, , , , ,

10 léčivých koupelí nohou proti stresu, otokům, bolestem a dalším zdravotním potížím

10 léčivých koupelí nohou proti stresu, otokům, bolestem a dalším zdravotním potížím

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

29.10.2023

Není nutné navštívit profesionální lázně, abyste dostali léčbu, která vám poskytne celou řadu zdravotních přínosů. Koupel nohou lze připravit velmi levně as přísadami, které najdete v každé domácnosti (jen zřídka vyžadují více než 5 věcí).

Tyto léčebné prostředky dokážou stimulovat krevní oběh, pomoci léčit jistá onemocnění a mají silný vliv na vaši mysl a tělo.

Příjemným bonusem je, že když si koupel nohou připravujete sami, můžete si volně měnit koncentraci přísad, tím získat více benefitů a snížit riziko podráždění kůže způsobeného přidáním chemických látek.

V dnešním článku vám přinášíme 10 zázračných koupelí nohou fungujících skvěle pro různé zdravotní účely.

1. Střídavé koupele na oteklá chodidla

Rozdílné teploty vody budou fungovat skvěle k povzbuzení lepšího krevního oběhu v chodidlech . Dejte však pozor, aby vámi použitá voda nebyla příliš horká.

Vezměte dvě vědra a naplňte jedno do poloviny horkou a druhé po poloviny studenou vodou.

Máčejte si chodidla 10 minut v horké vodě, poté je na dalších 10-12 minut vložte do kbelíku se studenou vodou. Potom je vložte znovu do horké vody a nechte je tam ještě 5 minut.

2. Aromatická citrusová koupel nohou k odstranění zápachu

Tato koupel nejen potlačí pach a pot, ale je to i dokonalý způsob ke zmírnění bolesti bolavých chodidel.

Přidejte do koupele s teplou vodou jeden citron, jednu limetku a jeden pomeranč (všechny zcela oloupané), nakrájené na menší kousky.

Potom přidejte 4 kapky mátového oleje, 4 kapky čajovníkového oleje a 3 polévkové lžíce sody bikarbony. V této směsi si máčejte nohy asi půl hodiny.

3. Eukalyptová koupel k úlevě od stresu

Již krátce po této koupeli nohou inspirovanými lázněmi se budete cítit uvolněnější a klidnější .

Pro přípravu koupele přidejte do nádoby s teplou vodou epsomskou sůl (síran hořečnatý) dle vlastního výběru a poté 10-12 kapek eukalyptového oleje. Nohy si máčejte 20 až 30 minut.

4. Bylinková koupel na zotavení po dlouhém dni v práci

Tato domácí léčba pomůže tělu správně fungovat zejména po dlouhých hodinách strávených chůzí nebo sezením.

K bonusům, kterých se vám dostane, budou patřit detoxikace a zdravější kůže . Vonné bylinky vám také zázračně zlepší náladu a pomohou vám úplně se uvolnit.

Koupel nohou si připravte s teplou vodou, do které přidáte 2 polévkové lžíce epsomské nebo mořské soli, 1 polévkovou lžíci sody bikarbony, 1 polévkovou lžíci extra panenského olivového oleje a různé bylinky, které máte rádi – petržel, rozmarýn nebo mátu.

Bylinky můžete zavázat do gázy, aby koupel zůstala čistá.

5. Levandulová koupel k utišení bolavých svalů

Levandule je známá jako přírodní lék na tišení bolesti. Tato koupel vám pomůže utišit bolavé klouby a  přinese úlevu svalům, zatímco krásná vůně uklidní vaši mysl .

Do koupele s teplou vodou přidejte 1/2 šálku epsomské soli (síran hořečnatý), 2 polévkové lžíce sody bikarbony a 6 kapek esenciálního levandulového oleje.

Máčejte si v něm nohy 15 až 30 minut.

6. Koupel s citrónovou šťávou na žluté nehty

Ačkoli i tato osvěžující koupel může pomoci odstranit z nehtů žluté skvrny , je dobré vědět, že dobrou léčbou je v tomto případě je také potírání problémových oblastí kousky citronu.

Přidejte do vody polévkovou lžíci čerstvé citrónové šťávy a pouze si v této směsi máčejte nohy.

7. Epsomská sůl ke zmírnění zánětu

Epsomská sůl (síran hořečnatý) může mít docela dobrý účinek v případech bolesti a zánětu, kromě toho však bude tato koupel skvělou léčbou, která vám pomůže cítit se uvolněněji a zlepší vám koncentraci .

Do koupele s teplou vodou přidejte 2-3 polévkové lžíce epsomské soli. V této směsi si máčejte chodidla 10-15 minut.

Sůl může vysušovat kůži, proto je důležité si chodidla hned po proceduře zvlhčit.

8. Koupel se sodou bikarbonem na suchou kůži

Teplá koupel se sodou bikarbonou může být skvělým řešením, když chcete z chodidel odstranit odumřelou kůži .

Tato léčba však nepomůže každému: soda bikarbona může kůži dráždit, ba dokonce vysušovat. Tomuto koupeli nohou by se měli vyhnout lidé s citlivou kůží nebo alergiemi.

Na přípravu koupele přidejte do teplé vody 2-3 polévkové lžíce sody bikarbony a máčejte si v ní nohy 10-20 minut. Po této proceduře si nohy dobře ošetřete hydratačním krémem.

9. Víceúčelová octová koupel

Jablečný ocet přinese rychlou úlevu oteklým chodidlům a kotníkům a může pomoci ulevit suchým, popraskaným chodidlům a léčit otlaky.

Tato koupel také může pomoci potlačit zápach nohou . Ocet má dobré antimykotické vlastnosti , proto by jej mohli vyzkoušet i lidé s mykózou nehtů.

Pro přípravu této koupele použijte studenou vodu, abyste si nevysušili kůži. Smíchejte 1 díl octa se 2 díly vody a ve směsi si máčejte nohy 10-15 minut. Aby vám byl silný pach octové léčby příjemnější, můžete použít esenciální oleje.

10. Okurková koupel bez namáčení, ke zmírnění ztuhlosti

Tato domácí léčba funguje skvěle v případech oteklých a ztuhlých chodidel. Skvělé osvěžující vlastnosti dodává okurka i koupeli.

Nakrájejte okurku na tenké plátky.

Ty si můžete buď pokládat na chodidla a překrýt je volným obvazem (který sundáte po 20 až 30 minutách), nebo z okurky jen vymačkáte šťávu, přidáte ji do koupele na nohy a směs nanesete na chodidla – výsledky budou ve všech případech stejné.

Závěr

Přestože koupele nohou mohou dobře působit v celé řadě případů, důležité je mít na paměti, že tyto léčebné postupy nemohou sloužit jako náhrada lékařské léčby.

Navíc lidé, kteří mají plicní problémy, alergie, cukrovku, srdeční onemocnění, nízký krevní tlak a některé další stavy, by se předtím, než vyzkoušejí koupel nohou, měli poradit s lékařem.

Jaké jste měli výsledky, když jste někdy zkusili koupel nohou? Který recept je váš oblíbený? Rádi bychom se dozvěděli o vašich zkušenostech. Podělte se o ně s námi ve svých komentářích.

 

ZDROJ:https://domacaliecba.sk/10-liecivych-kupelov-noh-proti-stresu-opuchom-bolestiam-a-dalsim-zdravotnym-potiazam/

 

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *