, , , ,

Vysoký krevní tlak: Večerní cvičení pomáhá nejvíce

Vysoký krevní tlak: Večerní cvičení pomáhá nejvíce

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

26.11.2023

Pravidelné večerní cvičení může velmi pomoci lidem s vysokým krevním tlakem. Ukazuje to nedávno zveřejněná studie z Brazílie. Ranní cvičení se ukazuje jako méně účinné. Tato studie je dalším milníkem v léčbě hypertenze.

Zatímco cvičení je obecně prospěšné pro snížení krevního tlaku, někteří lidé, jako jsou starší lidé, lidé s rezistentní hypertenzí a lidé s obezitou, nemusí tolik cvičit. Nedávná studie z University of São Paulo v Brazílii zkoumala, zda určitá denní doba pro cvičení může v takových případech zvýšit účinnost léků nebo snížit potřebu antihypertenziv.

Studie se zúčastnilo 23 starších dospělých s vysokým krevním tlakem, z nichž všichni užívali antihypertenzní léky po dobu nejméně čtyř měsíců. Účastníci byli instruováni , aby jezdili na rotopedu třikrát týdně po dobu celkem deseti týdnů . Jedna skupina trénovala mezi 7:00 a 10:00, zatímco druhá skupina trénovala mezi 17:00 a 20:00.

Výsledky ukázaly, že diastolický krevní tlak klesal podobně v obou skupinách, ale snížení systolického krevního tlaku bylo pozorováno až po večerních cvičeních . Vědci navíc u obou skupin hodnotili autonomní funkce nervového systému, které jsou odpovědné za regulaci mimovolních fyziologických procesů. Zjistili, že zlepšení nervových reakcí na změny krevního tlaku (známé jako arteriální tonus) bylo zodpovědné za větší přínosy večerního cvičení na snížení krevního tlaku.

Znovu se tak ukazuje, že nedostatek pohybu je spojen s mnoha zdravotními problémy a dodatečná fyzická aktivita může také pomoci léčit stávající neduhy – nebo v první řadě zabránit jejich rozvoji. To ovlivňuje nejen krevní tlak, ale i kardiovaskulární zdraví obecně.

Další studii publikovanou 19. října v Nature najdete zde: Jedno aerobní cvičení snižuje systolický krevní tlak v klidu a v reakci na stres u žen s revmatoidní artritidou a hypertenzí . Zjištění plynule navazují na předchozí studie, jako je snížení krevního tlaku po cvičení u starších hypertoniků z roku 2002.

 

ZDROJ:https://report24.news/bluthochdruck-abendliche-bewegung-hilft-am-meisten/

 

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *