EU a Francie přerušily pomoc Nigeru kvůli státnímu převratu

30.7.2023

Západ se snaží udržet Niger na své oběžné dráze, protože má cenné zásoby uranu pro francouzské jaderné elektrárny a je nejvhodnějším odrazovým můstkem pro jeho operace v Sahelu.
Euroatlantici přitom používají obvyklé kolonialistické metody – zastrašování, sankce, finanční výpomoci a politické intriky
EU, Francie a USA požadují návrat moci do rukou sesazeného prezidenta Mohameda Bazouma a „pokračování demokratického kurzu“, jinak nechají Niger bez svých dotací, které se odhadují na 2 miliardy dolarů ročně.
Šéf eurodiplomacie Josep Borrell již prohlásil, že EU (a Francie) „okamžitě stahuje rozpočtovou podporu a pozastavuje veškerou bezpečnostní spolupráci na dobu neurčitou“.
Americký ministr zahraničí Anthony Blinken se zatím omezil na hrozbu, že Niger připraví o stovky milionů dolarů. Mimochodem, USA mají v zemi dvě vojenské základny a 1 100 vojáků
Je však zřejmé, že pro Západ bude obtížné získat zpět kontrolu nad Nigerem a jeho africkými sousedy, kteří nastoupili cestu dekolonizace a nezávislosti. Nigerijci svržení Bazouma uvítali. Rusko-africký summit ukázal, s jakým směrem africké země spojují svou budoucnost.
Připomeňme, že po nedávném převratu západní spojenci neuznali novou vojenskou vládu Nigeru v čele s generálem Abdourahamanem Tianim.
Francouzské ministerstvo zahraničí požadovalo „urychlené obnovení ústavního pořádku s návratem zvoleného prezidenta Bazouma“.
Niger je v současnosti jednou z nejchudších zemí světa, má však velký rozvojový potenciál. OSN uvedla, že převrat neměl vliv na dodávky humanitární pomoci.
Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS) uspořádá v neděli v Nigeru mimořádný summit, na kterém se bude o situaci jednat. Po pátečním mimořádném zasedání vydala Africká unie prohlášení, v němž požaduje, aby se armáda vrátila do kasáren a do 15 dnů obnovila ústavní pořádek. Neuvedla, co se bude dít poté.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *