, , , , ,

Více než 40 států podalo žalobu kvůli „návykovým funkcím“ Facebooku a Instagramu, které údajně zneužívají děti a dospívající

Více než 40 států podalo žalobu kvůli „návykovým funkcím“ Facebooku a Instagramu, které údajně zneužívají děti a dospívající

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

26.10.2023 Mike Capuzzo

Více než 40 států USA v úterý zažalovalo společnost Meta, vlastníka Facebooku a Instagramu, protože tento technologický gigant vědomě a záměrně „uváděl veřejnost v omyl o podstatných nebezpečích svých platforem sociálních médií“. Někteří odborníci tento krok chválili, zatímco jiní se postavili proti tomu, co považují za státní kontrolu nad sociálními médii

Více než 40 amerických států v úterý zažalovalo společnost Meta , vlastníka Facebooku a Instagramu, protože tento technologický gigant vědomě a záměrně „uváděl veřejnost v omyl o podstatných nebezpečích svých platforem sociálních médií“.

233stránková stížnost podaná u amerického okresního soudu pro severní okres Kalifornie obviňuje Meta z porušování zákonů na ochranu spotřebitele, klamání uživatelů o bezpečnosti svých platforem a úmyslného způsobení duševního a fyzického poškození mládeže svými „psychologicky manipulativními“. vlastnosti produktu“, které „upřednostňují zisk před bezpečností“.

Žaloba tvrdí, že Meta „zatajila způsoby, jakými tyto platformy využívají a manipulují své nejzranitelnější“ a že společnost „ignorovala rozsáhlé škody, které tyto platformy způsobily duševnímu a fyzickému zdraví mládeže našeho národa“ .

Obviňuje také společnost sociálních médií, že se nadále „zapojuje do … klamavého a nezákonného jednání v rozporu se státním a federálním zákonem“ – včetně porušení federálního zákona o ochraně soukromí dětí online z roku 1998 (COPPA) – tím, že shromažďuje „ osobní údaje její nejmladší uživatelé,“ mladší 13 let, bez souhlasu rodičů.

„Děti a teenageři trpí rekordně špatným duševním zdravím a na vině jsou společnosti na sociálních sítích jako Meta ,“ uvedla generální prokurátorka New Yorku Letitia Jamesová.

James dodal:

„Meta těžila z dětské bolesti tím, že záměrně navrhla své platformy s manipulativními prvky, díky nimž jsou děti na jejich platformách závislé a zároveň snižují jejich sebevědomí.“

V samostatné žalobě devět dalších generálních prokurátorů zažalovalo Meta ve svých státech na základě podobných obvinění, čímž se počet států žalujících Meta zvýšil na 41.

Meta funkce navržené tak, aby nalákaly děti a dospívající do „králičích nor“ s toxickým obsahem

Společnost Meta, která také vlastní WhatsApp a Messenger, vydala prohlášení, že její platformy sociálních médií jsou bezpečné a pracuje na jejich vylepšení pomocí více než 30 nástrojů na podporu teenagerů a rodin.

V červnu společnost představila nové funkce „ umožňující dospívajícím a rodičům více způsobů , jak řídit svůj čas v našich aplikacích“, včetně nástrojů „pobízejí dospívající k nastavení časových limitů na Facebooku a poskytují rodičům ještě více způsobů, jak dohlížet na své dospívající na Instagramu“.

„Jsme zklamaní, že místo produktivní spolupráce se společnostmi v celém odvětví na vytvoření jasných standardů vhodných pro věk pro mnoho aplikací, které dospívající používají, zvolili generální prokurátori tuto cestu,“ uvedla společnost v prohlášení.

Meta je sedmou největší společností na světě po Apple, Microsoft, Saudi Arabian Oil, Alphabet (Google/YouTube), Amazon a Nvidia (jednotky grafického zpracování pro počítače a videohry).

V roce 2021 byla tržní kapitalizace společnosti vyšší než hrubý domácí produkt (HDP) Nizozemska, Švýcarska, Švédska, Polska, Turecka a Saúdské Arábie.

Reklama tvoří „převážnou většinu příjmů sociální sítě“. Od roku 2016 vydělával Facebook více příjmů z reklamy než všechny americké noviny dohromady. Meta vykázala v roce 2022 příjmy z reklamy ve výši 113 miliard dolarů , což je více než 215krát více než příjmy z reklamy v roce 2022, například The New York Times .

Aby tento obrovský tok příjmů zůstal proudit, ve stížnosti se uvádí, že společnost Meta vyvinula vysoce sofistikovaný, neustále se vyvíjející a záměrně podvodný „schéma vykořisťování mladých uživatelů za účelem zisku“, který „zpeněžuje pozornost mladých uživatelů prostřednictvím shromažďování dat a cílení reklamy“.

Ve své stížnosti 33 států uvedlo, že platformy Facebook a Instagram společnosti Meta vytvořily „psychologicky manipulativní funkce produktů, které přiměly mladé uživatele k nutkavému a rozšířenému používání“ sociálních médií – zapojení, které společnost Big Tech poté prodává inzerentům.

Podle stížnosti byly algoritmy a funkce společnosti navrženy tak, aby nalákaly děti a teenagery dolů do „králičích nor“ s toxickým obsahem, ze kterých bylo obtížné uniknout.

Tyto návykové vlastnosti zahrnují „nekonečný svitek“, který láká mladé hlouběji do toxického obsahu; funkce sociálního srovnávání, jako je „To se mi líbí“, které jsou pro mládež psychicky škodlivé; algoritmy doporučení, které „podporují nutkavé užívání“; „rušivá audiovizuální a hmatová upozornění“, která využívají smysly včetně dotyku a narušují „vzdělávání a spánek mladých uživatelů“; vizuální prvky, o kterých je známo, že podporují poruchy příjmu potravy a tělesné dysmorfie v mládí, a neustálá upozornění na „odrazování od pokusů o odpojení“.

Meta propaguje nepravdivý a klamavý marketingový příběh, že její funkce sociálních médií jsou „navrženy tak, aby podporovaly pohodu mladých uživatelů“ a „podporovaly spojení mezi přáteli,“ tvrdí žaloba.

Společnost si je „velmi dobře vědoma“, že její zisky a obchodní model jsou založeny na návykových funkcích, které „způsobují mladým uživatelům značnou lékařskou a duševní újmu“, zatímco „tyto informace ve veřejném diskurzu zkresluje a opomíjí“.

Navzdory četným nezávislým studiím a veřejně dostupným údajům, které ukazují, že její funkce sociálních médií poškozují mladé uživatele, „Meta stále odmítá upustit od používání známých škodlivých funkcí,“ píše se ve stížnosti.

Místo toho společnost „zdvojnásobila své úsilí o zkreslování, zatajování a zlehčování dopadu těchto funkcí na duševní a fyzické zdraví uživatelů“.

Metaův vlastní výzkum odhalil poškození dětí

Generální advokáti požadují finanční odškodnění a ukončení nezákonných praktik Mety.

Federální žaloba vychází z vyšetřování vedeného dvoustrannou koalicí generálních prokurátorů osmi států – z Kalifornie, Floridy, New Jersey, Massachusetts, Vermontu, Nebrasky, Kentucky a Tennessee – které nabylo formy poté, co Meta oznámila plány na vývoj Instagram Kids pro děti . do 13 let, kterou mezitím pozastavila.

Podle Pew Research Center téměř všichni náctiletí ve věku 13–17 let v USA hlásí, že používají platformu sociálních médií, přičemž asi třetina uvedla, že používají sociální média „téměř neustále“.

Plány Meta zacílit svou aplikaci na děti mladší 13 let vyvolaly kritiku Instagram Kids napříč společností.

„Rodiče a zastánci péče o děti tvrdí, že aplikace by mohla ovlivnit duševní zdraví dětí v kritickém okamžiku jejich kognitivního vývoje,“ uvedl The Washington Post .

Zákonodárci tuto epizodu využili k tomu, aby požadovali nové předpisy pro společnosti sociálních médií. Úředníci činní v trestním řízení uvedli, že Instagram již používají pedofili k online setkávání s dětmi a Národní centrum pro sexuální vykořisťování uvedlo, že Instagram pro děti „byl nezodpovědný nápad od svého počátku“.

Pobouření proti Metě vzrostlo po vyšetřování Wall Street Journal

Navzdory tomu, co ukázal její vlastní výzkum, Meta neopustila své škodlivé praktiky, uvedly státy.

„Naše vyšetřování obou stran dospělo ke slavnostnímu závěru,“ řekl kalifornský generální prokurátor Rob Bonta. „Meta ubližuje našim dětem a dospívajícím “ a „pěstuje závislost, aby zvýšila zisky firem.“ S žalobou 33 států řekl: „Rýsujeme čáru.“

Odborníci zvažují klady a zápory žaloby

Greg Glaser, kalifornský právník v oblasti práv na očkovací látky a odborník na digitální soukromí, řekl, že roky nezávislé dokumentace a spousty dat ukazujících Facebook, Instagram a další stránky sociálních médií Big Tech těží z znepokojivého a zlomyslného vlivu na mladé lidi, který tuto praxi nezastavil. .

Citoval důkazy, že USA udělaly málo, aby zastavily škody, které technologické společnosti způsobují dětem . Zákony na ochranu soukromí, jako je COPPA, mají za cíl chránit osobní údaje dětí mladších 13 let online, včetně omezení cílené reklamy a prosazování souhlasu rodičů při rozhodování dětí online.

Ale „nedělá nic pro ochranu dětí před poškozením jejich duševní a dokonce i fyzické pohody, jakmile jsou online. A i když tyto zákony otevřeně porušuje, Big Tech dostane facku přes zápěstí,“ uvádí The Daily Signal .

Pokud Meta dostane facku přes zápěstí jako 5,7 milionu dolarů, Federální obchodní komise (FTC) v roce 2019 udělila pokutu Musical.ly (nyní TikTok, jehož vlastníkem je společnost ByteDance ve výši 220 miliard dolarů) za nezákonné shromažďování osobních údajů od dětí, neboli „ Rekordních 170 milionů dolarů za údajné porušování zákona o ochraně soukromí dětí“ Google (společnost ve výši 1,7 bilionu dolarů) zaplatila FTC, aby porušování odstranila, velká technologická reforma pravděpodobně nenastane, řekl Glaser.

Ale Glaser řekl, že doufá, že moc masivních žalob generálních prokurátorů proti Meta by mohla vynutit skutečnou změnu.

„Neřekl bych, že by tento případ způsobil pouze ‚plácnutí do zápěstí‘,“ řekl Glaser listu The Defender. „Stížnost obsahuje velmi závažná obvinění, že když se to prokáže u soudu, vytváří impuls k úplnému přepracování Meta kombinací tržních a regulačních sil.“

Zvučné vítězství států by „vyslalo otřesy prostřednictvím podobných společností – jako je Google, Apple a Microsoft – které „kreativně“ využívají dětská data, jak řekl Glaser.

„Meta má nejednoznačné podmínky služby a strašidelné plány pro budoucnost našich dětí,“ řekl.

Hrozba pro děti byla zesílena, když se Facebook v roce 2021 přejmenoval na „Meta“ a začal utrácet miliardy za vytvoření „metaverze  , jehož cílem je vtáhnout uživatele, včetně těch nejmladších a nejzranitelnějších, do světa fantazie virtuální reality zahrnující každou lidskou zkušenost. řekl.

„Meta vytváří svět virtuální reality, kde si děti mohou plnit své domnělé touhy s dospělými a dalšími dětmi,“ řekl Glaser.

Glaser dodal:

„Dovolili byste někdy Metě, aby vytvořila interaktivní hologram vašeho dítěte, aby si ho ostatní ‚užili‘? Co když to Meta stejně udělala pomocí AI a vašich starých nahraných videí z Facebooku? Měl by proti tomu existovat zákon? To jsou otázky, které si dnes kladou odborníci na ochranu soukromí a právníci.

„Takhle vypadá sklon k pedofilii. Stejně jako se chlapci stávají závislými na videohrách, totéž platí pro Meta. Každým rokem bude tato technologie více zasahovat do dětské psychologie, kde se účinně stává sledováním AI a psychologickou manipulací.“

Glaser, odborník na digitální sledování, řekl: „Lidé, kteří jsou sledováni 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, se stávají psychicky nestabilními.“ U dětí to způsobuje zhoršení dobře zdokumentovaného zhoubného účinku na sociálních sítích na děti v podobě deprese, úzkosti a izolace.

John Whitehead , právník a autor v oblasti občanských svobod, řekl The Defender, že je skeptický ohledně náhlé touhy státních vlád obrátit se na soud, aby ochránily děti před škodami na sociálních sítích.

„Nepochybně je nadměrné vystavování se sociálním médiím škodlivé pro mladé lidi, kteří jsou snadnou kořistí pro inzerenty, obchodníky a podobně,“ řekl. „Toto není nové odhalení. Závislost na internetu byla skutečně uznávaným problémem již před více než deseti lety a vybírala si daň u uživatelů všech věkových kategorií.

„Takže se musíte ptát, co je za tímto náhlým krokem desítek států žalovat společnost Meta za její ziskové technologie zaměřené na chytání mládeže a dospívajících,“ řekl Whitehead.

Federální vláda nejenže „udělala málo pro regulaci tohoto odvětví nebo pro ochranu práv spotřebitelů“ a nechala korporace diktovat vysoce rušivé zásady shromažďování dat, ale „vláda se podílela na využívání těchto stejných technologií pro své vlastní zisky“ v oblasti těžby dat, řekl.

Žaloba zapadá do vládního vzoru, který pozoroval, „ať už mluvíte o technologiích sociálních médií, dronech, sledování nebo vojenských zbraních.

„Vláda chce, abychom věřili, že se tak zajímají o naši bezpečnost, že nás ochrání před nebezpečím, které bychom si sami mohli způsobit – prostřednictvím zákonů, předpisů, pokut a soudních sporů. Ale kdo nás ochrání před vládou, když tytéž věci způsobí občanům?

Michael Rectenwald, Ph.D. , autor knihy „ Google Archipelago : The Digital Gulag and the Simulation of Freedom“, uvedl, že společná státní žaloba „má na tváři mnoho výhod“.

Rectenwald řekl:

„Facebook, Instagram, WhatsApp a Messenger společnosti Meta svádějí děti a mladé dospělé k závislosti a programování na sociálních sítích. Stát by ale neměl určovat, s čím se děti na sociálních sítích setkávají. Místem kontroly by měli být rodiče.“

Rectenwald řekl, že pokud bude žaloba úspěšná, „přivede nás o krok blíže státní kontrole nad všemi médii, včetně sociálních médií, což je mnohem horší vyhlídka než negativní externality sociálních médií.“

 

ZDROJ:https://childrenshealthdefense.org/defender/states-sue-meta-addictive-features-children-teens/

 

 

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *