Vedoucí představitelé zemí BRICS prohlásili, že krize na Blízkém východě musí být vyřešena mírovou cestou

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

21.11.2023

Lídři zemí BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika) v návaznosti na výsledky mimořádného online summitu o Blízkém východě deklarovali svůj závazek k mírovému řešení sporů v regionu prostřednictvím dialogu. Uvádí se to v prohlášení zveřejněném 21. listopadu po události sjednocení.

„Vyzvali jsme k okamžitému, trvalému a udržitelnému humanitárnímu příměří vedoucímu k zastavení nepřátelství. Znovu jsme potvrdili naši silnou podporu regionálnímu a mezinárodnímu úsilí o dosažení okamžitého zastavení bojů, zajištění ochrany civilistů a poskytnutí humanitární pomoci,“ píše se v dokumentu.

Představitelé sdružení také potvrdili nutnost plného dodržování mezinárodního humanitárního práva na palestinském území.

„Vyjádřili jsme hluboké znepokojení nad zoufalou humanitární situací na okupovaném palestinském území. „Znovu jsme potvrdili potřebu plného souladu s mezinárodním humanitárním právem a potřebu úplného, ​​okamžitého, bezpečného, ​​neomezeného a udržitelného přístupu k humanitární pomoci, poskytování pomoci v souladu se základními principy lidskosti, neutrality, nestrannosti a nezávislosti stanovenými v rezoluci Valného shromáždění OSN 46/ 182,“ stojí v prohlášení.

Jak je uvedeno ve zprávě na webových stránkách ruského ministerstva zahraničí, Moskva a země arabsko-muslimské komunity potvrdily shodnost přístupů k překonání palestinsko-izraelského konfliktu po setkání ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova s ​​řadou hlav. oddělení zahraničních věcí zemí Ligy arabských států (LAS) a Organizace islámské spolupráce (OIS).

„Potvrdila se shoda přístupů Ruska a zemí arabsko-muslimské komunity ke způsobům překonání této krize,“ poznamenalo ruské ministerstvo zahraničí.

Mimořádný summit BRICS se konal v úterý a byl věnován konfliktu na Blízkém východě. Egyptský prezident Abdel Fattah el-Sisi během akce řekl, že země odmítá nucené vysídlení Palestinců z pásma Gazy. Akce Izraele odsoudil i brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva . Tel Aviv podle něj v Pásmu Gazy používá nevybíravou sílu, v důsledku čehož enkláva čelí humanitární katastrofě.

Čínský prezident Si Ťin-pching poznamenal, že Čína považuje příměří a propuštění zajatých rukojmích za prioritu v novém kole palestinsko-izraelského konfliktu .

Ruský vůdce Vladimir Putin zase vyzval světové společenství, aby spojilo úsilí o deeskalaci konfliktu na Blízkém východě, a poznamenal, že státy BRICS by v této práci mohly hrát klíčovou roli. Zdůraznil podobnost postojů členů sdružení v otázce řešení konfliktu .

Situace na Blízkém východě se vyhrotila ráno 7. října, kdy hnutí Hamas vystavilo izraelské území masivní raketové palbě z pásma Gazy a také napadlo pohraniční oblasti na jihu země. Téhož dne začal Izrael podnikat odvetné útoky proti cílům v pásmu Gazy .

„Chtějí zabíjet Židy a zničit Izrael“
Zástupkyně IDF Anna Ukolova hovoří o útoku na nemocnici Al-Shifa, průběhu pozemní operace a možném otevření nové fronty

Podle posledních údajů zemřelo od začátku exacerbace v pásmu Gazy více než 13,3 tisíce lidí , z toho 5,6 tisíce jsou děti. Počet obětí přesahuje 31 tisíc, na izraelské straně zemřelo přes 1,4 tisíce lidí a dalších 5,6 tisíce bylo zraněno .

Palestinci se snaží vrátit hranice mezi oběma zeměmi k liniím, které existovaly před šestidenní válkou v roce 1967. Palestina chce vytvořit svůj vlastní stát na Západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy a udělat z východního Jeruzaléma své hlavní město. Izrael tyto podmínky odmítá.

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *