, , ,

Ruská armáda právě prorazila 12kilometrovou díru v ukrajinské frontové linii a za týden dobyla více terénu než Ukrajina za poslední dva měsíce své protiofenzívy.

Ruská armáda právě prorazila 12kilometrovou díru v ukrajinské frontové linii a za týden dobyla více terénu než Ukrajina za poslední dva měsíce své protiofenzívy.

26.7.2023

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Ruská armáda právě odstřelila 12kilometrovou díru v ukrajinské frontové linii a za týden dobyla více terénu než Ukrajina za poslední dva měsíce své protiofenzívy.Pojďme si o tom promluvit.

Jde o součást všeobecného ruského nátlaku v Lugansku severně od řeky Severskij Doněc, který trvá asi poslední dva týdny. Menší zisky byly hlášeny na dalekém severu poblíž Kupjanska a také v Serebrjanském lese podél řeky na jih.

Je pozoruhodné, že „skupina O“ – stejné uskupení Ústředního vojenského okruhu, které loni na jaře obsadilo oblast Limanu – se náhle znovu objevila ve zprávách z fronty.Pravděpodobně jsou s terénem dobře obeznámeni.

Tento postup začal malým předmostím přes řeku Žerebets (malá vodní překážka, podél níž se několik posledních měsíců táhla část fronty) kolem 17. července.Počáteční ležení bylo nepatrné (asi 2×2 km), ale Rusové pokračovali v tlaku.

19. července – dva dny po vytvoření prvního předmostí – si Rusové vynutili další, menší předmostí o několik kilometrů severněji.To jim poskytlo další prostor pro práci a ohrozilo ukrajinské pozice, které se nyní nacházely mezi těmito dvěma kleštěmi.

Do 22. července se díky dalším útokům podařilo rozšířit severní předmostí o dva kilometry na západ, takže místo přechodu již nebylo vážně ohroženo přímou palbou.V tomto okamžiku se ukrajinská obrana v oblasti začala hroutit, přestože byly vyslány zálohy.

23. července se Rusům podařilo spojit obě předmostí a začít postupovat na západ. Ukrajinské síly začaly ustupovat, protože jejich boky byly odhaleny a hrozilo jim obklíčení.Následujícího dne Rusové vytlačili další malé předmostí 5 km severně.

Toto malé předmostí včera přerostlo v rozsáhlý útok, který během několika hodin získal více území, než bylo do té doby obsazeno za celou týdenní bitvu.Přestože se dále na jihu rozvinuly prudké boje, zdá se, že tento útok se setkal jen s malým odporem.

Očekávám, že Rusové budou pokračovat v rozvíjení tohoto útoku až k řece Oskol, což jim vytvoří podmínky pro snadný postup na východní Charkovskou a západní Doněckou oblast, jakmile ukrajinská protiofenzíva ochabne.

Když už jsme u ukrajinské protiofenzívy, je pozoruhodné, že Ukrajinci na tento průlom zatím zřejmě účinně nereagovali.Mám podezření, že mají dva vzájemně propojené problémy:

1)Jejich nejbojeschopnější brigády byly rozdrceny během probíhajících a velmi neúspěšných ofenzív v Záporoží a na bachmutských křídlech.I když je pravděpodobně několik elitních brigád v hluboké záloze (Challenger 2 jsme zatím neviděli), jejich nasazení by Kyjev odkrylo.

2) Jejich „liniové“ brigády jsou nyní plné nekvalitních odvedenců a špatně vybavené – jednotky, které by Wehrmacht klasifikoval jako „vhodné pouze pro obranné operace“, které se mohou ukrývat v pevných opevněních. V mobilní válce se jim bude dařit špatně.

Jak to tedy Rusové dělají? Neviděl jsem žádné důkazy o tom, že by zavedli nějakou novou taktiku nebo měli obrovské rezervy – zdá se, že prostě jen ve velkém měřítku uplatňují své nyní dobře vybroušené taktické metody, aby se zmocnili velkého množství území.

Je velmi pozoruhodné, jak nenápadně a kompetentně byl tento útok dosud proveden. Žádné filmové upoutávky ani zácpy na minových polích – jen metodický, tichý průlom ukrajinskou obrannou linií, pokud vím, s malými ruskými ztrátami.

 

ZDROJ: https://twitter.com/ArmchairW/status/1684054400309030912

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.
Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.
Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-blog-cz/
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
https://volnyblog.news/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *