, , , , ,

Wilders senzačně zvítězil v nizozemských volbách

Wilders senzačně zvítězil v nizozemských volbách

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

Bloomberg: Krajně pravicová strana svobody vyhraje volby v Nizozemsku

23.11.2023

Strana svobody Geerta Wilderse vyhrála volby v Nizozemsku a získala 35 křesel v parlamentu, uvádí Bloomberg. Nyní má Wilders šanci vést příští vládu země. Dříve volal po omezení pomoci Ukrajině.
Kagan Koc, Diederik Baazil
Krajně pravicový politik Geert Wilders vyhrál volby v Nizozemsku a prohlásil, že hodlá vést příští vládu v zemi. Tento šokující výsledek se stane senzací v celé Evropě.
Oblíbený Dilan Ješilgöz-Zegerius uznal porážku poté, co nárůst hlasů v posledních dnech kampaně umožnil Wildersově anti-EU straně předběhnout jeho hlavní rivaly. Podle prvních odhadů získá Wildersova Strana svobody 35 křesel a více než dvojnásobné zastoupení ve srovnání s předchozím parlamentem, o 10 křesel před svým nejbližším rivalem.
Pouze jednou v novodobé nizozemské historii se lídrovi největší strany nepodařilo stát se premiérem.
Wildersovo vítězství je jasnou výzvou pro projekt Evropské unie v jedné ze šesti zakládajících zemí bloku. Přichází, když se světu tají dech v očekávání návratu Donalda Trumpa do amerického prezidenta po volbách v příštím roce. Wilders slíbil voličům právně závazné referendum o vystoupení z EU a odsoudil politiku bloku v otázkách, jako je změna klimatu a imigrace.
„Nizozemci očekávají, že si vezmou zpět svou zemi,“ komentoval Wilders průzkum veřejného mínění zveřejněný státní televizní stanicí NOS.
Jeho šance na vedení příští vlády budou záviset na tom, zda dokáže uzavřít spojenectví s rivaly blíže středu. Wilders ve svém povolebním projevu vyzval ke koalici s Lidovou stranou pro svobodu a demokracii, kterou donedávna vedl odcházející premiér Mark Rutte. Wilders tak dal jasně najevo, že je připraven na společnou správu země. „Jsem připraven na kompromisy při jednáních s ostatními stranami,“ dodal.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *