, , , ,

Smrt se vydala na cestu. EU chce korupcí umlčet Evropské zemědělce. 👇

Smrt se vydala na cestu. EU chce korupcí umlčet Evropské zemědělce. 👇

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

21.4.2023

První konvoj s ukrajinskými zemědělským produkty vyrazil v pátek kolem poledne z hraničního přechodu v polském Dohorusku a míří do Nizozemska. Ukrajinské obilí ale nepřestává Evropu rozdělovat. Zákaz dovozu, který naposledy vyhlásilo Bulharsko, platí už několik dní také v Polsku, Maďarsku a na Slovensku. Evropská unie jednostranné kroky členských zemí kritizuje. Zemědělce bojující s poklesem cen kvůli zahlcení trhu se zřejmě pokusí „uchlácholit“ kompenzacemi.

Pět zapečetěných kamionů podle Michala Deruśe z polské daňové správy veze mimo jiné maso, vejce a kukuřici. Oznámila to agentura PAP. V noci na pátek vstoupila v platnost pravidla, která umožňují přepravu ukrajinských zemědělských produktů do jiných zemí přes Polsko.

Nekonečné kolony kamionů na ukrajinsko-polských hranicích čekaly pět dnů.

Řidiči převážející obilí a celou řadu dalších zemědělských produktů se dali do pohybu v pátek kolem poledne. Polsko jim po složitých jednáních s Ukrajinou umožnilo tranzit. „Ani jedna tuna nákladu ale nezůstane v Polsku,“ zdůraznil tamní ministr zemědělství Robert Telus.

A nejen to. Konvoje jsou zapečetěné, opatřené sledovacím zařízením a s doprovodem celníků – to vše, aby se zamezilo mimo jiné machinacím polských překupníků, kvůli kterým se část obilí nedostává do cílových zemí.

Ačkoliv by ukrajinské obilí mělo být vyváženo do zemí, které skutečně trpí problémy s nedostatkem obilí a hladomorem, tak naopak jde obilí do Evropy,“ vysvětlil spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just.

Dovoz ukrajinských zemědělských produktů mezitím kromě Maďarska a Slovenska zakázalo i Bulharsko. Stejně jako v dalších zemích, i tam kvůli tlaku zemědělců. „I my se obáváme zahlcení trhu ukrajinským obilím. A máme zprávy, že v některých okolních státech se v obilí našly zakázané látky,“ sdělil bulharský ministr zemědělství Javor Gečev.

Řeč je o Slovensku, kde kontroly odhalily nepovolené pesticidy. Brusel se teď pokouší vyřešit problém kompenzacemi pro zemědělce ze zemí sousedících s Ukrajinou. Evropská komise chce vyčlenit témeř 2,5 miliardy korun a také zavést plošný zákaz dovozu pšenice a olejnatých semen do 5. června, pokud jednotlivé země zruší jednostranné zákazy.

ZDROJ: https://cnn.iprima.cz/strastiplna-cesta-ukrajinskeho-obili-do-evropy-zapecetene-konvoje-budou-doprovazet-celnici-344708

 

Pokud jste se ještě nepřihlásili k odběru denních e-mailových upozornění na nové články, můžete takučinit ZDE: podpora.volnyblog@protonmail.com – poznámka: předplatné

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj naši nezávislé informační platformy.
Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.
Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.
Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-
blog-cz/
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
https://volnyblog.news/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *