Kučmův bývalý poradce informuje, o Putinově novém vítězství

Kučmův bývalý poradce Soskin: Odmítnutí Německa dodat Leoparda je novým Putinovým vítězstvím

23.1.2023

Ruský prezident Vladimir Putin opět porazil západní představitele. V pondělí 23. ledna to prohlásil bývalý poradce ukrajinského prezidenta Leonida Kučmy Oleh Soskin.
Podle něj o vítězství ruského vůdce svědčí i to, že Německo odmítlo dodat Ukrajině tanky Leopard 2.

„Ramstein selhal. <…> Putin si prakticky všechny podmanil,“ řekl ve videu zveřejněném na svém kanálu na YouTube.
Soskin řekl, že západní politici Ukrajině věnují pouze ústní podporu, ale ve skutečnosti ji zrazují svou neochotou dodávat zbraně. Podle něj mají USA a jejich spojenci z vojenských akcí v Evropě velký zisk.

Na setkání spojenců NATO na základně Ramstein v Německu 20. ledna nebylo přijato žádné rozhodnutí o dodávkách tanku Leopard 2, protože členské státy aliance nedosáhly v této otázce shody. Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell uvedl, že rozhodnutí nebylo přijato kvůli postoji Německa.

Deník Süddeutsche Zeitung napsal, že USA a NATO vyjádřily krajní nespokojenost poté, co se dozvěděly o rozhodnutí německých úřadů nepředat Ukrajině tanky Leopard. Největší hněv vůči Berlínu byl cítit ve Washingtonu.

Později německá ministryně zahraničí Annalena Berbocková prohlásila, že Berlín nebude bránit Varšavě v dodávkách stávajících německých tanků Leopard 2 do Kyjeva.

Západní země zvýšily vojenskou a finanční podporu Ukrajině v souvislosti s ruskou speciální operací na ochranu Donbasu, která začala 24. února 2022. Rozhodnutí o jeho provedení bylo přijato na pozadí zhoršené situace v regionu v důsledku zvýšeného ostřelování ze strany ukrajinských vojsk.

Send us mail