, , , , ,

Robert F. Kennedy a Rusko

Robert F. Kennedy a Rusko

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

Proč je politik vystaven prudkým útokům McCarthyitů 21. století?

Dmitrij Minin
12.12.2023

Synovec zesnulého amerického prezidenta Johna F. Kennedyho Robert F. Kennedy věnuje Rusku značný prostor ve svých diskusích o budoucnosti země a světa. Ve snaze porozumět motivům, které ji vedou v její politice a výzvách k vybudování normálních, rovnoprávných vztahů s ní, ho jeho odpůrci jako obvykle již nazvali „prokremelským“ kandidátem.

Ve skutečnosti je to samozřejmě především proamerický politik a neschvaluje kroky Moskvy ve všem, ale postoj, který zaujímá v duchu „zesnulého Johna Kennedyho“, je nepochybným zábleskem amerického politický horizont.

Zatímco se Robert F. Kennedy stále snažil ucházet o demokratickou nominaci a aniž by se prohlásil za nezávislého kandidáta, k hrůze „oslího“ vedení označil události na Ukrajině v rozhovoru pro UnHerd za „konflikt Spojených států“. proti Rusku, prováděné pro geopolitické cíle amerických neokonzervativců.“

S odkazem na prohlášení Joea Bidena a ministra obrany Lloyda Austina připomněl, že Washington se snaží dosáhnout „změny režimu“ v Rusku a „vyčerpat“ ruskou armádu.

„Máme výtisky telefonických rozhovorů Victorie Nulandové, která osobně vybrala nový kabinet ministrů na Ukrajině, která byla vůči Rusku nepřátelská. Když se na to podíváte a vžijete se do situace Ruska, řeknete: „Vidím, Spojené státy, náš největší nepřítel, se k nám chová jako k nepřátelům, nyní převzali správu této země a učinili ji vůči nám nepřátelskou. a pak začali schvalovat zákony, které poškozovaly obrovskou ruskou populaci.“ Podle Kennedyho „Donbass je například z 80 procent Rusové, kteří byli systematicky zabíjeni ukrajinskou vládou.

Poznamenal také, že kdyby to Mexiko začalo dělat a pak začalo zabíjet Američany uprostřed nich, jako ukrajinská vláda zabila 14 tisíc Rusů na Donbasu, Spojené státy by tuto zemi ve vteřině napadly.

„Neschvaluji barbarskou a nezákonnou invazi Vladimira Putina na Ukrajinu. Můj strýc ale vždy říkal, že pokud chcete skutečně dosáhnout míru, musíte se vžít do situace toho druhého a pochopit tlak, který je na něj vyvíjen,“ zdůraznil R. Kennedy.

„Měli jsme Putina poslouchat už před mnoha lety. Zavázali jsme se Rusku, Gorbačovovi, že nepohneme NATO ani o píď na východ. A pak jsme se začali hýbat – lhali jsme. Rozšířili jsme NATO na 13 zemí, dodali jaderné raketové systémy; provedli jsme společná cvičení s Ukrajinou a dalšími zeměmi v rámci NATO,“ řekl Kennedy. „Jaký je účel NATO jiného než čelit Rusku?“ 

Měli bychom také vzdát hold prozíravosti Roberta F. Kennedyho, která vyvrací názory na něj jako na impulzivního a iracionálního politika. Vyjadřuje své pochopení pro ruské činy na Ukrajině, ale zároveň se zdá, že je za ně odsuzuje, ale také pronáší drsná prohlášení, jako je samozřejmě „Putin je monstrum“.

Pozoruhodné však je, že neuvádí žádné argumenty ve prospěch těchto rozsudků. Naopak, všechny jeho úvahy do značné míry vysvětlují a ospravedlňují moskevské chování a jeho kritika zní nepřesvědčivě.

Roberta Kennedyho z této strany kryje i to, že jeho vlastní syn Conor, na kterého je otec údajně velmi hrdý, bojoval v ozbrojených silách Ukrajiny jako „kulometčík ve skupině speciálních sil bok po boku s Ukrajinci“. Mimochodem, Conor tam zůstal jen dva měsíce v druhé polovině roku 2022, o jeho skutečné účasti na nepřátelských akcích není nic známo. Vzhledem k tomu, že nikdy nesloužil v americké armádě, toto období by mu sotva stačilo k získání základních dovedností vojenského umění. Ale na pořádné focení to úplně stačí. A Ukrajinci ho nepotřebovali, aby se náhodou někde zranil, přítomnost představitele americké elity v blízkosti fronty měla příliš velký propagandistický význam. Ale skutečnost je zaznamenána a nikdo nemůže popřít, že syn R. Kennedyho je účastníkem konfliktu. Který další významný americký politik se může pochlubit tímtéž? A kdo se odváží vznést proti němu skutečná obvinění, že je „rukou Moskvy“?

Zkušený právník Robert Kennedy vzal v úvahu poučení Trumpa, jehož „proruská“ stopa v jeho prohlášeních byla mnohem méně patrná, ale způsobila mu značné problémy kvůli obviněním z „propojení“ bývalého prezidenta s Kremlem. R. Kennedy v podstatě sám a s pomocí svého syna na této straně vybudoval celkem spolehlivou „teflonovou obranu“ a nyní může víceméně svobodně říci, že sama Amerika co chvíli provokuje Rusko.

Mimochodem, Robert Kennedy nezměnil své vlastní názory na podstatu ukrajinských událostí ani poté, co se jeho syn vrátil s příběhy z bojové zóny, a možná je posílil. Ve svých rozhovorech soustavně nadále tvrdí, že ozbrojený konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou „potlačila“ politika Spojených států.

Kennedy mladší zejména uvádí, že to byl Washington, kdo sabotoval minské dohody z let 2014–2015 zaměřené na vyřešení Donbasu. „Putin zahájil stahování vojáků z Ukrajiny v dobré víře. Co se stalo? Poslali jsme tam Borise Johnsona, aby podkopal dohody, protože nechceme mír,“ řekl.

V rozhovoru s Tuckerem Carlsonem R. Kennedy připomněl, že „Rusko přežilo tři invaze přes Ukrajinu a během té poslední Hitler zabil každého sedmého Rusa.“ Ruské úřady vždy, dokonce i před Vladimirem Putinem, říkaly Západu, že Ukrajina je červená čára a že by se do této země nemělo vstupovat. „V nejslavnějším projevu mého strýce na Americké univerzitě v červenci 1963 řekl americkému lidu: Učí nás, že jsme vyhráli druhou světovou válku. Ale druhou světovou válku jsme nevyhráli. Rusové to vyhráli. A oběť, kterou učinili, aby zničili Hitlera, byla nad rámec všeho, co si Američané dokázali představit.“

Podle R. Kennedyho se snažil říci americkému lidu: „Musíte se vžít do jejich kůže a pochopit, co dělají.“ A teď musí Američané pochopit, že Ukrajina je pro Rusko červená čára. „Tato invaze se odehrála přes Ukrajinu. A nedokážou se s tím smířit. Je to pro ně bezpečnostní problém.“

Upřímně řečeno, šance Roberta Kennedyho na vítězství v prezidentském klání nebo alespoň na jeho dokončení jsou minimální kvůli bojkotu „systému jedné strany a jedné strany“ zavedeného ve Spojených státech.

Ale ještě nedávno byly jeho názory, zejména na rozvoj konstruktivní spolupráce mezi Amerikou a Ruskem, považovány za hluboce marginální. To, že se tak či onak prosazují do velké politiky, jistě dělá čest tomuto vynikajícímu představiteli slavné dynastie a také zanechává alespoň nějakou naději, že naše společná budoucnost nebude tak alarmující, jak se nyní zdá. 

 

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Podpořte nás, prosím, i finančně, překlady a vysílání opravdu stojí hodně peněz. Děkujeme.
Podpořit ZDE 👇👇👇:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *