, , ,

Výpadky zpracování bankovních plateb upozorňují na rizika spoléhání se na elektronické bankovnictví

Výpadky zpracování bankovních plateb upozorňují na rizika spoléhání se na elektronické bankovnictví

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

17. 11. 2023 // Cassie B. 

Minulý týden řada amerických bank nemohla několik dní zpracovávat platby, čímž se někteří zákazníci ocitli v nejisté finanční situaci, protože převody a vklady selhaly, a upozornilo na rizika spoléhání se na elektronické bankovnictví.

Dopady výpadků byly dalekosáhlé. Přímé vklady na výplatní pásce mnoha lidí selhaly, takže se nemohli dostat k penězům, které vydělali. Platby ACH se také nepodařilo zpracovat, což mělo za následek poplatky z prodlení. Docházelo také k duplicitním výběrům, které zanechaly mnoho zákazníků ve vazbě poté, co byly jejich peníze vybrány dvakrát za jedinou transakci. Mezi Wells Fargo, Chase a Bank of America bylo celkem téměř milion neúspěšných transakcí.

Přesná příčina nebyla zveřejněna, ale problém je téměř jistě v páteři samotného bankovního systému, protože lidé, kteří mají problémy, je nedokázali vyřešit tím, že by šli do svých místních poboček.

Společnost Clearing House Payments uvedla, že pokyny k transakcím byly zaslány postiženým bankám „s maskovaným číslem účtu a jmény zákazníků“ kvůli chybě zpracování. Tyto údaje jsou potřebné pro zpracování příchozích plateb a zaúčtování prostředků na účty, takže platby nemohly pokračovat.

Clearing House uvedl, že „spolupracuje s finančními institucemi s dotčenými zákazníky a s Federální rezervní bankou na co nejrychlejším vyřešení tohoto problému“.

Banky, které se pokusily poslat finanční prostředky během výpadku, nyní musí znovu poslat původní instrukce, aby převody fungovaly, což u postižených zákazníků vede ke značnému zpoždění.

Jedna banka, JPMorgan, uvedla, že automaticky vrací poplatky za přečerpání, které účtovala zákazníkům, kteří v důsledku problému neměli dostatek prostředků na zaplacení svých účtů. Banka, která je největší v zemi, stále zaznamenává neobvykle vysoký objem hlášení o problémech od zákazníků.

Může za to systém FedNow?

Ačkoli je problém nyní z velké části pod kontrolou, banky byly frustrující vágní ve vysvětlování toho, co se stalo, což vedlo ke spekulacím o příčině problému. Někteří pozorovatelé, jako David Haggith z The Daily Doom , jsou přesvědčeni, že viníkem by mohl být nový systém FedNow Federálního rezervního systému.

Poukazuje na jednu novinovou zprávu, která říká, že „problémy s bankami byly technickou závadou Federálního rezervního systému“. Toto není příliš jasné prohlášení a je těžké si představit, že by byl rozbit celý Federální rezervní systém, ale dávalo by to smysl, kdyby to byla FedNow, kdo byl na vině.

FedNow je okamžitá platební služba podporovaná americkou centrální bankou, která byla představena v červenci. Banky a družstevní záložny se nemusí účastnit, ale zákazníci těch, kteří se do programu zapojí, mohou provádět platby a převody mimo pracovní dobu a také o svátcích a víkendech. To není možné u standardních online převodů, jako jsou převody Automated Clearing House (ACH), které se zpracovávají v dávkách a jejich zúčtování může trvat několik dní.

Není neobvyklé, že se novější systémy, jako je tento, setkávají se závadami, ale byl to velký problém, který vyústil ve statisíce neúspěšných přenosů.

I když se nezdá, že by existovaly jasné odpovědi na to, jakou roli, pokud vůbec nějakou, v tomto dramatu sehrála FedNow, incident zdůrazňuje zranitelnost těchto typů elektronických systémů . Mohlo by to být známkou ještě větších problémů v budoucnu, pokud má FedNow, jak se mnozí domnívají, sloužit jako distribuovaná účetní kniha pro budoucí digitální měnu centrální banky (CBDC) od Fedu.

Jak zdůrazňuje Haggith, když nastanou tyto problémy, lidé, kteří mají hotovost po ruce, budou mít záložní zdroj financování, pokud elektronické bankovnictví selže, ale s bezhotovostním systémem CBDC by tyto typy problémů mohly způsobit, že lidé nebudou mít žádný způsob, jak pokrýt své potřeby, dokud systém je opravený. Technické problémy a hackerské incidenty by mohly zastavit život, pokud jsou lidé na takové systémy příliš závislí.

 

Zdroje pro tento článek zahrnují:

 

TheDailyDoom.com

 

NerdWallet.com

 

CBSNews.com

 

ZDROJ:https://www.naturalnews.com/2023-11-17-bank-payment-processing-risks-electronic-banking.html

 

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *