, ,

Zemědělci v Česku rozjeli vlastní obchod. Poloviční ceny a špičková kvalita. Lidl a Kaufland jsou v úzkých

Zemědělci v Česku rozjeli vlastní obchod. Poloviční ceny a špičková kvalita. Lidl a Kaufland jsou v úzkých

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

3.5.2023

Poslední měsíce se nesou v duchu velkého napětí mezi obchodními řetězci, tuzemskými zemědělci a také zákazníky. Padají obvinění z toho, že zejména obchody zneužily své pozice a v loňském roce přespříliš navyšovaly ceny. Navíc se na řadě příkladů ukazuje, že nám sem stále nevozí prvotřídní kvalitu, kterou prodávají v západních zemích, ale jsou to spíše produkty druhé jakosti.

Tohle muselo přijít

To vše vedlo k tomu, že se tradičně pohodlní Češi konečně zvedli a ve velkém začali nakupovat v sousedních zemích, jako je Polsko nebo Německo. Zjistili totiž, že tamní supermarkety nejsou tak drahé a navíc je v nich často lepší zboží.

V problémech se ale ocitli čeští zemědělci, kteří jsou z jedné strany tlačeny obchodními řetězci k tomu, aby prodávali co možná nejlevněji a na druhé straně jim klesají tržby, protože lidé vyrážejí nakupovat do zahraničí. Mnozí z nich pochopili, že sice mohou neustále žehrat, ale tím stejně nic nezmění. A tak se rozhodli jednat, což v konečném důsledku přináší ovoce i zákazníkům.

Zemědělci v Česku postupně otevírají své obchody a jednoznačně ukazují možný směr dalšího vývoje. Ten by mohl předznamenat vznik velkého tuzemského obchodního řetězce, který by konkuroval dominantním hráčům, jako jsou Kaufland nebo Lidl. Jak skvěle to může fungovat, se totiž můžete vyjet přesvědčit třeba do Hanáckého gruntu, který si založilo zemědělské družstvo Unčovice.

Takto si můžete vybrat a nakoupit v Hanáckém gruntu.

Takový zájem se nečekal

Tato prodejna vznikla nedávno a nepotřebuje prakticky žádnou propagaci. Lidé si o ní jednoduše řeknou. Poví si, že je tam k mání skvělá vepřová pečeně s kostí za stovku nebo krkovice za 110 korun. A že to maso chutná podstatně více než to, které si koupíte v supermarketu a které je přivezené kdoví odkud. Zdejší potraviny jsou vždy čerstvé a navíc skutečně lokální.

Je až překvapivé, jak moc dobře to tady funguje. Lidé se sem sjíždějí i s poměrně velké vzdálenosti, třeba dvaceti kilometrů, ale i více. “Jedu sem sice půl hodiny, ale ta kvalita a cena mi za to stojí. Takové maso jsem předtím nesehnala a i další výrobky jsou fantastické,” říká paní Lucie při své návštěvě obchodu. “Musím říct, že po tom, co jsem to tu vyzkoušela, už mi standardní velkoprodukce z řetězců nechutná.

Hanácký grunt neprodává pouze produkci vlastního družstva, ale doplňuje ji i o další. Nakoupíte tu proto nejen masné výrobky či uzeniny, ale také mléčné produkty, zeleninu, ovoce, mouku a mnohem více. Že se tu trefují do představ zákazníků, o tom nejlépe svědčí dosavadní hodnocení na platformě Google. Hodnotící se vzácně shodují a dosud dávají maximální možné body.

Foto: Shutterstock, zdroje: vlastní návštěva, LitovelZemědělské družstvo Unčovice

Taky na Severní Moravě májí zemědělci svůj obchod s regonálními potravinami ve Fryčovicích: https://www.regiopotraviny.cz/  REGIO POTRAVINY

https://www.regiopotraviny.cz/

ZDROJ: https://www.mix24.cz/zemedelci-v-cesku-rozjeli-vlastni-obchod-polovicni-ceny-a-spickova-kvalita-lidl-a-kaufland-jsou-v-uzkych/

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj naši nezávislé informační platformy.
Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.
Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.
Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-blog-cz/
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
https://volnyblog.news/

 

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *