, , , ,

Zemědělci v Česku rozjeli vlastní supermarket. Konečně, poloviční ceny. Lidl a Kaufland už mohou zavřít

Zemědělci v Česku rozjeli vlastní supermarket. Konečně, poloviční ceny. Lidl a Kaufland už mohou zavřít

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

12.2.2024

Anna Štěpánková

Kdo se snad domníval, že veřejný tlak na obchodní řetězce pomůže v tom, že se tyto korporace chytí za nos a přestanou českým zákazníkům účtovat nehorázné ceny za nekvalitní zboží, byl by na omylu. Prakticky žádný tlak na ně nepomáhá a ony stále na tuzemském trhu mají nehorázné marže.

Už se to rozjíždí

Navíc ještě používají tlak v podobě slevových, který přitom funguje jak na zákazníky po marketingové stránce, jakkoliv je to úplný nesmysl kvůli nadsazeným cenám, tak i na dodavatele. Pokud tito chtějí prodávat, musí se akcí účastnit a poskytovat řetězcům ještě výhodnější ceny.

Mnozí už toho ale měli plné zuby. Není tajemstvím, že zemědělcům v České republice leží obchodní řetězce dlouhodobě v žaludku. Odebírají od nich totiž za velmi přísných podmínek, a když dodavatelé nevyhoví, jednoduše zboží dovezou klidně z druhého konce zeměkoule.

Není tedy divu, že zemědělcům už došla trpělivost a pomalu, ale jistě se šikují. Jedním z důsledků je otevírání obchodů nebo dokonce supermarketů, jež provozují právě tito zemědělci. Spekuluje se dokonce o tom, že by mohli dát síly dohromady a vytvořit plnohodnotný řetězec, proti kterému by nějaký Lidl nebo Albert neměly jednoduše šanci.

Zemědělci totiž mohou prodávat zboží za rozumné ceny, které by oproti těm v řetězcích mohly být až poloviční. Jeden článek celého řetězce by vypadl a marže by byly rozumnější.

Foto: Shutterstock

Jinam už zákazníci nepůjdou

Jak by to mohlo nakonec vypadat, ostatně dokládá oblíbený obchod Hanácký grunt, který už několik měsíců funguje poté, co ho založilo a provozuje zemědělské družstvo Unčovice. Dveře se tu doslova netrhnou a ve špičce se tvoří dlouhé fronty.

A vy se divíte? Vždyť v řetězcích nevíte, odkud zrovna dovezli maso a zda vám po něm nebude špatně. A ještě za něj chtějí nesmysl. Tady pořídím vše v prvotřídní kvalitě a za velmi pěkné ceny. Klidně si sem těch 20 kilometrů dojedu,” říká paní Libuše.

Na první pohled je jasné, že tady se prodávají opravdu čerstvé výrobky ze dvora a navíc ceny působí více než rozumně. Rozhodně nemáte pocit, že by vás tu někdo chtěl natáhnout. Naopak, po zkušenostech z obchodních řetězců si skoro říkáte, zda vám to neprodávají pod cenou. Ale ne, obchod samozřejmě vydělává, jen to není za každou cenu a na maximum.

Pokud by se tento přístup rozšířil po celé zemi, mohou to velké supermarkety a hypermarkety skutečně rovnou zabalit. Protože, kdo by v nich nakupoval?

 

ZDROJ:https://www.aazdravi.cz/zemedelci-v-cesku-rozjeli-vlastni-supermarket-konecne-polovicni-ceny-lidl-a-kaufland-uz-mohou-zavrit/

 

Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
DĚKUJEME 🌹👍🍀
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *