, , , ,

Dálkově ovládaní roboti schváleni k zabíjení podezřelých v USA

dálkově ovládání roboti

Dálkově ovládaní roboti schváleni k zabíjení podezřelých v USA

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

2.12.2022

Přehled

Zatímco s povolením provozu plně automatizovaných automobilů na silnicích stále ještě nesouhlasíme z obavy o bezpečnost veřejnosti, stát San Francisco povolil použití stroje, který má sloužit k tomu, aby rozdělil prostor: dálkově ovládané roboty schválené k zabíjení podezřelých osob.

Páni! Mluvíme o stroji, který je skutečně zlý!

Věda a další zajímavosti, které je třeba vědět
Rozhodnutí padlo během bouřlivé debaty sanfranciské dozorčí rady, která v poměru 8:3 hlasovala pro udělení souhlasu s velmi kritizovanou politikou, která by policii umožnila „nasazení robotů schopných použít smrtící sílu za mimořádných okolností“, uvedla CNN.

Podle dokumentu Law Enforcement Equipment Policy (Politika používání vybavení pro vymáhání práva) má v současné době sanfranciská policie (SFPD) 17 bezpilotních a dálkově řízených pozemních vozidel s vlastním pohonem, která mají různé schopnosti, včetně těch, která mají „podvozek a manipulátory umožňující kombinaci příslušenství a nástrojů“.

Tato politika by policistům umožnila používat pozemní roboty k zabíjení, „pokud hrozí nebezpečí ztráty života příslušníků veřejného pořádku nebo policistů a policisté nemohou hrozbu potlačit ani po použití alternativních možností použití síly nebo deeskalační taktiky“, uvádí se v textu nařízení.

Vyhláška tvrdí, že „roboti budou používáni jako možnost užití smrtící síly pouze v případě, že riziko ztráty života příslušníků veřejnosti nebo policistů je bezprostřední a převažuje nad jakoukoli jinou možností použití síly, kterou má policie SFPD k dispozici“. Dodává se v něm, že roboty mohou obsluhovat pouze „přidělení operátoři, kteří absolvovali požadovaný výcvik“.

Takže co?

Navrhovaná politika jistě píchla do vosího hnízda, aktivisté za občanská práva se předhánějí v kritizování státu za jeho snahu o další militarizaci policejních sil.

Dean Preston, jeden z dozorčích orgánů, který se postavil proti této politice, na diskusi řekl: „Existuje vážný potenciál pro zneužití a zneužití této technologie vojenské úrovně a nulové prokázání nezbytnosti,“ uvedla CNN.

V reálném boji nebo v situacích s rukojmími je mnohem víc toho, co uniká očím, než toho, co je vidět. Lidé, zejména příslušníci donucovacích orgánů, kteří se takovou situací zabývají, mají schopnost uvažovat racionálně i emocionálně a k rozptýlení většiny případů eskalace je zapotřebí jemná kombinace obojího. Hlavním důvodem snahy policisty zpacifikovat aktéry a pokusit se o deeskalaci je jeho vlastní fyzické zapojení do situace a obavy o vlastní bezpečnost. Zdravý rozum nabádá policistu, aby se vždy snažil o deeskalaci.

Když úředník sedí na míle daleko v bezpečí řídicí místnosti a současně analyzuje nepřátelskou situaci a obsluhuje robota s obrovskou palebnou silou, těžko může odhadnout, jak citlivě by v reakci na situaci jednal.

Co bude dál?

Roboti jsou připravováni k různorodému použití, ale jejich využití jako střílejícího robota je určitě první. Politika ještě vyžaduje druhé hlasování příští týden a souhlas starosty.

Mluvčí SFPD Robert Rueca pro Washington Post upřesnil, že oddělení má armádu robotů a neplánuje je vybavit střelnými zbraněmi.

Rostoucí kriminalita je neblahou realitou nejen ve Spojených státech, ale po celém světě. Je však klíčem ke kontrole kriminality vybavovat policejní orgány stále silnějším arzenálem a zbraněmi, které dokážou zabíjet pouhým stisknutím tlačítka? Lék by naopak mohl spočívat v posílení struktur, které se vyhýbají nenávisti, zajišťují sociální spravedlnost a soucítí se znevýhodněnými.

BOJOVÍ ROBOTI

ZDROJ: Science and Stuff https://scienceandstuff.com/remote-controlled-robots-approved-to-kill-suspects-in-the-us/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *