, , , ,

Vláda zachová zákaz ukrajinského obilí i bez prodloužení EU

 

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

 

 24.08.2023.

Vládní info se konalo ve čtvrtek v Budapešti, kde ministr Gergely Gulyás a mluvčí vlády Alexandra Szentkirályiová představili nejnovější opatření a politický vývoj. Dotkli se témat jako ukrajinské obilí, inflace nebo mistrovství světa v atletice.

Ukrajinské obilí

Maďarsko navrhuje, aby Evropská unie prodloužila zákaz dovozu ukrajinských obilných produktů, jehož platnost vyprší 15. září, uvedl ministr vedoucí kanceláře předsedy vlády. Gergely Gulyás dodal, že pokud se tak nestane, budou znovu zavedena stejná vnitrostátní opatření, která Maďarsko, Bulharsko, Polsko, Rumunsko a Slovensko uplatňovaly před zákazem EU.

Ministr vyjádřil naději, že by mohlo být nalezeno řešení na evropské úrovni, protože „není evropskou solidaritou ničit pouze zemědělství zemí sousedících s Ukrajinou“.

Připomněl, že poté, co válka znemožnila námořní dopravu, vytvořila Evropa solidární koridor pro dovoz ukrajinského obilí. V důsledku toho roční dovoz obilovin a olejnin, který před válkou činil pouhých 40–50 tisíc tun, dosáhl v roce 2022 2,5 milionu tun a v roce 2023 se zvýšil na 250 tisíc tun měsíčně. Problémem je, že pravidla EU nenutil k solidaritě členské státy jako celek, ale pouze sousední země, zhodnotil.

Proto se Maďarsko spolu s Bulharskem, Polskem, Rumunskem a Slovenskem rozhodlo uzavřít své hranice před ukrajinským obilím. Při následných jednáních s Evropskou unií Evropská komise uznala legitimitu tohoto rozhodnutí a povolila pozastavení centrálních obilných tras EU do 15. září, připomněl.

Ministr připomněl, že Maďarsko bude zákaz dovozu obilovin v případě zrušení unijního zákazu konzultovat se všemi dotčenými stranami, zejména s dalšími čtyřmi dotčenými zeměmi. Zdůraznil však, že maďarské rozhodnutí je nezávislé na jakémkoli jiném rozhodnutí přijatém jinými zeměmi, včetně Rumunska a Chorvatska. Poznamenal, že Polsko zcela jistě zavede stejné opatření jako Maďarsko.

Národní svátek a mistrovství světa v atletice

Gergely Gulyás zhodnotil organizaci státního svátku 20. srpna a související akce jako úspěch. Zdůraznil to

Maďarsko mělo svou nejúžasnější světelnou a ohnivou show všech dob, slavnostních událostí se zúčastnilo více lidí než kdykoli předtím a pokrytí veřejnoprávních médií zaznamenalo rekord.

Třídenní státní svátek s více než 100 programy na 20 místech navštívily desetitisíce lidí a v neděli večer sledovaly ohňostroj statisíce lidí.

Ministr také ocenil organizaci probíhajícího mistrovství světa v atletice v Budapešti a zdůraznil, že Maďarsko i hlavní město jsou schopny takové velké akce pořádat. Uvedl, že počet prodaných vstupenek již přesáhl 350 tisíc a vstupenky na poslední dny již nejsou k dispozici. Za velký úspěch označil i fakt, že se přihlásilo více než 2 100 sportovců, s tím, že nikdy předtím se tolik sportovců nezúčastnilo mistrovství světa.

Nově vybudované Národní atletické centrum, kde se od 19. do 27. srpna koná mistrovství světa. Foto: MTI/Illyés Tibor

Inflace, mzdy a ceny potravin

Ministr se dotkl i palčivého problému inflace . Řekl, že navzdory všem potížím se zdá, že vláda dokáže dodržet svůj slib, že letos sníží inflaci na jednociferné číslo, a dodal, že existuje velká šance, že by se tak mohlo stát v říjnu.

Gergely Gulyás to zdůraznil

vláda chce i nadále zajišťovat růst mezd nad inflaci a že letos existuje velká šance na růst reálných mezd.

K ekonomickému růstu ministr upozornil, že při pohledu na data za první dvě čtvrtletí roku jsou šance na 1,5procentní tempo růstu mizivé. Zda vláda vidí nějaké ospravedlnění pro úpravu cíle 1,5procentního hospodářského růstu pro rok 2023, řekl, že chce počkat na data za třetí čtvrtletí a rozhodne v říjnu.

Alexandra Szentkirályi hovořila o cenách potravin a online systému sledování cen a také o povinných akcích v supermarketech. Uvedla, že 10 procent nedávno kontrolovaných obchodů porušilo zákon. Nejčastějším problémem bylo, že obchody zavedly snížení ceny, ale neuvedly to, přičemž v mnoha případech nebyl dostupný alespoň jeden produkt nebo nebyly respektovány požadované akce.

Mluvčí také uvedla, že online sledování cen, spuštěné v červnu, úspěšně generuje cenovou konkurenci mezi obchody. Nový systém již vedl k průměrnému snížení cen o 6,7 % v 54 z 62 kategorií na webu, což podle odborníků mohlo snížit inflaci potravin o 1,8 %.

Podle Alexandry Szentkirályi zaznamenaly ceny některých produktů více než průměrný pokles: nové brambory o 46 %, zelené papriky o 36 % a rajčata o 33 %. Zdůraznila, že webovou stránku sledování cen od jejího spuštění 1. června navštívilo 1,2 milionu lidí a že se v blízké budoucnosti očekávají další vylepšení, včetně rozšíření 62 kategorií na základě zpětné vazby a poptávky spotřebitelů.

Skladování plynu

Gergely Gulyás oznámil, že úroveň zásob plynu je v současné době na 88 procentech, což znamená, že je dostatek plynu na 219 zimních dnů spotřeby v domácnostech. Zdůraznil, že země je v tomto ohledu v dobré pozici.

Dovolená premiéra

Na vládním info se probírala i letní dovolená Viktora Orbána, premiér totiž jezdí do Chorvatska obvykle v srpnu, ale letos to zatím neudělal. Gergely Gulyás Index řekl , že premiér odjede na konci měsíce na dovolenou, ale neuvedl, jaká bude destinace. Řekl, že je nepravděpodobné, že se Viktor Orbán zúčastní Bledského strategického fóra, které se bude konat 28. až 29. srpna, ale dodal, že „premiér má tendenci pracovat i během dovolené, takže kdo ví, co se stane“. Gergely Gulyás upozornil, že dovolená Viktora Orbána nebude dlouhá, protože první nebo druhý víkend v září vystoupí na obvyklém zahajovacím mítinku Fideszu v Kötcse.

 

ZDROJ:https://hungarytoday.hu/government-to-maintain-ban-on-ukrainian-grain-even-without-eu-extension/

 

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *