, , , , ,

Studie zjistila, že obyčejný celer dokáže výrazně pomoci při léčbě rakoviny prsu

Studie zjistila, že obyčejný celer dokáže výrazně pomoci při léčbě rakoviny prsu

 

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

 

21.8.2023

Zatímco veškerou slávu antioxidantů s protirakovinnými účinky sklízejí v seznamech superpotravin obvykle potraviny jako bolulové ovoce či exotická graviola, obyčejný celer je často přehlížen. A přitom naprosto neprávem.

Zmiňovaný u mnoha kuchyňských stolů jako křupavá zelenina na hubnutí, je celer mnohem víc, než jen nízkokalorickou dietní potravinou.

Nedávno celer přivedl do vytržení výzkumníky z Missourijské univerzity, když zjistili, že by mohl být dalším netoxickým lékem k okamžitému zastavení šíření agresivní rakoviny prsu.

Jak uvádí portál  Green Med Info, na rakovinu prsu umírá každý den na celém světě více než 2000 žen (2 ženy na Slovensku) Jedná se o nejčastěji diagnostikovanou rakovinu a druhou nejčastější příčinu s rakovinou souvisejících úmrtí u žen.

Existuje však naděje na poražení tohoto onemocnění a jejím původcem je flavonoidová molekula zvaná luteolin, nacházející se právě v celeru.

Co potřebujete vědět o hormonální substituční léčbě a rakovině prsu

Ženy, které prošly menopauzou, jsou často odkázány na hormonální substituční léčbu (HRT) k nahrazení hormonů, které jejich tělo již nevytváří.

Jeden z těchto hormonů je progestin, syntetická forma přírodního hormonu progesteronu, který se podává ženám jako prevence před karcinomem endometria (nádorem těla dělohy).

Přestože syntetická hormonální terapie HRT lze chrání před jedním druhem rakoviny, studie iniciativy Ženské zdraví zjistila, že výrazně zvýšila riziko ženy na onemocnění rakovinou prsu, srdeční chorobu, mrtvici a krevní sraženiny v žilách a plicích.

Díky zjištěním studie používání syntetické HRT pokleslo a od té doby, co klesla obliba používání progestinu v HRT, zaznamenali výzkumníci již 7procentní pokles výskytu rakoviny prsu.

Předchozí studie zjistily, že medroxyprogesteron acetát (MPA), běžná forma progestinu, přispívala k rozvoji krevních cév, potřebných pro růst nádoru.

Kromě toho také výsledky naznačily, že MPA zvyšoval v lidských buňkách rakoviny prsu produkci vaskulárního endoteliálního růstového faktoru (VEGF), podporující buněčný růst a tvorbu metastáz.

Jak mohou pomoci přírodní složky v celeru

Podle vědců z  Missourijské univerzity redukoval luteolin angiogenezi nebo také vytváření krevních cév, které vyživují rakovinné buňky, a zároveň zvyšoval míru apoptózy, tedy programované buněčné smrti.

Kromě schopností luteolinu bojovat s rakovinou se projevil také jeho ochranný účinek.

Jeden z autorů si všiml, že u mnoha starších žen je normálně mít v prsní tkáni nezhoubné léze. Přestože jsou tyto léze neškodné, progestin spolu s jinými faktory přispívá k vytváření krevních cév, které tyto léze vyživují, což pak může způsobit, že se z nich stanou rakovinové nádory.

Studie našla důkaz, že luteolin má schopnost tvorbu krevní cévy narušovat, a tím předcházet vzniku a růstu rakovinových nádorů.

Dále tito výzkumníci zjistili, že luteolin může buňkám rakoviny prsu bránit v přeměně na kmenové rakovinné buňky.

Tyto kmenové rakovinové buňky umožňují rakovině přejít do smrtelné formy urychlováním růstu tumoru a podporou tvorby metastáz v lymfatických uzlinách a ostatních částech těla.

Celer a obzvláště zhoubný typ rakoviny prsu

V následující studii vědci z  Missourijské univerzity  také zjistili, že luteolin z celeru dokáže snižovat výskyt metastáz, způsobovaných u žen trojitě negativní rakovinou prsu.

Trojitě negativní rakoviny prsu tvoří 15 až 20% všech hrudních nádorů. Jsou obzvláště zhoubným a smrtícím druhem rakoviny prsu, který často metastazuje do odlehlých tkání a orgánů.

Výzkumník Salman Hyder z Missourijské univerzity vysvětlil, že trojitě negativní rakoviny prsu jsou rakovinné buňky, kterým chybí tři buněčné receptory, na které se zacílují současné chemoterapeutické léky .

K poražení nemoci proto musí lékaři používat extrémně agresivní a vysoce toxické léčebné strategie.

Momentálně výzkumníci zjišťují, zda by k léčbě rakoviny prsu mohly být užitečné netoxické injekce luteolinu.

Závěr

Dokud nebude proveden další výzkum k potvrzení výsledků, Dr. Hyder se svým týmem vyzývá ženy, aby konzumovaly zdravou stravu, plnou čerstvého organického ovoce a zeleniny obsahujících luteolin.

Nejbohatším zdrojem tohoto mocného antioxidantu je zmiňovaný celer, ale dá se najít iv čerstvém tymiánu, čekance, petrželce, citrónech, olivovém oleji, brokolici, špenátu, růžičkové kapustě, chřestu a červené řepě.

ZDROJ:https://domacaliecba.sk/studia-zistila-ze-obycajny-zeler-dokaze-vyrazne-pomoct-pri-liecbe-rakoviny-prsnika/

 

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *