, , ,

Co je ekonomika života a smrti a proč na mrtvé planetě není vítězů

Co je ekonomika života a smrti a proč na mrtvé planetě není vítězů

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

28.7.2023

Lidstvo se při honu za krátkodobými zisky a konzumem žene do propasti, je přesvědčen americký autor literatury faktu, „lovec ekonomik“ a aktivista John Perkinsn. Zvrátit to podle něj může obrat k takzvané ekonomice života. „Jsme součástí přírody, nejsme od ní oddělení. To si musíme uvědomit,“ říká.

„Když jsem se tady procházel a viděl jsem poprvé toto magické místo plné železa, říkal jsem si, že to je přesně ten příklad transformace sebedestruktivní ekonomiky smrti,“ říká na adresu vítkovických železáren v Ostravě muž, který se proslavil kontroverzní knihou Zpověď lovce ekonomik

Už roky zde probíhá festival Colours of Ostrava, jehož součástí je i diskuzní fórum Meltingpot, jehož hostem Perkins byl.

„Jsme v srdci sovětské oceli a uhlí. Když v devadesátých letech těžba uhlí skončila, zhroutilo se to tady. Systém vytěžil sám sebe. Naštěstí se někteří lidé rozhodli nepodlehnout zoufalství a proměnili to tu v prostor, který ctí umění, hudbu a výměny vizí. Udělali krok k ekonomice života,“ popisuje.

Vy i já jsme mimozemšťané. Nevnímáme se za součást přírody. Cítíme se od ní být oddělení nebo dokonce nad ní, a to je nutné změnit. Ať už jsme Amerika, Čína nebo nějaká korporace.

Ekonomikou smrti má na mysli přístup státu a společností, který „na základě maximalizace krátkodobého zisku vede ke změnám klimatu, příjmové nerovnosti či vymírání živočišných druhů“. Ekonomikou života naopak aktivitu firem a státu s důrazem na péči o životní prostředí, zaměstnance a místní komunity.

Jan Žabka

CELÝ článek si můžete přečíst ZDE: https://hlidacipes.org/co-je-ekonomika-zivota-a-smrti-a-proc-na-mrtve-planete-neni-vitezu/

ZDROJ: Hlídací pes. org

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.
Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.
Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-blog-cz/
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
https://volnyblog.news/
E-mail: podpora.volnyblog@protomnail.com

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *