, , , ,

Volný čas, jaký lidstvo v dějinách nepoznalo. Mocní tohoto světa se mu snaží vnutit neofeudalismus, říká spoluzakladatel společnosti Elan Jano Balaž.

 

VIDEO: Volný čas, jaký lidstvo v dějinách nepoznalo. Mocní tohoto světa se mu snaží vnutit neofeudalismus, říká spoluzakladatel společnosti Elan Jano Balaž.

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

27.12.2023

Kytarista, skladatel, zpěvák a člen skupiny Elán Ján Baláž hovoří v rozhovoru pro pořad Diskusia na dlani o hudbě, vzdělávání, zdecimovaném školství produkujícím středoškolské analfabety, nutícím děti učit se nazpaměť nepodstatné informace a nezapamatovat si ty podstatné, vyprazdňování slovenského jazyka, nové podobě vzdělávání, umění a současné společnosti.

V úvodu odpovídá na otázku, zda bude značka Elán fungovat i po smrti Václava Patejdla a po koncertech Elán 70 v příštím roce. Vysvětluje, proč Elán, který se stal součástí tzv. velké éry slovenské populární hudby, dosáhl fenomenálního úspěchu u fanoušků mnoha věkových kategorií.

Připouští, že dnešní mladí lidé v kontextu dnešní „zrychlené doby“ vnímají hudbu povrchněji než v minulosti. Podotýká, že se to týká nejen hudby, ale i kvality výchovně vzdělávacího procesu. Navzdory širokým možnostem přístupu k informacím má podle něj „digitální generace“ velmi málo znalostí. Jedním z hlavních důvodů je podle něj to, že mladí lidé přestali číst.

Dnes žije střídavě na Slovensku a ve Švýcarsku, kde jeho patnáctiletý syn studuje a hraje hokej. Porovnává úroveň vzdělání v obou zemích a konstatuje, že úroveň vzdělání je tam výrazně vyšší než na Slovensku. Jak dodává, dřívější vysoká kvalita našeho školství je již minulostí. Chválí také švýcarský politický systém přímé demokracie s dominantním prvkem referenda, stejně jako tamní patriotismus, úctu k tradicím a konzervatismus.

V další části rozhovoru se v souvislosti s národní identitou a vlastenectvím opět dotýká tématu tvorby skupiny Elán a jejích jedinečných textů. Reaguje na postřeh moderátora, že ve slovenských médiích dnes převažuje anglicky zpívaná hudební produkce. Hovoří o ekonomických zájmech globálního showbyznysu, který prosazuje anglosaskou produkci a národní kultura je mu lhostejná. Poukazuje na to, že například rozhlasové stanice na Slovensku jsou většinou v zahraničních rukou.

Hovoří o úpadku slovenštiny v běžném životě a o stále masivnějším pronikání angličtiny do našeho jazyka. Pořad pokračuje rozhovorem o některých písních Elánu, které zejména v porevolučním období reflektují závažnější společenská témata. Říká, že klíčem k úspěchu písní tohoto druhu je jejich pravdivost, díky níž se s nimi posluchači rychle ztotožní. Odpovídá také na otázku, jak chápe dnes velmi rozšířený pojem politická korektnost. Myslí si, že lidská historie nikdy nepoznala skutečně svobodnou dobu, šlo jen o to, zda se lidé měli sociálně lépe nebo hůře.

Dnes se podle něj mocní tohoto světa snaží zavést „neofeudalismus“. Dodává, že umění bylo vždy zrcadlem doby, ale nemá za úkol lidi vést – je na nich, zda poselství umělců přijmou, nebo ne.

Víc ve videu:

 

 

 

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Podpořte nás, prosím, i finančně, překlady a vysílání opravdu stojí hodně peněz. Děkujeme.
Podpořit ZDE 👇👇👇:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *