, , ,

Ukrajinská armáda opět využívá civilisty jako lidské štíty

Ukrajinská armáda opět využívá civilisty jako lidské štíty

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

24.1.2023

Britská televizní stanice Sky zveřejnila reportáž z válečného Artemovska (Bachmut), která opět ukazuje, jak ukrajinská armáda umisťuje těžké zbraně přímo u domů, kde stále žijí civilisté.

Existuje dostatek důkazů, že ukrajinská armáda od začátku ruské intervence na Ukrajině používá civilisty jako štíty. Nejprve se budu věnovat aktuálnímu zpravodajství a poté uvedu výběr příkladů toho, jak ukrajinská armáda pravidelně páchá válečný zločin na vlastním lidu tím, že je používá jako lidské štíty.

Když se blížíte k dunivým úderům dělostřeleckých ozvěn všude kolem – je to zvuk přicházející bouře. Ruský postup škrtí cesty do tohoto zoufalého místa, které je v epicentru této války.

Zpráva ze Sky

Britský televizní kanál Sky zveřejnil 23. ledna zprávu z válečného Artemowska (Bakhmut). Sky zveřejnilo dvouminutový video příspěvek i přepis online. Od minuty 0.45 můžete vidět, jak tanky hledají úkryt přímo u vícepodlažních bytových domů. Příspěvek to komentuje takto:

“Mezi budovami jsou ukryty řady tanků a obrněných vozidel ze sovětské éry.”

Zpráva pak ukazuje, že město není opuštěné, ale že v budovách stále žijí civilisté. Článek však nezmiňuje, že ukrajinská armáda využívá domy – a tím i civilisty – jako štíty proti ruské palbě, která je podle mezinárodního stanného práva válečným zločinem. Ukrajinská armáda stále využívá toho, že se ruská armáda snaží vyhýbat civilním obětem, kdykoli je to možné, a proto jsou ukrajinské tanky relativně v bezpečí před ruskou palbou vedle civilních cílů, jako jsou obytné budovy.

Ukrajinská armáda a lidské štíty

Ukrajinská armáda to dělala od začátku. To bylo hlášeno z tehdy bojovaného Mariupolu v březnu 2022, kdy ukrajinská armáda zakázala civilistům opustit město. Civilisté byli nahnáni do sklepů a ukrajinská armáda zaujala pozice v bytech nahoře, takže ruská armáda nemohla bombardovat ukrajinské pozice, protože by to pohřbilo a zabilo civilisty ve sklepech. Z tohoto důvodu se v Mariupolu téměř žádné budovy nezřítily, ale „pouze“ vyhořely, protože v krvavých pouličních bitvách musely být vyprošťovány dům po domě.

Média o této praxi ukrajinské armády věděla, ale tajila ji. Skutečnost, že západní média věděla o válečných zločinech spáchaných ukrajinskou armádou, lze číst mezi řádky, jak jsem ukázal na tomto příkladu .

Totéž se stalo v Azovstalu v Mariupolu, kde radikální síly praporu Azov dlouho odolávaly. Azov používal civilisty jako lidské štíty v suterénech ocelárny, řekly oběti tohoto zločinu mezinárodnímu tisku, když byly propuštěny. To bylo tak jasné, že agentura Reuters musela zfalšovat zprávu o tom, protože pravda by se na Západě neměla oznamovat. Der Spiegel převzal Reuters verzi videa , ale falšování bylo tak neobratné, že Der Spiegel video znovu smazal, aniž by svým čtenářům řekl pravdu, jak jsem ukázal zde .

V srpnu 2022 korespondent pro „Welt“ hlásil živě v televizi z Kramatorsku a řekl následující, což by jistě bylo přestřiženo, kdyby to nebylo živě:

„Je fakt, to je také část pravdy o této válce, že Ukrajina – a my jsme to teď opakovaně viděli a slyšeli – její děla, ať už jsou to houfnice, ať už jsou to minomety, ať už jsou to granátomety. , které umisťují i ​​do obytných oblastí. A to často v okolí civilních zařízení, nemocnic atp.

Západní média se však nikdy nezabývala válečnými zločiny spáchanými ukrajinskou armádou, i když o nich jejich zpravodajové někdy sami informovali. Místo toho se tomu říkalo „ruská propaganda“.

Netvrdím, že jde o válečné zločiny. O tomto chování ukrajinské armády začátkem srpna 2022 informovala také Amnesty International a hovořila o „válečných zločinech“. Namísto toho, aby se západní média konečně zabývala tímto problémem, místo toho začala pomluvy o Amnesty International za zmínku o válečných zločinech spáchaných ukrajinskou armádou.

Existuje systém

Nebyly to v žádném případě „omyly“ vojáků nebo velitelů na zemi, ale na Ukrajině existuje systém a byl nařízen úplně shora. V listopadu 2022 ukrajinský prezident Zelenskij otevřeně přiznal, že sám nařídil zákaz evakuace civilistů z bojovaných měst. Sám Selenskij tím potvrdil ruská tvrzení, že ukrajinská armáda zabránila evakuaci civilistů například v Mariupolu. Ve zprávách o Selenského prohlášení uvedl :

Řekl, že mu byla navržena „velká globální evakuace“. „Kdo pak bude bránit? Myslíte si, že by to měli dělat jen lidé se samopaly, kteří nemají manželky a děti? Mají také rodiče a rodiny. A co je na bitevním poli motivuje?“ zdůvodnil Selenskij svůj postoj novinářům během televizní show.“

Západní média si ale nehumánní praxi Ukrajiny, která porušuje mezinárodní právo a kterou jinak využívají pouze teroristické organizace jako IS nebo Al-Káida, nemají na co stěžovat. Stejné je to znovu v nasazeném Artemowsku (Bachmut).

Thomas Roper

ZDROJ: INFOKURÝR http://www.infokuryr.cz/n/2023/01/24/ukrajinska-armada-opet-vyuziva-civilisty-jako-lidske-stity/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *