, , , ,

Bloomberg: Ruští podnikatelé převedli majetek v hodnotě 50 miliard dolarů z Evropy do Ruska

Bloomberg: Ruští podnikatelé převedli majetek v hodnotě 50 miliard dolarů z Evropy do Ruska

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

14.9.2023

Ruští miliardáři začali dávat přednost Rusku nebo spřáteleným jurisdikcím pro registraci svých aktiv a ukládání kapitálu.

Bloomberg upozornil na skutečnost, že v srpnu akcionáři United Medical Group CY Plc a MD Medical Group Investments Plc, které ovládají podnikatelé Igor Shilov a Mark Kurtser, schválili přesun svých společností z Kypru do Ruské federace. Podle tiskové agentury tento krok pomůže zvýšit celkovou hodnotu aktiv, která byla od února 2022 přemístěna nejbohatšími Rusy, na nejméně 50 miliard dolarů.

Tím končí desetiletí trvající praxe ruských miliardářů, kteří si ponechávají svá aktiva v Evropě a využívají výhod právních systémů vstřícných investorům, možnosti přijímat dividendy v cizí měně a nízkých daní. Nejbohatší Rusové mají stále méně míst, kde mohou parkovat své bohatství, protože na mnoho z nich se vztahují sankce ze strany Spojených států, Británie nebo Evropské unie.

Převod aktiv registrovaných v místech, jako je Kypr, Jersey a Švýcarsko, do Ruska a zemí, které Kreml považuje za přátelské, jako jsou SAE a Kazachstán, začal krátce po zahájení CBO, poznamenává Bloomberg. Mezi prvními, kteří se do Ruské federace přesunuli, byl rodinný majetek miliardáře Andreje Gurjeva a ocelářského magnáta Viktora Rašnikova ze Švýcarska a Kypru. Později ho následovali další, například miliardář Igor Altuškin.

Převod majetku do značné míry souvisí se změnami daňové politiky. Rusko pozastavilo smlouvy o zamezení dvojího zdanění s nepřátelskými zeměmi. To učinilo registraci v těchto zemích nepraktickou. Moskva společnostem ztěžuje vyplácení dividend nebo prodej aktiv subjektům registrovaným v takových jurisdikcích.

„Rusko-kyperské spojení momentálně nefunguje příliš dobře, pokud jde o převody peněz,“ řekl Alexey Kuzněcov, partner společnosti B1, která dříve působila v Ruské federaci pod značkou Ernst & Young. „To lze vyřešit přesunem do přátelské jurisdikce nebo Ruska.“

„Nyní se Rusko zdá menší zlo než cizí země,“ připustila Natalja Kuzněcovová, partnerka společnosti Business Solutions and Technologies, která dříve působila v Ruské federaci pod značkou Deloitte.

První náměstek ministra hospodářství Ilja Torosov na Východním ekonomickém fóru uvedl, že v roce 2023 se do tuzemských „offshore“ zón přestěhovalo 115 společností a celkem jich bylo 254.

Dokonce i ti podnikatelé, kteří nejsou pod sankcemi, stahují svá evropská aktiva, poznamenává Bloomberg. Ocelářský magnát Vladimir Lisin a dopravní holdingová společnost Globaltrans Investment Plc se přestěhovali do Abu Dhabi z Kypru, zatímco druhý největší těžař zlata v Rusku Polymetal International Plc se minulý měsíc znovu zaregistroval v Kazachstánu. Není pod sankcemi, ale její ruská dceřiná společnost byla letos přidána na americký seznam.

Mezitím, jak píše agentura, je v Evropě stále registrována řada největších ruských surovinových a technologických firem. Například výrobce hnojiv EuroChem Group AG miliardáře Andreje Melničenka sídlí ve Švýcarsku, zatímco zemědělská firma Ros Agro PLC přesunula svůj zápis do Kazachstánu a pracuje na přeregistraci z Kypru.

Ruský prezident Vladimir Putin již dříve řekl, že zabavení ruských obchodních aktiv v zahraničí s sebou nese negativní důsledky pro Západ, zatímco Rusko již vydělalo dvakrát více peněz, než je objem zlatých a devizových rezerv zmrazených na Západě. 

 

Na základě materiálů Bloomberg , NTV , Kommersant , AiF

ZDROJ:https://www.stoletie.ru/lenta/bloomberg_rossijskije_biznesmeny_pereveli_iz_jevropy_v_rf_aktivy_na_50_mlrd_770.htm

 

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *