, , ,

Rána pro dolar, ale i pro euro: Rusko, Turecko a Čína se dohodly na platbách za plyn v rublech a jüanech!

ZDROJ ZDE

Platby za dodávky zemního plynu z Ruska do Číny se nyní budou místo v dolarech provádět v rublech a jüanech, oznámil Gazprom. K dohodě se připojuje i Turecko.

Ruská ropná společnost Gazprom dnes oznámila, že podepsala dohodu o tom, že začne platit za dodávky ruského plynu do Číny v jüanech a rublech místo v dolarech.

Generální ředitel Gazpromu Alexej Miller uvedl, že nová dohoda, která zajišťuje platby v ruských rublech a čínských jüanech, je „vzájemně výhodná“ pro Gazprom i China National Petroleum Corporation (CNPC) a mohla by být příkladem pro další společnosti.

Dohoda je součástí snahy Kremlu zbavit se měn, které považuje za „nepřátelské“.

Co stanoví dodatečná dohoda – „ANO“ a z Turecka

Ruský energetický gigant oznámil podpis dodatečné smlouvy k té stávající s China National Petroleum Corp. Platba bude činit 50 % v rublech a 50 % v juanech, s okamžitou platností, uvedl zdroj Bloomberg pod podmínkou anonymity.

Vladimir Putin začátkem tohoto roku vyzval hlavní zákazníky Gazpromu v Evropě, aby platili za plyn v rublech. Tento krok byl reakcí na USA a jejich spojence zmrazení více než 300 miliard dolarů v rezervách ruské centrální banky.

Rusko také souhlasilo s platbami za plyn v rublech s Tureckem, které udržuje úzké vazby s Kremlem a neuvalilo sankce.

Ale zpočátku bude pouze čtvrtina z celkové částky zaplacena v ruské měně, zbytek v dolarech a eurech, uvedl zdroj. Podíl v rublech se bude časem zvyšovat, dodal.

„Jedním z pozitivních aspektů naší návštěvy v Soči je naše dohoda s Putinem o rublu. (…), naše transakce v rublech zajistí výhody pro Turecko a Rusko,“ řekl Erdogan novinářům při svém zpátečním letu ze Soči do jižního Ruska, kde se setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Erdogan neupřesnil objem obchodů s futures v rublech. Nyní byla zpráva potvrzena.

Dodávky zemního plynu do Číny rostou

Smlouva Gazpromu na dodávky do Číny prostřednictvím ropovodu Power of Siberia, podepsaná v roce 2019, má hodnotu 400 miliard dolarů za její 30letou životnost. Zásilky stabilně rostou a v roce 2022 by měly dosáhnout nejméně 15 miliard metrů krychlových ve srovnání s 10,4 miliardami metrů krychlových dodaných v loňském roce.

V únoru, kdy Vladimir Putin také navštívil Peking, Gazprom podepsal druhou dohodu o dodávkách dalších 10 miliard metrů krychlových ročně po dobu 25 let prostřednictvím nového potrubí, ačkoli dodávky ještě nezačaly.

ZDROJ ZDE

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *