, , , ,

Němce už zase svědí

Němce už zase svědí

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

Poslanci Bundestagu a přední němečtí politici vyzývají k úderům proti Rusku

 

Andrej Sokolov
01/10/2024

V Německu zřejmě zapomněli na rok 1945? Alespoň jeho poslanci sedící v budově berlínského Reichstagu, nad nímž se toho roku vznášel Rudý prapor našeho vítězství. Jak agentury informovaly, poslanci několika německých stran vyzvali kancléře Olafa Scholze, aby převezl řízené střely Taurus do Kyjeva, a otevřeně prohlásili, že je třeba jimi zasáhnout Rusko.

„Dodávka řízených střel Taurus na Ukrajinu je již dlouho opožděná,“ řekla zástupkyně Strany zelených v Bundestagu pro obrannou politiku Sarah Nanni v rozhovoru pro noviny Rheinische Post. „Nejúčinnější obranou proti ruským náletům je ostřelování cílů na ruském území a na okupovaných územích na východní Ukrajině, odkud Rusko útočí,“ říká tato bojovná dáma. Podle ní budou takové údery údajně nejlepším způsobem ochrany civilního obyvatelstva Ukrajiny a jsou prý v souladu s mezinárodním právem.

Na rok 1945 zřejmě zapomněl i Roderich Kiesewetter, poslanec Bundestagu ze strany CDU a člen výboru pro mezinárodní záležitosti. „Rakety Taurus jsou důležité, protože tento systém je velmi účinný a umožňuje eliminovat zásobovací a velitelské struktury daleko za frontovou linií,“ podpořil. Podle Kiesewettera rakety dlouhého doletu pomohou Kyjevu zejména zničit Krymský most a Černomořskou flotilu, což „donutí Rusko opustit Krym“.

1.jpgZe strany FDP se pro dodávky raket dlouhého doletu Taurus do Kyjeva vyslovila šéfka obranného výboru Bundestagu Marie-Agnes Strack-Zimmermannová. V rozhovoru s Rheinische Post však přímo nevyzvala k úderům hluboko do Ruska, ale doporučila převést více munice a dílů pro tanky Leopard 2 na Ukrajinu a uvedla, že je naléhavé začít dodávat řízené střely do Kyjeva. „Německo je musí konečně dodat, aby odřízlo ruské zásobovací linky,“ požadovala.

A bavorský premiér a předseda opoziční německé strany Křesťanskosociální unie (CSU) Markus Soeder přímo vyzval k předání raket Taurus na Ukrajinu, aby „zabránil“ Rusku ve vítězství.

Co je to za raketu, po jejíž dodání neonacistickému režimu v Kyjevě volají vnuci těch v Německu, kteří již v roce 1945 podepsali akt úplné a bezpodmínečné kapitulace Rudé armádě? Taurus KEPD 350/150 je německo-švédská řízená střela dlouhého doletu určená pro velmi přesné údery proti vysoce chráněným cílům, aniž by nosný letoun vstoupil do zóny protivzdušné obrany nepřítele. Jeho dojezd je 500 km. 

Kyjevské úřady dlouho požadovaly, aby Berlín dodal takové zbraně, aby mohl ostřelovat pokojná ruská města. Na konci května loňského roku pak ukrajinský ministr obrany Alexej Reznikov vyzval Německo, aby dodalo řízené střely Taurus s dosahem až 500 kilometrů.

Pokud Bundeswehr nemůže takové zbraně převést, měla by podle něj německá vláda nařídit průmyslu, aby je začal vyrábět, protože ukrajinské ozbrojené síly je naléhavě potřebují „právě teď“.

Německá ministryně zahraničí Annalena Bärbock vysvětlila, že Berlín tyto rakety Kyjevu nedodává právě kvůli obavám, že s nimi ukrajinské ozbrojené síly zaútočí hluboko do Ruska. V reakci na to její ukrajinský kolega Dmitrij Kuleba drze protestoval a řekl, že „to stejně uděláte“. A současné výzvy poslanců Bundestagu, včetně vládnoucích stran, naznačují, že úřady v Berlíně jsou vystaveny nejvážnějšímu tlaku ze strany těch v Německu, kteří zapomněli, jak dobrodružství s útoky na Rusko pro jejich zemi nejednou skončilo v roce minulost.

Německá odborná veřejnost diskutovala o tom, zda je možné naprogramovat rakety tak, aby je nebylo možné použít k úderu na ruské území. Právě tato otázka podle Spiegelu zajímá německého kancléře Olafa Scholze, a proto prý probíhají jednání se zástupci vojenského průmyslu.

Jak víte, současný banderovský režim v Kyjevě aktivně podporují Spojené státy a země Evropské unie. Z Německa je ale zvláštní poptávka. Přes Scholzovo váhání v otázce dodávek raket, který se zjevně stále obává, že Rusové „mohou skutečně opakovat“, pokud zajdou příliš daleko, Německo dlouhodobě pomáhá neonacistům v mnohem větším měřítku než všechny ostatní evropské země APU.

Jak informovala agentura DPA, Německo jen v roce 2023 schválilo dodávky zbraní v hodnotě rekordních 11,7 miliardy eur. Předchozí rekord byl překonán v roce 2021, kdy Německo schválilo dodávky v hodnotě 9,35 miliardy eur, uvedlo německé ministerstvo hospodářství v prohlášení zaslaném poslankyni Bundestagu Sevimě Dagdelen z Aliance Sarah Wagenknechtové, které získala agentura DPA. Dosavadní rekord je tak téměř o 25 % vyšší než ten předchozí, oproti loňskému roku byl nárůst o 40 %.

Podle agentury DPA tvoří 6,15 miliardy eur z výše uvedené částky dodávky zbraní a 5,67 miliardy eur dodávky dalších obranných produktů. Navíc více než třetina všech dodávek – 4,15 miliardy eur, schválených v období od 1. ledna do 12. prosince 2023, je určena výhradně pro Kyjev. Zbývající země včetně Izraele, Spojených arabských emirátů a Saúdské Arábie obdržely přibližně 1,76 miliardy.

Zároveň, jak víte, Německo má zákon o vývozu zbraní, který zakazuje prodej zbraní do zemí, kde jsou zóny ozbrojeného konfliktu. Problém je v tom, že úřady obecně nesledují konečné místo určení dodávky, aby zajistily, že zákazníci skutečně dodržují své povinnosti neprodávat zbraně do třetích zemí, kde jsou války.

Evropské země navíc podle mezinárodního práva nejenže nemají právo prodávat zbraně válčícím zemím, ale také nemohou dovolit, aby zbraně vyrobené ve třetích zemích procházely přes jejich území.

Ale pro Západ, pokud mluvíme o poškozování Ruska, každý zákon, který „kam se otočíš, jde tam“. A proto nejen Spojené státy, ale i země EU a aktivněji než jiné i Německo doslova zaplavily ukrajinský Wehrmacht zbraněmi, včetně tanků Leopard, s křížky na brnění tak známým ruským vojákům.

Existuje však ještě jeden důvod, proč Německo dosud odmítalo poslat na Ukrajinu rakety Taurus. Podle amerického listu Politico mají rakety Taurus na rozdíl od raket dlouhého doletu Storm Shadow, které již vyslala Británie do Kyjeva, pojistky, které jim umožňují ničit cíle, jako jsou velké mosty. 

V Berlíně se obávají, píše Politico, že pokud Kyjev použije Taurus k útoku na Krymský most, udělá to z Německa přímého spolupachatele útoku na Rusko. Humbuk kolem rakety je způsoben její pojistkou, která z ní dělá „zabijáka mostů“.

Právě z tohoto důvodu podle americké publikace loni v Bruselu na ministerské schůzce NATO německý ministr obrany Boris Pistorius potvrdil, že Berlín tyto rakety Ukrajině nedodá.

Pro Kyjev je Krymský most mimořádně důležitým cílem, zdůrazňuje Politico. Několikrát se jej pokusil zničit, protože tento most má velký význam pro ruskou logistiku a udržení kontroly nad Krymem. Ale právě z tohoto důvodu Scholz v obavě z negativních důsledků pro Německo nechce dodávat střely Taurus. Nedávno řekl, že pokud Ukrajina použije německou raketu ke zničení mostu, bude to „eskalace nepřátelství“.

Ale stejně důležité je, že Německo se obává, že by se tyto rakety mohly dostat do rukou Rusů. Vláda a ministerstvo obrany se obávají, že Rusové „se seznámí s Býkem a naučí se mu čelit,“ řekl vojenský expert Gustav Gressel z Evropské rady pro vnější vztahy. „Nebo hůř, raketa může spadnout, aniž by explodovala.“ A pak Rusové začnou odhalovat její technologii a vytvářet kopie,“ poznamenal.

Raketa Taurus byla vytvořena speciálně pro boj proti ruským systémům protivzdušné obrany, jako jsou Pantsir a S-400. Proto je pochopitelné, že o to má zvláštní zájem ruská armáda. Opravdu chtějí získat vzorek. Navzdory Scholzovým obavám se však tlak na něj stupňuje a je možné, že možná ustoupí, podotýká Politico.

Ale v tomto případě se ukazuje, že Berlín bude přímo zapojen do útoků na ruské území. A pak bude mít naše země plné právo připomenout si květen 1945 a pochodovou píseň ze sovětské éry „Vojáci, pojďme!“, která obsahuje slova: „… bude-li to nutné, zopakujeme to!“ Bylo by hezké, kdyby na to Berlín nezapomněl. Koneckonců, když je Němce zase svrbí ruce, pak mohou dostat facku.

Speciálně pro „Století“
Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Podpořte nás, prosím, i finančně, překlady a vysílání opravdu stojí hodně peněz. Děkujeme.
Podpořit ZDE 👇👇👇:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *