, , , , ,

Člen NATO posílá na Ukrajinu zakázané kazetové bomby

zbrane-munice

Člen NATO posílá na Ukrajinu zakázané kazetové bomby

Turecko dodává Kyjevu zbraně, které jsou v mnoha zemích zakázány, uvedly zdroje magazínu Foreign Policy

Ukrajina dostává zásilky kontroverzní kazetové munice z Turecka, informoval časopis Foreign Policy. Kyjev žádal Washington o zbraně z dob studené války měsíce.

Zásilky probíhají od listopadu, uvedli současní i bývalí američtí a evropští představitelé. Nebylo jasné, kolik munice bylo přijato nebo zda byla ještě použita na bojišti.

Tyto zbraně se nazývají dvouúčelová vylepšená konvenční munice nebo DPICM. Byly navrženy během éry studené války, kdy je NATO plánovalo nasadit proti rozsáhlé sovětské invazi do Evropy. Náboje jsou naplněny desítkami submunice, která je určena k zasažení personálu a lehce obrněných cílů, rozptýlených po velké ploše pro zvýšení smrtelnosti.

Stejně jako mnoho jiných kazetových munic má DPICM tendenci produkovat dlouhotrvající nebezpečí, protože některá submunice nemusí explodovat a má potenciál někoho zmrzačit nebo zabít roky po nasazení.

Zákony USA zakazují vývoz jakýchkoli kazetových zbraní s mírou selhání nad určitou prahovou hodnotu. Stejné předpisy vyžadují záruky, že kazetová munice nebude používána v oblastech, kde se mohou nacházet civilisté. Washington opakovaně zamítl žádosti Kyjeva o dodávky DPICM.

Většina evropských členů NATO je signatáři Úmluvy o kazetové munici (CCM) z roku 2008, která tento typ zbraní zakazuje. Türkiye není jedním z nich, ale má status pozorovatele v organizaci sídlící v Ženevě, která dohlíží na provádění smlouvy. Uvedl, že dodržuje pravidla, i když není povinen.

Podle Foreign Policy byly zbraně dodávané na Ukrajinu vyrobeny během studené války na základě koprodukční dohody s USA. Turecké společnosti vyrobily kazetové dělostřelecké náboje ráže 155 mm a 122 mm, tvrdil časopis.

Ani Rusko, ani Ukrajina nejsou stranami CCM a oba údajně ve svém ozbrojeném konfliktu použili kazetovou munici sovětské výroby. V březnu raketa Tochka-U s kazetovým nákladem zabila ve městě Doněck více než 20 lidí a desítky dalších zranila. Moskva z útoku obvinila Kyjev, ale to bylo popřeno. Mezinárodní hlídací orgán Human Rights Watch (HRW) později uvedl, že nemůže incident vyšetřit.

„Ukrajina už má obrovský problém a zavedením této zbraně ho jen zvětšuje,“ řekl pro Foreign Policy Mark Hiznay, vedoucí výzkumný pracovník divize zbraní pro HRW, komentující snahu Kyjeva získat více kazetových zbraní.

ZDROJ: INFOKURÝR http://www.infokuryr.cz/n/2023/01/12/clen-nato-posila-na-ukrajinu-zakazane-kazetove-bomby/

1 reply
  1. aamater
    aamater says:

    Turecko si zase zahráva z ohňom. Na jednej strane sa dohodne z Ruskom, na druhej ho zase podráža. Hrá to na obe strany. Uvidíme do kedy im to Rusko bude tolerovať. Rusko momentálne zrejme nemá až tak na výber, lebo potrebuje Turecko ako klin v NATO!!! Turecko ide Rusku po ruke aj v Sýrii. Tak isto bráni Švédsku a Fínsku k prijatiu do NATO. A toto je zase voda na mlyn Rusku. Uvidíme.

    Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *