Ukrajina je nyní vnitrozemský stát: Rusko odřízlo fyzický přístup do Černého moře a zničilo přístavní infrastrukturu v Oděse (obrázky)

Rusko začíná měnit Ukrajinu ve vnitrozemský stát bez fyzického přístupu k Černému moři a ponechává jí zatím jen „geografické spojení“.

Moskva vyhlásila všeobecnou námořní blokádu Ukrajiny a oznámila, že cílem bude jakákoli loď mířící do jejích přístavů. Zároveň začal s demontáží přístavní infrastruktury země

Ruské ministerstvo obrany dne 19. 7. 2023 oznámilo, že od půlnoci 20. července bude všechny lodě směřující do ukrajinských černomořských přístavů považovat za potenciální vojenské nákladní lodě.

Ruské ministerstvo obrany ve svém oznámení uvádí, že některé oblasti v severozápadní a jihovýchodní části mezinárodních vod Černého moře jsou dočasně prohlášeny za nebezpečné pro plavbu a že státy, pod jejichž vlajkou lodě plují, budou považovány za účastníky ukrajinského konfliktu s Kyjevem.

Ruské oznámení

„V souvislosti s ukončením černomořské iniciativy a omezením námořního humanitárního koridoru od 00:00 moskevského času dne 20. července 2023 budou všechny lodě mířící do ukrajinských přístavů v Černém moři považovány za potenciální vojenské nákladní lodě“ , uvedlo ministerstvo.

„Některé mořské oblasti v severozápadní a jihovýchodní části mezinárodních vod Černého moře byly dočasně prohlášeny za nebezpečné pro plavbu. „Předepsaným způsobem byla vydána příslušná informační varování ohledně odejmutí bezpečnostních záruk pro námořníky,“ zdůraznilo ministerstvo.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Rusko z úmyslného zacílení na zařízení používaná k vývozu ukrajinského obilí v časných ranních stávkách, tři dny poté, co smlouva o obilí vypršela.

„Ruští teroristé se záměrně zaměřili na infrastrukturu dohody o obilí,“ stěžoval si Zelenskyj prostřednictvím Telegramu a dodal, že se snaží „posílit ochranu osob a přístavní infrastruktury“, aby čelil ruským útokům.

Podle ministra odpovědného za rekonstrukci Ukrajiny byly „útočeny obilné terminály a přístavní infrastruktura v Oděse a Čornomorsku“.

„Sklady a doky v Oděském přístavu byly poškozeny,“ uvedl v prohlášení na Telegramu.

Ministr zemědělství Mykola Solski řekl, že „významná“ část infrastruktury, kde se skladuje obilí pro export v přístavu Černomorsk v ukrajinské Oděské oblasti, byla poškozena ruským útokem.

Řekl také, že útok zničil 60 000 tun obilí, které mělo být naloženo a vyvezeno lodí v rámci černomořské dohody o obilí před 60 dny.

Ukrajinská generální prokuratura také v Telegramu oznámila, že se jedná o „největší ruský útok“ v regionu, „byly poškozeny obilné a ropné terminály“, stejně jako „domy, zemědělská zařízení a auta“.

Ukrajinská armáda a letectvo dříve oznámily, že podle dohody, která vypršela v pondělí o půlnoci, údajně zničily 23 ze 32 ruských bezpilotních letounů a 13 z 16 ruských raket Kalibr v Oděské oblasti, kde se nacházejí tři přístavy, skrze které mohl Kyjev vyvážet zemědělské produkty.

Podle Rodiona Miroshnika, bývalého velvyslance v Rusku, ruské ozbrojené síly údajně zaútočily na obchodní přístavy v Oděse a Černomorsku, přístav Rybnyj, letiště v Oděse, letiště Shkolny a také na mosty u ústí řeky Dněstr a Dněstr v Majaki.

„Přicházejí potvrzení, že začali aktivně demontovat přístavní infrastrukturu v Oděse, která byla pod rouškou dohody o obilí naplněna zbraněmi a produkty dvojího použití,“ zdůraznil Miroshnik.

Ukrajina čelí významným výzvám ohledně svého přístupu k moři. Nedávné útoky ruských ozbrojených sil na infrastrukturu přístavů v Černém moři hrozí, že odeberou Ukrajině fyzický přístup k moři, a Kyjevu by zůstal pouze tzv. „geografický přístup k moři na mapě“.

Ruští analytici poukazují na to, že dobytí Oděsy a dalších ukrajinských přístavních měst na Černém moři by nyní bylo velmi nebezpečné. Operace by byla spojena s těžkými ztrátami, zejména kvůli přítomnosti řady protilodních raket dlouhého doletu v arzenálu ukrajinských ozbrojených sil.

Vojenští experti věří, že existuje řešení tohoto problému. Podle jejich odhadu by ruským ozbrojeným silám trvalo pouhé dva týdny, aby zničily černomořskou přístavní infrastrukturu Ukrajiny pomocí zbraní dlouhého doletu. Tyto útoky by zahrnovaly raketové a bezpilotní útoky, zaměřené na mnoho vojenských zařízení v přístavech, která by byla použita jako startovací místa pro námořní drony proti ruským vojenským a civilním zařízením.

V případě, že Ukrajina ztratí svou přístavní infrastrukturu, bude schopna pouze spouštět lodě do moře, ale nebude mít schopnost přijímat ani odesílat velké lodě.

Tato situace představuje pro Ukrajinu závažnou výzvu, kterou musí řešit, aby udržela svou schopnost obchodovat a komunikovat skrze mořské přístavy.

Zdroj: warnews247