, , ,

Amnesty International: Ukrajinská armáda se dopustila válečných zločinů, zpráva o Ukrajině, kterou Kyjev kritizuje, je „plně připravena“.

Amnesty International v pátek uvedla, že si stojí za svým obviněním, že Ukrajina ohrožuje civilisty vytvářením vojenských základen v obytných oblastech, aby čelila ruským silám, poté, co zpráva skupiny pro lidská práva vyvolala zuřivou reakci Kyjeva.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval Amnesty kvůli zprávě zveřejněné ve čtvrtek a řekl, že organizace pro lidská práva vytváří falešnou ekvivalenci mezi Ukrajinou jako obětí agrese a ruskými útočníky.

Amnesty „plně stojí za naším výzkumem“, řekla AFP generální tajemnice organizace Agnes Callamardová v komentářích zaslaných e-mailem.

„Zjištění… byla založena na důkazech shromážděných během rozsáhlých vyšetřování, která podléhala stejně přísným standardům a procesům náležité péče jako veškerá práce Amnesty International,“ dodala.

Zpráva Amnesty uvádí, že ukrajinské síly porušují mezinárodní právo a ohrožují civilisty zřizováním základen v obytných oblastech, včetně škol a nemocnic.

Obytné oblasti, kde sídlili ukrajinští vojáci, byly na míle daleko od frontových linií a byly k dispozici „životaschopné alternativy“, které by neohrozily civilisty, uvádí zpráva.

Zelenskij však obvinil Amnesty, že se snaží přesunout „odpovědnost z agresora na oběť“.

„Pokud někdo podá zprávu, ve které jsou si oběť a agresor nějakým způsobem údajně rovni… pak to nelze tolerovat,“ řekl.

Callamard nicméně vyjádřil obavy, že „reakce ukrajinské vlády riskuje zchlazení legitimní a důležité diskuse o těchto tématech“.

Řekla, že ukrajinská vláda nereagovala na žádost Amnesty o reakci na její zjištění a také zdůraznila, že skupina vydala několik zpráv „dokumentujících válečné zločiny spáchané ruskými silami na Ukrajině“.

Zdá se, že britská velvyslankyně na Ukrajině Melinda Simmonsová také kritizovala Amnesty na Twitteru, když řekla, že „jediné, co ohrožuje (ukrajinské) civilisty, jsou rakety a zbraně a záškodnické ruské jednotky. Tečka.“

Ke kontroverzi se přidala i vedoucí ukrajinské kanceláře Amnesty Oksana Pokalchuk v prohlášení na Facebooku, že Amnesty ignorovala prosby svého týmu, aby zprávu nezveřejňovala.

Ukrajinská kancelář Amnesty by zprávu nepřeložila do ukrajinštiny ani nenahrála materiál na své ukrajinské webové stránky, dodala.

Callamard řekl, že v současné době není vhodné komentovat „nepřesnosti“ v Pokalčukově prohlášení, ale zdůraznil, že jeho zpráva „prošla úplným interním revizním procesem“, kde by Amnesty Ukrajina mohla vznést jakékoli obavy.

ZDROJ: https://insiderpaper.com/amnesty-says-fully-stands-by-report-on-ukraine-criticised-by-kyiv/


Amnesty International: Ukrajinská armáda se dopustila válečných zločinů

ua army zelensky
4.8.2022 17:10
Amnesty International obvinila Ukrajinu z válečných zločinů v průběhu konfliktu s ruskými silami. Ve středečním prohlášení se uvádí, že taktika ukrajinské armády „porušuje mezinárodní humanitární právo a ohrožuje civilisty“ používáním zbraní umístěných v obytných oblastech. Informuje o tom portál Newsweek.com.

Amnesty International již dříve obvinila Rusko z porušení mnoha mezinárodních zákonů během války. Organizace ve středu uvedla, že porušování ze strany Ukrajiny „v žádném případě neospravedlňuje nevybíravé útoky Ruska“. „Být v obranné pozici nezbavuje ukrajinskou armádu povinnosti respektovat mezinárodní humanitární právo,“ uvedla generální tajemnice Amnesty International Agnès Callamardová.

Při vyšetřování ruských útoků v oblastech Charkov, Donbas a Mykolajiv na Ukrajině mezi dubnem a červencem pozorovatelé Amnesty International zjistili, že ukrajinská armáda operuje v civilních oblastech v nejméně 19 městech a vesnicích. Zjištění bylo podle zprávy potvrzeno satelitními snímky.

Organizace uvedla, že Ukrajina se dopustila „jasného porušení mezinárodního humanitárního práva“ tím, že v civilních nemocnicích umístila nejméně pět vojenských zařízení. Ukrajina také instalovala vojenské základny ve 22 z 29 navštívených škol v Donbasu a Mykolajivu.

Po zničení škol v nejméně třech městech je ukrajinská armáda obviněna z přesunutí základen do škol v různých oblastech, což vystavuje komunitu kolem nových základen riziku dalších útoků ruské armády a další civilní poškozené.

Mezinárodní výbor Červeného kříže uvedl, že v některých případech se podle válečného práva se školy a nemocnice mohou stát legitimním cílem vojenských útoků.

„Ukrajinská vláda by měla okamžitě zajistit, aby své síly umístila mimo obydlené oblasti, nebo by měla evakuovat civilisty z oblastí, kde působí armáda,“ řekla Agnès Callamardová. „Vojáci by nikdy neměli používat nemocnice k válčení a měli by používat školy nebo civilní domy pouze jako poslední možnost, když neexistují žádné životaschopné alternativy.“

Amnesty International uvedla, že informovala ukrajinskou vládu o výsledcích svého vyšetřování 29. července, ale do středy se jí Kyjev neozval.

Zdroj: Parlamentví listy http://vasevec.parlamentnilisty.cz/node/59914

‌Dnes je internet plný, že RF zařadila AZOV jako teroristickou organizaci. Když se podívám na GOOGLE, tak je to plné, že to udělali. Nikde však není taky, co se psalo. Tak dávám odkazy na GOOGLE, které tam jsou, ale najít je? Tento je z roku 2015.
‌Idnes není DŮVĚRYHODNÁ?
https://www.idnes.cz/…/batalion-azov-usa-ukrajina…
‌Tak se podíváme na další NEDŮVĚRYHODNOU
https://necenzurovanapravda.cz/…/dokumenty-fbi…/
‌A zase se tomu nedá věřit?
‌Tak dám další iPrima lže?
https://prima.iprima.cz/…/komentar-terezy-spencerove…
‌Pochopili jste všichni, proč musíme Ukrajinu podporovat? Proč jsou odkazy schované?
‌KOMUNITO FACEBOOKU. Jsou to odkazy na GOOGLE. Jsou zakázané?
https://www.idnes.cz/…/batalion-azov-usa-ukrajina…

2 replies
  1. filipkral8
    filipkral8 says:

    Takže v první řadě, Amnesty zřejmě nechápe, jak funguje válka a obrana měst. To mají Ukrajinci přenechat města Rusákům, aby civilisti skončili jako v Buči nebo Irpiňi? Navíc už od začátku války jsme všichni mohli vidět jak Ukrajinci varují obyvatele, před odstřelováním Rusy. Ukrajinci si nevybrali být napadeni Putinem. Taky Vy, Lubošek a další proruští dementi jste odpad společnosti, kdyby Rusáci odstřelovali Brno, tak vy budete tvrdit, jak si Brňáci za to můžou sami a že jsou fašisti, taky žádný z vás dementů nebyl schopný definovat „fašistu“. Taky nechápu, když už si chcete hrát na „nezávislé“ a „seriózní novináře“, tak proč máte potřebu dávat na konec článku nějaké špatné memíky a obrázek co vypadá, jako by ho vytvořil Tomio. Laskavě otevřete oči a všímejte si reality. Rusko je teroristický stát, který bez důvodu napadl cizí stát. Taky si říkáte vlastenci a v době, kdy cizí stát u nás provede teroristický útok, tak se postavíte na stranu utočníka. Jste trapní a v naší společnosti není na vás místo.

    Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *