, ,

Analytik Chechushkov: v budoucnu může směnný kurz posílit na 55-60 rublů za dolar

digitální měna centrální banky

V budoucnu je možná zvýšená volatilita na devizovém trhu a výrazné posílení směnného kurzu rublu, a to až na 55–60 rublů za dolar a 53–58 rublů za euro, v případě rizika zavedení nových omezujících opatření na účastníků ruského finančního trhu, vedoucího směru investičních analytiků Renaissance Credit Bank Roman Chechushkov.

Alarmující tón: bude akciový trh a rubl nadále klesat
Co kromě geopolitiky způsobilo kolaps burzy a oslabení národní měny

„Krátkodobě by rubl mohl být podpořen zvýšením cen ropy na pozadí rozhodnutí OPEC + snížit produkci ropy o 2 miliony barelů denně, což jsou asi 2 % světových dodávek,“ řekl.

Podle Čečuškova s ​​přihlédnutím k tomu, že 5. prosince vstoupí v platnost omezení uvalená Evropskou unií na vývoz ropy z Ruské federace, pokud náklady na energetické zdroje zůstanou vysoké, dodávky cizí měny od vývozců mohou zůstat stejné úrovně na měsíc a poptávka může být omezena kvůli případným sankcím, dodal Čečuškov.

Zároveň se posílení geopolitických rizik při absenci dalších protiruských sankcí může stát faktorem oslabení rublu na 64–66 rublů za dolar a 62–64 rublů za euro v průběhu měsíce, zdůraznil analytik. .

„Další tlak na rubl je vyvíjen vícesměrnou politikou Federálního rezervního systému (FRS) Spojených států a Bank of Russia (CB) kvůli snížení rozptylu diskontní sazby obou zemí a rozdílným úrovním ekonomická diverzifikace,“ poznamenal expert.

Upřesnil, že v současnosti je sazba Fedu 3,25 %, regulátor ji může dále zvýšit, do konce roku by mohla potenciálně dosáhnout 4,0-4,5 %. Banka Ruska zároveň na svém zasedání 16. září snížila klíčovou sazbu na 7,5 % ročně.

Růst dolaru vůči hlavním světovým měnám včetně rublu byl navíc tažen rizikem recese ve Spojených státech a zpomalením globálního ekonomického růstu.

Chechushkov poznamenal, že směnný kurz závisí také na množství cizí měny v oběhu.

„Jedním z faktorů, které v současnosti podporují směnný kurz rublu, je nárůst přebytku běžného účtu platební bilance Ruské federace. Příliv kapitálu do země pokračuje – podle předběžných odhadů centrální banky tedy přebytek běžného účtu ruské platební bilance v lednu až srpnu 2022 nadále rostl a činil 183,1 miliardy dolarů, což je trojnásobný nárůst ve srovnání se stejným obdobím loňského roku,“ uzavřel znalec.

Začátkem října dal ředitel Institutu pro psychologický a ekonomický výzkum Alexandr Neverov listu Izvestija předpověď, podle níž by se rubl vůči dolaru tento měsíc mohl pohybovat na úrovni 60-70 rublů . Děkanka Fakulty ekonomie a podnikání Finanční univerzity při vládě Ruské federace Jekatěrina Bezsmertnaja uvedla, že neexistují důvody pro vážné oslabení rublu vůči dolaru a euru.

zdroj: https://iz.ru/1410423/2022-10-14/analitik-nazval-vliiaiushchie-na-ukreplenie-kursa-rublia-faktory

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *