Proč Rusko zvítězí

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

11.6.2023

John Mearsheimer je imperiální učenec, který předpověděl válku na Ukrajině již před lety (spolu s mnoha dalšími lidmi ze samotného impéria). Nazývám ho imperiálním, protože netvrdí, že americké válečné štvaní je špatné, ale že by se mělo dělat lépe. Ale i imperiální hodiny mají dvakrát denně pravdu, v tomto případě ohledně začátku a konce války na Ukrajině.

Nedávno Mearsheimer učinil další předpověď, když řekl:

Rusové válku vyhrají.

Nevyhrají rozhodující vítězství, ale nakonec dobudou obrovský kus ukrajinského území nad rámec toho, co už mají, a Ukrajinu obsadí a zajistí, aby zůstala nefunkčním útlumovým státem.

Na Mearsheimerovi jako vědci je zajímavé, že jeho argumentace pro toto tvrzení je poměrně jasně rozčleněna, takže pokud chcete nesouhlasit, je tam mnoho jasných bodů falzifikace Hodinovou přednášku si můžete pustit sami, ale zde ji rozeberu vlastním vulgárním komentářem.

Shrnutí
Základním předpokladem Mearsheimerovy argumentace je, že válka na Ukrajině je opotřebovací válkou. Nebudu se tím zabývat nad rámec toho, no, podívejte se na to. Je to zatraceně příšerné. Kromě tohoto předpokladu tvrdí, že vítězství ve vyčerpávající válce závisí na třech faktorech:

Řešení
Velikost populace
Dělostřelectvo
Obecně a brutálně řečeno, kolik žhavého kovu můžete vrhnout na kolik těl, než se zlomí? Tohle je ten nejhorší druh války, který vede k nejhoršímu druhu míru, ale po překročení všech červených čar ohledně nestrkání NATO do zadku Rusku jsme tady, po kolena ve sračkách.

Abychom shrnuli Mearsheimerův výpočet obětí, zde jsou tři výše uvedené body ve formě tabulky s čísly, která k nim přiřazuje. Dále jsem uvedl odkazy na zdroje těchto čísel.

Podle Mearsheimera má Rusko populační převahu 5:1 a dělostřeleckou převahu 5-10:1. Útočná válka (důležitá kvalifikace) je o krvi a kovu a Rusko má prostě více krve a kovu k prolití. Všimněte si, že v rámci tohoto modelu by jakýkoli rozdíl v počtu obyvatel a dělostřelectva vedl k tomu, že by jedna strana byla oslabena (za předpokladu, že obě strany mají stejnou úroveň odhodlání). Poměr by tedy mohl být 2:1 a Rusko by stále vyhrávalo, ale spíše to vypadá na 5:1 nebo hůře na celé čáře.

Pro ilustraci tohoto makabrózního modelu jsem jej nakreslil jako doslova kádě krve:

Zopakujme, že Rusko má prostě 5x více obyvatel, tedy 5x více krve k prolití. Rusko má také 5-10x více dělostřelectva (což jsem znázornil jako 7x), což je to, jak rychle můžete druhou stranu nechat vykrvácet. To je znázorněno jako výtok na straně Ukrajiny, který je 7x větší než krevní roura na straně Ruska.

Je vidět, jak to funguje, protože Ukrajina už ztratila obrovskou část obyvatelstva a efektivně už dvě (téměř tři) armády v hodnotě mužů. Jsou na dně krvavého sudu s obrovskou zasranou dírou na straně.

Jak je vidět z tohoto modelu, jediné, co by Ukrajině pomohlo, by bylo nasazení vlastních jednotek NATO do kbelíku s krví (což neudělá) nebo útok hluboko v samotném Rusku s cílem oslabit válečnou produkci (což NATO nedovolí).

Amerika do konfliktu dál sype (velmi výnosné) zbraně, ale žádné mrtvé. A drží Ukrajině svázané ruce. Ukrajina je samý mávající úd a žádný trup, což nepomáhá s problémem zásobování krví. To je základní matematický problém, kterému Ukrajina čelí. Krvácí příliš mnoho a krve jim zbývá velmi málo. Jejich „spojenci“ jim poskytnou tisíc jehel (na dluh), ale žádnou transfuzi krve. A tak tento pacient nevyhnutelně zemře. To je to, co znamená „vítězství“ ve válce na úbytě. Je to pěkně v prdeli. Jak napsal Luke Mogelson ve své hluboce depresivní knize „Dva týdny na frontě na Ukrajině“.

Když mi Kaban řekl, že má osmnáctiletého syna, předpokládal jsem, že jsou oba v armádě. V praporu jsem potkal další otce, jejichž dospělí synové sloužili. Ale Kaban navzdory své oddanosti armádě poslal svého syna do Německa. „Řekl jsem mu: ‚Jestli se vrátíš, zabiju tě sám,'“ vysvětloval. „Všichni jsme pochopili, že tady zemřeme.“

Matematika, ne mapy
Jedna poznámka k tomuto modelu je, že je územně agnostický. Ve válečném zpravodajství se tolik píše o mapách, ale ve skutečnosti jde o muže a materiál. Území je taktika, ale není to strategie. V mnoha ohledech je území to, co získáte po zabití nepřítele, nikoli to, jak ho zabijete. V této teorii války nejde o to najít území a zabrat ho, ale najít muže a materiál a zničit je.

To není Mearsheimer, to je ten starý pruský Clausewitz. Jak řekl Carl:

„Co máme na mysli pod pojmem porážka nepřítele? Jednoduše zničení jeho sil, ať už smrtí, zraněním nebo jakýmkoli jiným způsobem – buď úplně, nebo natolik, aby přestal bojovat… Úplné nebo částečné zničení nepřítele musí být považováno za jediný cíl všech střetnutí… Přímé zničení sil nepřítele musí být vždy dominantním hlediskem.“

Proto jakkoli západní média hýkala nad tím, že se Putinovi „nepodařilo“ dobýt Kyjev, je nepravděpodobné, že by to kdy bylo cílem. Pravděpodobně se jednalo o fintu, která měla ukrajinské jednotky přimknout k tomuto místu, zatímco Rusko bylo schopno vytvořit obrannou linii kolem Donbasu. Pak se z Ukrajinců nominálně bránících svou zemi stali útočníci, což je role, která tradičně přináší ztráty v poměru 3:1. Pak se Rusové stáhli na druhou obrannou linii, což vyvolalo jásot mapových žokejů, ale po celou dobu krutá matematika ničila ukrajinskou armádu ukrutným tempem. O to jde podle Clausewitze, ne o mapu (podle dementů).

Tím se dostáváme ke krvavé pointě války, kterou je strašlivá metafora „mlýnku na maso“. Neměli byste věřit Americe ani NATO, které jsou nejhorší továrnou na lidskou porážku vůbec, ani jejich médiím, která mají práva na reklamu. Spočítejte si to sakra sami. Ukrajina není hlavním hostem na tomto propagandistickém večírku. Jsou tím, co je na talíři.

Rozdělení modelu
Teď, když jsme si připravili krvavý geopolitický stůl, pokud máte ještě chuť na tento makabrózní argument, rozeberu ho. Nezapomeňte, že Mearsheimerova základní teorie se točí kolem velikosti populace, dělostřelectva a odhodlání. Budeme se jim věnovat postupně.

Populace
Pokud si v modelu vyhledáte čísla o počtu obyvatel, skutečně to vypadá, že Rusko je jen 3,5x větší, ale Mearsheimer tvrdí, že Ukrajina ztratila 8 milionů lidí migrací, přičemž 3 miliony odešly do Ruska, což potvrzuje i OSN. Tím se krev v kýblu dramaticky snižuje.

Proto Ukrajina klesne ze 41 milionů na 33 milionů a Rusko ze 147 milionů na 150 milionů. Poměr se tedy mění z 1:3,5 na 1:4,5. Myslím, že 5x počet obyvatel Ruska je rozumný odhad, protože počty uprchlíků jsou ztrátové a tak velká část ukrajinského obyvatelstva je (tragicky) vnitřně vysídlená.

Když mluvíme o počtech bojujících, je obraz ještě horší. Ukrajina už fakticky vrhla do boje (a ztratila) dvě armády. Jak říká Velký Sergej:

Rusko v podstatě bojovalo s několika iteracemi ukrajinské armády – v prvních měsících zničilo předválečné síly, pak bojovalo s jednotkami, které byly doplněny ze zásob Varšavské smlouvy, a nyní degraduje síly, které jsou do značné míry závislé na západních systémech.

To vedlo k dnes již proslulému rozhovoru generála Zálužného s ekonomem, v němž žádal o mnoho set hlavních bojových tanků, bojových vozidel pěchoty a dělostřeleckých zbraní. V podstatě požádal o další armádu, protože Rusové podle všeho neustále ničí tu, kterou mají.

Jak říká Mearsheimer:

Je zcela jasné, že Ukrajina je z jejich pohledu zapojena do totální války. Zmobilizovali celou svou společnost. Mají tam vojáky, kteří jsou stejně staří jako my všichni a bojují. Mají staré psy a mladé psy, spoustu nevycvičených lidí. Je to proto, že jsou zoufalí. A taky tahají lidi z ulice. Že jo? Existují nejrůznější příběhy o tom, jak hledají mladé lidi, které by mohli zrekvírovat a dát do armády. To ale není případ Rusů.

Ve skutečnosti se spousta lidí, včetně mě, diví, proč Rusové skutečně nemobilizovali svou společnost ve větším měřítku. Dobře, a mimochodem, ten velký boj, který se právě odehrál v Bachmutu, je jasný. Je jasné, že Ukrajinci zatlačili do Bachmutu velké množství svých nejlepších vojáků, aby se pokusili Bachmut udržet. Nebyla to však ruská armáda, kdo vedl většinu bojů v Bachmutu. Byla to Wagnerova skupina.

Je tam obrovská ruská armáda. Vzpomínáte si na těch 300 000 lidí, které zmobilizovali? Ti lidé byli mobilizováni na základ vojáků, kteří tam už byli. Mají hodně lidí. Mají hodně lidí v armádě, ale jejich hlavní síly nebojovaly proti ukrajinským silám.

Západní média a jejich konzumenti mluví o tom, že Rusko je závislé na žoldnéřské skupině Wagner, jako by to bylo špatné. Ale jediné, co to znamená, je, že hlavní linie ruských vojsk se zatím nezapojila. Mezitím mluví o tom, že Ukrajina vrhá do boje děti a starce s panzerfausty, jako by to bylo dobře, jak inspirativní. Takové ty idiotské věci, které zvedají morálku nebojujících lidí.

Skutečnost je taková, že Rusko systematicky ničí několik iterací ukrajinské armády, aniž by plně zapojilo její hlavní síly. Tento hrozný stav je pro západní publikum neustále omílán jako „inspirativní“, aby je váleční spekulanti mohli dál krvácet za krvavé peníze, ale pro Ukrajinu je to jen krev a té prostě nemají dost.

Dělostřelectvo
Obecná rovnice války je krev + kulky, a na druhém účtu je Ukrajina také v prdeli. Přes všechny řeči o sankcích, které ochromí Rusko, je Rusko největší zemí na světě plnou přírodních zdrojů a výrobních kapacit. Sankce ochromily Evropu (ve prospěch Ameriky), ale ne Rusko. Rusko si dokáže vyrobit vlastní materiál a většina světa s ním stále obchoduje (bílé země nejsou svět). Jak říká Mearsheimer o dělostřelectvu:

Pak se dostáváme k dělostřelecké nerovnováze. Téměř všechny zprávy o této rovnováze uvádějí, že je buď pět ku jedné, sedm ku jedné, nebo možná deset ku jedné ve prospěch Rusů. To má obrovské důsledky. Obrovské důsledky. Chcete se jen zamyslet nad tím, o co v této válce jde? Jsou to dvě armády stojící proti sobě, které se snaží navzájem zabít obrovským množstvím palebné síly, a jedna strana má výhodu pět ku jedné nebo sedm ku jedné nebo deset ku jedné. Strana, která je v tomto poměru na hororovém konci, je v hlubokém kimči. To je opravdu strašné. A mimochodem, ta země, která je v dělostřelecké převaze na opačné straně tohoto poměru, je také na opačné straně v poměru počtu obyvatel.

Další věc je, že ruské dělostřelectvo je ruské dělostřelectvo, zatímco ukrajinské dělostřelectvo je z velké části ožebračené a vypůjčené. Nejenže Ukrajina má méně výzbroje, ale ani ji nesmí pořádně používat. Mohou si pořídit západní wunderwaffen… ale používají je jen k bombardování vlastní země. Mluví například o tom, že by si pořídili F-16, což by znamenalo, že by používali letadla s vysokou údržbou k bombardování vlastního dvorku (bombami za 1 milion dolarů). Nedává to smysl, ale je to na titulních stranách novin a někomu to vydělá velkou provizi, takže koho to zajímá. USA sice dávají Ukrajině zbraně (na dluh), ale doslova je nenechají použít k útoku na Rusko tam, kde to bolí. Jak řekl generál americké armády Mark Milley: „Mohu říci, že jsme požádali Ukrajince, aby nepoužívali techniku dodanou USA k přímým útokům na Rusko.“ To je pravda.

Západní zbrojní politika je ve skutečnosti přesně navržena tak, aby maximalizovala zisk a zároveň vykrvácela Ukrajinu. Jak řekl čtyřicetiprocentní válečný zločinec Richard Haass v časopise Foreign Affairs,

západní politika se zmítá mezi cíli zabránit katastrofickému selhání (kdy nedostatečně vyzbrojená Ukrajina bude pohlcena Ruskem) a katastrofickému úspěchu (kdy přezbrojená Ukrajina přivede Putina zahnaného do kouta k eskalaci).

Haass, čerstvý účastník války v Iráku, dále říká „kašlete na to, eskalujte“, ale identifikuje zde obecnou americkou politiku. Ukrajina nemůže selhat, ale také nemůže uspět. Ve vyčerpávající válce to znamená jen neúspěch. Americká politika důsledně spočívala v tom, že Ukrajině poskytla zbraně a pak jí je přivázala k zádům. Nejenže je Amerika příliš zbabělá na to, aby se ukázala, ale také brání Ukrajině v čemkoli jiném než v mletí vlastního masa.

Když už Amerika umožní eskalaci, umožňuje ji po kapkách, poté, co už jsou ukrajinští vojáci mrtví. Všimněte si také, že žádná z těchto zbraní není jen tak „darována“, všechny jsou dodány později a všechny jsou to dluhy navršené na budoucí Ukrajinu, která bude desítky let nefunkčním rumpálovým státem, na němž se přiživují jak nepřátelé, tak její západní „přátelé“. Jak otevřeně řekl Henry Kissinger, „je nebezpečné být nepřítelem Ameriky, ale je smrtelné být jejím přítelem“.

Vraťme se však k základním číslům,

Ukrajina prostě nemá materiál a my žijeme ve světě materiálu. Když budu citovat jen imperiální propagandistické vývody, mají žalostně málo základního dělostřelectva. Podle New York Times v listopadu 2022 Ukrajina denně vypálila 2-4 000 střel. Zatímco britský think tank RUSI.org odhadoval, že Rusko střílí 33 000 nábojů denně (12 milionů / 365). Pro představu, jak to vypadá uvnitř děsivých zákopů typu první světové války, je tu opět Mogelsonova reportáž z fronty:

Nejpokročilejším a nejdražším příspěvkem USA do války byly houfnice delšího dosahu a raketové systémy, které operují z týlu. Pěchota na frontě se spoléhá na primitivní minomety s hlavňovým nabíjením, pro které je v současné době zoufalý nedostatek munice. Major, který má na starosti dělostřelectvo Pavlova praporu, mi řekl, že v Chersonu jeho minometné týmy vystřílely asi tři sta nábojů denně; nyní mají příděl pěti nábojů denně. Rusové měli v průměru desetinásobek.

V opotřebovací válce je prapor s pěti granáty jen lidskou obětí. Lidská oběť pro bohy války Raytheon a Lockheed Martin, kterým se věnčí a jásá až do hrobu. Stejně jako ztracené duše ve filmu Na západní frontě klid, tito muži by tam kurva neměli být. Válka už je prohraná. Ukrajina měla začít vyjednávat už před rokem a teď už je v mnoha ohledech pozdě.

Lidé by mohli říkat, že Rusku také dochází dělostřelectvo, a poukazovat na šéfa Wagnera, který si stěžuje, že mu dochází dělostřelectvo… ale vezměte v úvahu zdroj. Motivací Ruska, podobně jako hráče pokeru s vítěznou kartou, je přimět armádu, kterou se snaží zničit, aby se více angažovala v prohrané pozici. Krátce po těchto velmi veřejných stížnostech Wagner obsadil Bachmut. Válka je umění klamání a Rusové se ani nemusí tolik snažit, aby Američany oklamali. Američané jsou tak hluboko v sebeklamu, že dílo už je hotové.

Ukrajina má teď podniknout protiofenzívu (fakticky se čtvrtou armádou), ale prostě to nedokáže. Většina jejich materiálu jsou sliby, které se zatím nenaplnily, a většina jejich mužů je mrtvá, zraněná nebo v zemi. Ukrajina se nachází v bodě, kdy jsou obyvatelstvo i dělostřelectvo vyčerpány a zbývá jim jen odhodlání.

Odhodlání
Nyní, en fin, si projdu tu část Mearsheimerovy přednášky, která se týká „odhodlání“. Odhodlání neboli morálka je ošemetná věc, protože se nedá změřit, ale je to obrovský rozdíl. Západní média ráda mluví o odhodlání, protože kašlat na matematiku, to je nuda. Úkolem oligarchických médií je produkovat emotivní příběhy, které prodávají smrtící hračky, jako Tlapková patrola pro dospělé vrahy.

Zatímco ukrajinské odhodlání je nesporné (jejich země je napadena), tak ruské odhodlání, které západní lidé záměrně nechápou. Lidé rozhořčení nad tím, že Čína buduje v Číně svou armádu, odmítají pochopit, jak se cítí Rusko, když má na hranicích nepřátelská vojska. Mearsheimer toto vnímání hrozby rozděluje na dvě části. První je, jak se Rusko cítilo ohroženo dováděním NATO na Ukrajině před válkou a jak mnohem více se cítí ohroženo nyní. Nyní Západ mluví o zabití Putina, změně režimu a rozkouskování Ruska. To jen posiluje ruské odhodlání a dělá z Ukrajiny existenční boj i pro ně. Pak se děláme na dělostřelectvo a obyvatelstvo, kde je Ukrajina v prdeli.

Co je velmi pochybné, je americké odhodlání. Zaprvé nemají žádnou kůži ve hře a zadruhé jejich armáda prohrává války a opouští spojence už desítky let. To je jejich obchodní model. Velkou inovací amerického impéria bylo zjištění, že v prohraných válkách je více peněz. Můžete drancovat vlastní pokladnu, vyjebávat se svými spojenci a to vše daleko od domova (přičemž spotřebováváte nejvíce fosilních paliv ze všech subjektů, takže vyjebáváte i s planetou). Je to největší „bezzubka“ v dějinách a Ukrajina je jen poslední metou.

Nedávná historie je plná zavržených amerických spojenců, zamrzlých konfliktů jako v Koreji a naprosté devastace zemí, které údajně „zachránili“. Ukrajina byla vedena (a převrácena) touto prazvláštní cestou jako mnoho jiných předtím. Nyní je nejlepším možným scénářem existence Ukrajiny jako nefunkčního státu, který je v naprostém dluhovém otroctví vůči západnímu kapitálu a je zbaven většiny svých zdrojů a obyvatelstva.

Faktem je, že Spojené státy nemají odhodlání bojovat samy, nenechají Ukrajinu zaútočit na Rusko a dají jim jen tolik provazu, aby se mohly oběsit. Nezáleží na tom, kolik nadlidského odhodlání Ukrajinci seberou. S takovými přáteli jsou úplně v prdeli.

Krvavá lázeň
Vzhledem k tomu, že odhodlání je na ruské i ukrajinské straně zhruba stejné a Američané je vlastně vyčerpali, zbývá už jen obyvatelstvo a dělostřelectvo. Tady, jak už bylo řečeno, je Ukrajina v prdeli. Rusko vyhraje pouhým úbytkem, ale je to strašné vítězství, které pouze posune jejich problém s NATO o pár let dopředu a o pár oblastí dál. Pokud se řídíte západní propagandou, Putin tuhle válku začal pro zábavu, ale pokud sledujete záznamy, ve skutečnosti udělal všechno pro to, aby se jí vyhnul. Jak řekl Mearsheimer v odpovědi na otázku (a jak si může každý vyhledat)“

Ne, nemyslím si, že měl jiné možnosti. Domnívám se však, že Putin byl hluboce odhodlán nalézt řešení problému cestou jednání. Jak jsem vám řekl ve svých formálních komentářích, byl hluboce odhodlán k dohodě z Minsku, protože chtěl konflikt v Donbasu uzavřít, aby nemusel provést invazi. Co se týče rozšiřování NATO, EU a snahy udělat z Ukrajiny západní val na hranicích Ruska, dal si záležet, aby Západu vysvětlil, proč je to nepřijatelné. Dne 17. prosince 2022 poslal Bidenovi a NATO dopis, v němž uvedl, že musí udělat X, Y a Z, abychom našli řešení tohoto problému, ale my jsme odmítli souhlasit. Myslím, že Putin byl ponechán v pozici, kdy cítil, že nemá na výběr. Abych odpověděl na vaši otázku, neexistoval jiný způsob, jak se s problémem vypořádat. Takže si myslím, že s velkou neochotou vtrhl na Ukrajinu.

Lidem, kteří říkají, že to porušuje „řád založený na pravidlech“, řekněte, co to přesně je? Podle „řádu založeného na pravidlech“ Amerika „preventivně“ zaútočila na Irák a Irák není nikde poblíž Ameriky. Ukrajina je hned vedle Ruska a hromadila se tam nepřátelská vojska. Příklad, který Amerika a NATO dávají, spočívá v tom, že na základě zcela vymyšlených hrozeb můžete zaútočit, kdekoli se vám zachce. Rusko více než kdo jiný dodržuje řád založený na pravidlech, protože mu NATO skutečně vyhrožovalo a stěžovalo si na to celá desetiletí.

Samozřejmě, že „řád založený na pravidlech“ znamená jen vládu poslední inkarnace Bílého impéria, která si dělá, co chce. Jediné pravidlo, které se porušuje, je jakákoli jiná země, která má pojem národní bezpečnost, což Ameriku nutí cítit se velmi nejistě. A tak budou dál šťouchat do Ruska a Číny a kohokoli, kdo se jim vzepře, a cestou dolů vyhladí své vlastní spojence a potenciálně celou planetu.

Jak vidíte, nejsou zde žádní dobří lidé, žádní vítězové a poražení, když na to opravdu dojde. Rusko tuto válku „vyhraje“, ale co vyhraje? Zkurvenou zkázu. Byla to brutální, drásající zákopová válka jako první světová válka, která vedla k hlubokému rozhořčení lidí na obou stranách. A víte, jak to dopadlo minule. To je druhý bod, který Mearsheimer uvádí:

Víte, máte problém s územím, problém s neutralitou, hypernacionalismem a nulovou důvěrou. Nedosáhnete smysluplné mírové dohody, ale zmrazeného konfliktu.

Zamrzlý konflikt v době klimatického kolapsu rozmrzne a vybuchne rychleji než všechny sračky pod sibiřskou tundrou. Žádný trvalý mír zde nebude. Jen krátká absence války.

Mearsheimer má v tomto ohledu pravdu, ale bohužel ze špatných důvodů. Myslí si, že by Amerika měla přestat šťouchat do Ruska, aby mohla lépe šťouchat do Číny, Jak řekl: „Dobré vztahy s Ruskem jsou nezbytné, protože Spojené státy potřebují pomoc Moskvy při řešení problémů s Íránem, Sýrií, Afghánistánem a nakonec i při potírání Číny, jediného skutečného potenciálního soupeře Spojených států.“ Takže chci říct, vyberte si svůj želízko v ohni pro třetí světovou válku, i tento muž chce něco vyhodit do povětří. Proto mu říkám imperiální učenec.

Ale i imperiální hodiny mají dvakrát denně pravdu a Mearsheimer falzifikátorsky označuje začátek a konec války na Ukrajině. Začalo to tím, že Amerika strčila NATO Rusku do zadku, a končí to tím, že se Ukrajina za potlesku Západu utopí ve vlastní krvi. Je to krvavá kaše, ale organizovaný argument. Pokud nemáte krev a železo, abyste zaplatili, pak o všechno přijdete. Z konzumace západních médií byste to nepoznali, ale oni se vás jen snaží přimět ke koupi něčeho, co si můžete domyslet zadarmo na ubrousku.

Počet obyvatel * dělostřelectvo * odhodlání = Rusko vyhrává válku na Ukrajině.

článek vyšel: 28.5.2023

zdroj: https://indica.medium.com/why-russia-will-win-c443fc7f4e7a

všechny informace najdete tady: https://www.volnyblog.news

Send us mail

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *