, , , ,

Vláda schválila smlouvu o rozmístění amerických vojsk v České republice. Vojáci americké armády budou spadat pod americké velení

USA základna

Vláda Petra Fialy schválila smlouvu o rozmístění amerických vojsk v České republice podle vzoru Slovenska! Američané dostanou pod jurisdikční kontrolu části leteckých základen Čáslav, Pardubice, Náměšť a Mošnov, budou moci používat výcvikové prostory AČR a používat kasárny ve Vyškově, v Rančířově a ve Staré Boleslavi! Ruský ministr obrany Sergej Šojgu varoval, že USA se snaží vydírat země světa k tomu, aby zaujaly nepřátelské pozice vůči Rusku a Číně! Plán B na Ukrajině se začíná nebezpečně naplňovat, mluvčí ministerstva zahraničí RF prohlásila, že Američané pomáhají zabíjet ruské vojáky!

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

28.4.2023

Tak jsme se nakonec dočkali a důvod k oslavě to rozhodně není. Se zpožděním několika měsíců došlo i v ČR k zopakování procesu, který proběhl na Slovensku. Ministerstvo obrany ČR ve středu oznámilo, že vláda Petra Fialy schválila [1] armádní návrh na mezistátní dohodu DCA – Defense Cooperation Agreement o rozmístění amerických vojsk v České republice!

Vojáci americké armády budou spadat pod americké velení, americká armáda bude moci na dohodnutých a v příloze A smlouvy [2] uvedených lokalitách budovat vojenské stavby, na jejichž výstavbě se budou podílet firmy vybrané americkou armádou, tedy ne nezbytně české firmy. Vojáci americké armády budou spadat pod americkou ozbrojenou moc. Americká armáda bude moci využívat české letecké základny, logistická centra a kasárny uvedené v příloze A smlouvy.

Ministryně obrany Jana Černochová na tiskovce vlády oznamuje schválení smlouvy DCA o rozmístění amerických vojsk v ČR

Prostory těchto objektů vyhrazené americké armádě budou spadat do jurisdikce Spojených států amerických a na základě smlouvy na těchto pozemcích bude platit americké právo a platební jednotkou bude americký dolar, euro, či jiná měna, kterou určí americké velení. Prostory pod americkou jurisdikcí nebudou spadat pod české daňové předpisy.

Američtí vojáci podle smlouvy nebudou v ČR platit žádné přímé a dokonce ani nepřímé daně, jako je DPH nebo spotřební daň, pokud takové nákupy jsou pořizovány v souvislosti s výkonem služby pro americkou armádu. Od všech těchto daní budou vojáci americké armády na území ČR osvobozeni. Co je ale nejdůležitější, to je ustanovení článku 4 o umístění obranného materiálu, vybavení a zásob, ke kterým bude mít přístup pouze a výlučně americká armáda, která bude výlučně rozhodovat o tom, kdo k uskladněnému materiálu, zbraním a munici dostane přístup.NATO omylem vyzradilo, v kterých zemích a na jakých základnách má atomovky - iDNES.cz

Smlouva o rozmístění amerických vojsk v ČR je velmi podobná té samé smlouvě, kterou s Američany podepsalo nedávno Slovensko

Je to úplně totožné ustanovení jako ve slovenské smlouvě DCA s Američany. Ani Slováci, ani Češi nebudou mít kontrolu nad tím, co Američané v těch skladech, které na vymezených lokacích vybudují, budou vlastně skladovat. Tato smlouva DCA je tak doslova kopií Smlouvy o pobytu sovětských vojsk v Československu po roce 1968. Jsou to naprosto totožné a identické parametry, včetně ustanovení o tom, že veškeré Američany vybudované stavby budou v majetku České republiky, ale po dobu umístění amerických vojáků budou pod výlučnou kontrolou americké armády.

DOHODA MEZI ČESKOU REPUBLIKOU A SPOJENÝMI STÁTY AMERICKÝMI O SPOLUPRÁCI V OBLASTI OBRANY

Stáhnout text smlouvy (PDF)

Objekty přejdou pod kontrolu ČR až po případném stažení amerických vojsk z ČR. Pokud nějaký americký voják něco provede, bude moci být zadržen českými orgány, které ale musí americké straně umožnit zvláštní režim v přístupu k vojákovi, zástupci americké armády ho mohou navštěvovat kdykoliv i mimo návštěvní hodiny, civilní příbuzní ve vymezené návštěvní hodiny. V tomto se to liší od smlouvy ČSSR se Sovětským svazem, vojáci CA (Sovětské armády) spadaly při spáchání trestného činu v Československu pod sovětskou prokuraturu. To je v podstatě jediný rozdíl.

Smlouva s Američany je velkorysá a zahrnuje 4 letiště, 4 výcvikové prostory a 3 kasárny

Takže je vymalováno, po 34 letech od Kabátového převratu se podařilo vládě Petra Fialy připravit smlouvu k rozmístění amerických vojsk v ČR, aniž budou mít české orgány kontrolu nad tím, co Američané do ČR přivezou a uskladní za vojenskou techniku, za výzbroj, za munici. Smlouva je daleko děsivější než ta slovenská, protože ta slovenská se týká de facto jen dvou leteckých základen (Sliač a Malacky – Kuchyňa), ale česká smlouva poskytuje Američanům rovnou 4 letiště (Mošnov je kromě letiště i mohutným logistickým centrem podobně jako polské letiště Rzeszów, kde probíhají překládky zbraní z amerických letadel na vlaky a kamiony, které potom míří na Ukrajinu), 4 výcvikové prostory a 3 vojenské kasárny. Je to velká smlouva, v mnoha ohledech je ta slovenská v porovnání s tím jen miniaturní záležitostí.

Tisková konference vlády ve středu 26. 4. 2023. Ministryně obrany Jana Černochová, premiér Petr Fiala a ministr zahraničí Jan Lipavský

Fialova vláda chce mít v ČR trvalou přítomnost americké armády, a proto došlo k vyčlenění i trojice velkých kasáren pro ubytování amerických vojsk. Válka na Ukrajině celou věc okolo smlouvy pouze zjednodušila a urychlila. Bez války na Ukrajině by se tato smlouva těžko vysvětlovala české veřejnosti, ale v této situaci se nad tím nikdo nepozastaví.

Pro Fialovu vládu je tak nyní jednoduché nasunout do ČR americké vojáky, americké zbraně, americké rakety, americké střely s plochou dráhou letu, eventuálně i americké jaderné zbraně, protože o nich není ve smlouvě, stejně jako v té slovenské, ani jediná čárka, ani jedna výluka, kterou by se ČR bránila proti zavlečení jaderných zbraní americkou armádou do ČR pod rouškou amerického přesunu hlavic ze skladů třeba v Německu.

Česko nebude mít pod kontrolou, co budou Američané do ČR přivážet za zbraně a munici

Dalším ustanovením smlouvy je pohyb amerických letadel, plavidel a vozidel na území ČR, do kterých  bez souhlasu amerických orgánů nebude smět nikdo vstoupit, žádný český orgán nebude moci provést kontrolu, co Američané do ČR přiváží, co odváží, co je za náklad v letadle nebo na nákladním autě. Ministerstvo obrany pod vedením a velením Jany Černochové tak připravilo smlouvu, která je velkorysým zvacím dopisem pro americkou armádu, která si rozmístí na území ČR své zbraňové a logistické systémy, což samozřejmě neunikne ruskému generálnímu štábu. Ten totiž česká letiště, logistická centra a kasárny uvedené ve smlouvě přehodnotí a překvalifikuje z důležitých bodů zájmů na tzv. kritické cíle strategického zájmu.

Americký bombardér B-52 na letišti Mošnov

Z těchto letišť budou potenciálně vzlétat americké bombardéry, ale i rakety s plochou dráhou letu proti cílům v Kaliningradské oblasti a v celém Rusku. Není divu, že v oblasti letiště Mošnov už několik let probíhaly mohutné renovace okolní infrastruktury, protože už dlouho dopředu se počítalo, že Mošnov se stane ústředním logistickým uzlem pro americkou armádu. Jakmile smlouvu DCA podepsalo s Američany Slovensko, Fialova vláda nemohla zůstat pozadu. A proč dochází ke schválení smlouvy o rozmístění amerických vojsk v ČR právě teď?

Zacharova: Američané pomáhají zabíjet Rusy!

Protože situace okolo Ukrajiny se dramaticky vyostřuje a vysocí představitelé Kremlu začínají otevřeně obviňovat USA ze zapojení do války, ale nejostřejší výrok zazněl v pátek, kdy mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharova prohlásila [3] na adresu americké velvyslankyně v Moskvě Lynne Tracy, že USA ve válce na Ukrajině už nejen pomáhají vyzbrojovat Ukrajinu, ale už rovnou přímo pomáhají aktivně Ukrajincům zabíjet ruské vojáky, a to ne zprostředkovaně, skrze dodávky zbraní, ale přímo v boji, kdy americké drony a satelity předávají v reálném čase informace ukrajinské armádě o pohybu ruských vojsk.

Maria Zacharova, mluvčí ministerstva zahraničí Ruské federace

Podle Zacharové toto už není pasivní pomoc Ukrajině v podobě dodávek zbraní a munice, ale aktivní zapojení americké armády do bojů a pomáhání Ukrajincům v bojových operacích v reálném čase. A varování vyjádřil i ministr obrany. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu totiž prohlásil [4], že Washington se při vytváření regionálních aliancí zaměřených proti svým geopolitickým rivalům, včetně Moskvy a Pekingu, uchyluje k různým formám nátlaku. Na setkání v Dillí hovořil se svými protějšky zastupujícími ostatní členy Šanghajské organizace pro spolupráci.

Šojgu obvinil Washington, že tlačí země světa do nepřátelství proti Rusku a Číně

Skupina, kterou založily Rusko a Čína, má šest dalších členů včetně Indie. “Na nezávislé státy je vyvíjen bezprecedentní nátlak prostřednictvím otevřeného vydírání, hrozeb, ‘barevných revolucí’, státních převratů a šíření zjevných dezinformací. Všechny tyto nástroje se již dávno staly vizitkou Západu,” uvedl v pátek ministr. Cílem USA a jejich spojenců je podle Šojgua podkopat vznikající multipolární svět a zachovat si svou dominanci. Washington se v rámci svých ambicí rozhodl rozložit systém globální bezpečnosti a odstoupil od řady smluv s Ruskem, řekl ministr svému publiku.

Sergej Šojgu, ministr obrany Ruské federace

Šojgu uvedl, že Moskva se v roce 2021 pokusila zmírnit napětí s NATO prostřednictvím diplomacie, ale její návrhy Západ odmítl, což dokazuje, že není ochoten mít s Ruskem rovnocenné partnerství. V současné době USA nejen dodávají zbraně Ukrajině, ale aktivně se podílejí na vedení bojových operací ve spolupráci s ukrajinskou armádou a pomáhají tak zabíjet ruské vojáky. Je to aktivní zapojení americké armády do války, i když se to Pentagon snaží maskovat. Schválení dohody o rozmístění amerických vojsk v ČR je tak dalším důkazem, že Američané se chystají v Evropě na velký vojenský konflikt a intenzivně rozšiřují počet svých základen ve Východní Evropě.Poplach pro Ne základnám. Putinova pátá kolona brojí proti smlouvě s USA | FORUM 24

Šéfredaktor AE News

ZDROJ:https://aeronet.news/vlada-petra-fialy-schvalila-smlouvu-o-rozmisteni-americkych-vojsk-v-ceske-republice-podle-vzoru-slovenska-americane-dostanou-pod-jurisdikcni-kontrolu-casti-leteckych-zakladen/

 

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj naši nezávislé informační platformy.
Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.
Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.
Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-blog-cz/

Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
https://volnyblog.news/

1 reply
  1. aamater
    aamater says:

    Kam toto speje? Nuž vyzerá to tak že darebácky štát USA silno potrebuje vojnu v Európe aby tak mohol zmazať svoj astronomický dlh. A debili z Bruselu a členských štátov EU im v tom pomáhajú. To si tí smradi nedokážu uvedomiť, že RF je jadrovou veľmocou? Ak by mala prehrať vojnu tak použije všetky dostupné zbrane a zbraňové systémy. A to bude koniec celej EU. Nezostane tu kameň na kameni. A debili v USA sa tak isto mýlia ak si myslia, že ich sa to nedotkne. Jediný spôsob ako odvrátiť vojnu je aby BRICS vytvoril obranný vojenský pakt. Potom sa západ bude musieť uskromniť!!!

    Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *