V nechvalně známé Nové zemi, S. Soigu: Rusko opět zahajuje jaderné testy v Arktidě!

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

26.8.2023

Šojgu byl poslán na sovětské „jaderné testovací místo“.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu navštívil nechvalně známý arktický ostrov pro testování jaderných zbraní v obavách, že Kreml je připraven vzdorovat Západu obnovením vojenských jaderných testů.

Šojguova cesta do Nové země, vzdáleného arktického souostroví, se koná uprostřed masivních vojenských cvičení Severní flotily Vladimira Putina, která zahrnuje 20 lodí a více než 8 000 vojáků.

Je to poprvé, co ministr obrany navštívil region od chvíle, kdy Putin řekl, že Rusko je připraveno „pokud to bude nutné“ provést nové jaderné testy poprvé od roku 1990 v sovětské éře.

Šojgu „ prohlédl vzdálené arktické základny Severní flotily“ a „zejména zkontroloval organizaci oficiálních aktivit na Nové Zemi,“ uvedla dnes státní tisková agentura RIA Novosti.

Za zmínku stojí, že jej doprovázel Alexej Lichačev, generální ředitel ruské státní jaderné energetické společnosti ROSATOM.

Mezitím „oddělení [námořních] lodí Severní flotily vyrazilo na moře řešit problémy v arktické zóně“.

Šojguova návštěva následovala po výzvě bývalého Putinova šéfa vesmírné agentury Dmitrije Rogozina, aby obnovil zakázané testy na Nové Zemi.

„Musíme zajistit, aby se hýždě [Západu] začaly třást strachem ,“ řekl.

„Začal bych…udělal bych to a nečekal bych na Američany ,“ řekl v květnu.

Šojgu byl poslán na sovětské „jaderné testovací místo“.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu a šéf ruské státní jaderné společnosti Rosatom Alexej Lichačev si prohlédli Centrální testovací polygon na Novaja Zemlya, polygon ze sovětské éry používaný k provádění jaderných testů.

Polygon byl založen 17. září 1954.

Od 21. září 1955 do 24. října 1990 provedl SSSR 132 zkoušek atmosférických, podzemních, podvodních, povrchových a pozemních jaderných zbraní.

Dnes jsou hlavními úkoly Centrálního jaderného testovacího místa příprava a testování pokročilých (jaderných?) zbraní a vojenské techniky.

Rusko v posledních letech, před invazí na Ukrajinu, buduje svou vojenskou přítomnost v Arktidě. V této odlehlé oblasti zrekonstruovala několik základen, které byly opuštěné od dob Sovětského svazu, a vyvinula pokročilé zbraně, jako jsou protiletadlové systémy S-400.

Tento region, kromě svých obrovských zásob uhlovodíků, je pro Moskvu zajímavý také kvůli severovýchodní cestě, která se kvůli globálnímu oteplování a tání ledu mění na důležitou námořní cestu mezi Evropou a Asií.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *