Charakteristika psychopatie a důvody, proč se psychopati dostávají k moci

22.7.2023

Psychopati jsou velmi okouzlující, velmi manipulativní a nezajímají je vaše pocity. Co je k tomu vede? V následujícím videu tři vědci – Kevin Dutton, James Fallon a Michael Stone – stručně vysvětlují hlavní charakteristiky psychopatie na základě zkoumání tří dimenzí: neurologické, sociální a kriminální.
To, že moc korumpuje, je pravda, ale je to jen špička ledovce, tvrdí Brian Klaas v druhém videu níže, kde zkoumá, jak se psychopati dostávají k moci. Hlavní skrytou částí tohoto ledovce je řada nefunkčních systémů, které přitahují a prosazují k moci nesprávné typy lidí.
Neztrácejme kontakt… Vaše vláda a velké technologické společnosti se aktivně snaží cenzurovat informace uváděné Exposé, aby sloužily jejich vlastním potřebám. ..
Podle Very Well Mind se výraz „psychopat“ používá k označení člověka, který je bezcitný, bez emocí a morálně zkažený. Ačkoli se nejedná o oficiální diagnózu v oblasti duševního zdraví, často se používá v klinickém a právním prostředí pro označení někoho, kdo je často egocentrický, asociální, postrádá lítost a empatii vůči druhým a často má kriminální sklony.
Kevin Dutton je výzkumný psycholog v Callevově výzkumném centru pro evoluci a lidské vědy na Magdalen College Oxfordské univerzity. James Fallon vyučuje neurovědy na Kalifornské univerzitě v Irvine. Michael Stone je profesorem klinické psychiatrie na Columbia College of Physicians and Surgeons.
V prvním videu níže Dutton začíná slovy: „Psychopati necítí emoce jako my. Jsou mistry v mačkání oněch emočních horkých tlačítek, která vyvolávají emoce u druhých, u nás. Sympatie jsou jedním z hlavních, hlavních motivátorů.
Fallon říká: „Nechtějí vás zabít, znásilnit nebo vás možná dokonce připravit o peníze, ale chtějí manipulovat situací, udělat z vás špatného člověka nebo vás nějakým způsobem využít. Stane se něco špatného, a pokud to vycítíte, lidé mají pocit, že s někým není něco v pořádku, odejdete. S těmito lidmi nebojujete, protože jsou to vnitrodruhoví predátoři. Člověk, který je predátorem na jiných lidech.“
Stone vysvětluje, že v mozku existuje několik oblastí, které jsou velmi důležité pro sociální rozhodování a morální postoje. „Zajímavé na druhu chladnokrevných vrahů je, že [oblast jejich mozku zvaná] amygdala nefunguje správně.“
Fallon vysvětluje, že u psychopata je „vypnutá“ i další oblast mozku, která se podílí na potlačování našeho chování, a to orbitální kůra.

Přepis videa si můžete přečíst ZDE.

V následujícím videu Brian Klaas, politolog a docent na Londýnské univerzitě, vysvětluje, proč se psychopati dostávají k moci. Tvrdí, že oblíbená fráze „moc korumpuje, absolutní moc korumpuje absolutně“ je sice do jisté míry pravdivá, ale skutečný problém spočívá v nefunkčních systémech, které přitahují a podporují nesprávný typ lidí.
Klaas ve svém výzkumu zjistil, že lidé, kteří touží po moci, se s větší pravděpodobností sami vybírají do mocenských pozic, což má za následek, že se do vedení dostávají lidé, kteří nejsou reprezentativní pro celou populaci. Řešením je podle něj navrhnout systémy, které přitáhnou lepší lidi.

Přepis videa si můžete přečíst níže ZDE.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *