, , ,

SVĚT SPIKNUTÍ: NEHODY NA NORD STREAM Macron po mimořádné události v Nord Streamu vyzval k posílení ochrany infrastrukturních zařízení EU

  • Macron uvedl, že na Nord Streamu byla spáchána organizovaná sabotáž
7. října 2022, 19:18

Země Evropské unie (EU) by měly po sabotáži na Nord Streamu posílit ochranu klíčové infrastruktu v Evropě. V pátek 7. října to po summitu EU v Praze oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron.

Osud potrubí: je reálné obnovit infrastrukturu Nord Stream?
A budou se na opravě podílet evropské firmy?

„Vyšetřování probíhá, ale můžeme říci, že mluvíme o organizované sabotáži. Je těžké určit zdroj za tím. Musíme posílit schopnost chránit infrastrukturu,“ řekl Macron, jehož projev Elysejský palác odvysílal na Twitteru.

V pátek skončil dvoudenní summit EU v české metropoli. Bylo to první setkání nové neformální organizace – Evropského politického společenství. Kromě 27 zemí EU se jí účastní 17 dalších blízkých i vzdálených sousedů.

Jedním z hlavních témat jednání bylo budování vztahů s Moskvou na pozadí energetické krize.

Den předtím švédská státní bezpečnost oznámila dokončení vyšetřování úniků na plynovodech Nord Stream a Nord Stream 2. Kontroly prováděli 1. a 2. října policisté a rozvědci za asistence pobřežní stráže, ozbrojených sil a policejního útvaru republiky.

Únik plynu byl objeven 26. září najednou na dvou ruských exportních plynovodech – Nord Stream a Nord Stream – 2. Bjorn Lund, mluvčí švédského seismického centra, uvedl, že ten den byly v oblasti netěsností potrubí zaznamenány dva silné podvodní výbuchy .

Generální prokuratura Ruské federace iniciovala zahájení řízení ve věci mezinárodního terorismu ve věci stavu nouze na plynovodech.

Dne 6. října řekl tiskový tajemník prezidenta Ruské federace Dmitrij Peskov, že Rusko dostalo diplomatickou cestou informaci, že v současné době nebude zapojeno do vyšetřování nehod na Nord Stream (SP) a Nord Stream 2. (SP-2 ) plynovody. ). Takový postoj podle něj mrzí, vyšetřování nemůže být objektivní.

Již dříve, 5. října, se britský ministr obrany Ben Wallace vyslovil proti účasti Ruska na vyšetřování mimořádné situace na plynovodech Nord Stream. Případná nabídka pomoci ze strany Ruska při vyšetřování nebude podle ministra akceptována.

Již dříve Německo, Dánsko a Švédsko oznámily svůj záměr vytvořit společnou skupinu, která by prošetřila mimořádnou událost na Nord Stream.

Provoz Nord Streamu byl od konce srpna pozastaven kvůli problémům s opravou turbín Siemens po uvalení protiruských sankcí, potrubí ale zůstalo naplněno plynem. Nord Stream 2, dokončený v loňském roce, ale nikdy nebyl uveden do provozu, již byl také naplněn modrým palivem.

Zdroj:
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *