenciálních zdravotních účinků spojených se současnou úrovní expozice, zejména u jedinců s vyšší úrovní expozice v obecné populaci Evropy a USA“

V rozhovoru pro The New York Post Olga Naidenko, viceprezidentka pro vědecké vyšetřování EWG, doporučila nakupujícím „kupovat organické ovesné produkty, protože tento oves je pěstován bez použití toxických pesticidů, jako je chlormequat a glyfosát“.

‚Alarm‘

Epoch Times také uvedly, že v rozhovoru pro Newsweek Alexis M. Temkin, hlavní autor studie EWG, řekl, že prevalence chlormequatu v potravinách a moči lidí „vyvolává alarm“. Vyzval k dalšímu vyšetřování této záležitosti a řekl, že americké ministerstvo zemědělství a americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv „by měly testovat zrna na přítomnost chlormequatu jako součást každoročního monitorování pesticidů“. EPA „musí plně zvážit potenciální rizika pro zdraví dětí vyplývající z expozice chlormekvátu a přehodnotit svá nedávná rozhodnutí povolit přítomnost chlormekvátu v potravinách pro děti“.

EPA oznámila návrh používat chlormequat v domácím rostlinném zemědělství loni v dubnu. Od té doby se několik organizací, jako je EWG, postavilo proti tomuto kroku.

V květnu 2023 Public Interest Research Group (PIRG) uvedla , že shromáždila více než 10 000 podpisů vyzývajících agenturu, aby návrh odmítla. „Všechno, k čemu se tato chemikálie používá, je udělat stonky malých zrn o něco silnější, takže se jich méně ohne nebo zlomí. O něco větší sklizeň nestojí za riziko pro naše zdraví,“ uvedlo v komentářích pro EPA. „Výzkum ukazuje, že chlormequat chlorid narušuje růst plodu a poškozuje reprodukční systém. Neměli bychom povolit jeho použití na potravinářských plodinách, pokud a dokud se neprokáže, že je zcela bezpečný – zvláště když víme, že můžeme hospodařit bez něj. “

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *