Miranda Devine: Výkonní pracovníci Twitteru, kteří tvrdili, že žádné „stínové banování“ neexistuje, byli přistiženi při lži

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Vedení Twitteru, které tvrdilo, že na platformě neexistuje žádné „stínové banování“, bylo přistiženo při „lži“, řekl ve čtvrtek reportér New York Post moderátorovi Fox News Tuckerovi Carlsonovi a dodal, že nejnovější odhalení „Twitter File“ jsou „opravdu potěšující“.

„Je opravdu potěšující vidět, že je to uvedeno v pravidlech, a přistihnout tyto vysoce postavené lidi na Twitteru při jejich lžích, protože oni skutečně lhali,“ řekla Miranda Devineová Carlsonovi. „Tvrdili, že nedochází k žádnému stínovému zakazování, přitom jsme věděli, jen z vlastní zkušenosti na Twitteru, že například já jsem od doby, kdy Elon Musk koupil Twitter, zvýšil počet svých sledujících o 40 %, a to je prostě něco, co zažívají demokraté napříč celou společností.“

Novinářka Bari Weissová zveřejnila sérii dokumentů, které ukazují, že prominentní členové konzervativní strany, včetně zakladatele organizace Turning Point USA Charlieho Kirka, se stali terčem tzv. „stínového zákazu“, kdy účty zůstávají aktivní, ale viditelnost příspěvků je drasticky snížena. Vedoucí pracovníci Twitteru, včetně bývalého generálního ředitele Jacka Dorseyho, popřeli, že by k této praxi docházelo, a také popřeli, že by se tak dělo na základě politických názorů.

Reportérka Bari Weissová odhalila, že Kirkův účet byl nastaven na „Nezesilovat“, zatímco na účtu moderátora rozhlasové talk show Dana Bongina byla použita nálepka „Černá listina vyhledávání“. Weissová také hovořila o několikanásobném pozastavení účtu Libs of TikTok za údajné porušení pravidel „nenávistného chování“ společnosti Twitter, i když vedení společnosti přiznalo, že účet tato pravidla „přímo“ neporušila.

Novinář Matt Taibbi v pátek zveřejnil dokumenty o postupu Twitteru v souvislosti se zprávou deníku New York Post z října 2020 o obsahu notebooku, který odložil Hunter Biden. Twitter zprávu cenzuroval a zablokoval New York Post přístup k jeho účtu.

„Všimněte si, že ze všech těch jmen, která Bari Weissová dnes večer vyzdvihla, jsou všichni konzervativci, a Bari Weissová není konzervativec, je to bývalá novinářka z New York Times, klidně se vsadím, že by byla rudá liberálka, pokud by se něco takového stalo, kdyby tam byli levičáci, kteří byli vyloučeni, můžete se vsadit, že by je jmenovala, aby měli stejné možnosti,“ řekl Devine a dodal, že bývalý právník FBI James Baker, kterého Musk v úterý vyhodil, Taibbiho „zazdil.
Baker údajně prověřoval dokumenty z Taibbiho pátečního zveřejnění dokumentů na Twitteru, které Elon Musk zveřejnil, uvedl Taibbi v úterý.

„Twitter pracuje na aktualizaci softwaru, která ukáže skutečný stav vašeho účtu, takže budete jasně vědět, zda jste byli stínově zakázáni, důvod a jak se odvolat,“ oznámil Musk ve čtvrtečním příspěvku na sociální síti.

Musk se po zveřejnění Weissova vlákna několikrát vyjádřil, přičemž uznal, že prosazování pravidel bylo nejednotné, a uvedl, že některé konzervativní účty byly pozastaveny, i když pravidla neporušily. Musk také sdělil Libsovi z TikToku, že „zkoumá“ pokračování stínového zákazu.