, , , , , ,

Pokud Bude Amerika Usilovat O „Totální“ Vítězství Na Ukrajině, Mohlo By To Znamenat Jadernou Válku

Mohlo By To Znamenat Jadernou Válku

Pokud Bude Amerika Usilovat O „Totální“ Vítězství Na Ukrajině, Mohlo By To Znamenat Jadernou Válku

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

10.12.2022

Amerika je na křižovatce s politikou Ukrajiny .

Od začátku konfliktu je její politikou poskytovat Kyjevu materiální a diplomatickou podporu potřebnou k obraně proti invaznímu Rusku s vědomím, že to neeskaluje do přímého konfliktu s NATO.

Tato politika, která platí od února letošního roku, se těší  podpoře  jak demokratů, tak republikánů, stejně jako většiny Američanů.

Rusko považováno za jednu z nejschopnějších vojenských mocností světa, za tak silnou, že ji řada administrativ označila za legitimní hrozbu pro americké globální zájmy.

Se svým starým a zastaralým sovětským vybavením a ani ne třetinou ruské populace se očekávalo, že Ukrajina bude mít těžkou obranu, pokud Rusko někdy plně zaútočí.

Jeden think-tank například navrhl, že ruské vojenské síly „ pravděpodobně  překonají ukrajinské konvenční síly a přepadnou Kyjev během několika hodin, pokud by napadly“.

Amerika tedy vstoupila a poskytla Kyjevu jen za první tři měsíce pomoc v hodnotě 54 miliard dolarů  a zároveň vydala některé ze svých nejrozsáhlejších sankcí v historii. Protože představa, že by Putin mohl jen tak napadnout suverénní zemi, svrhnout její zvolenou vládu a pak ji nahradit jinou, která by sympatizovala se zájmy Moskvy, nebyla něco, co by Amerika tolerovala.

Rozhovor už není o tom, zda se Ukrajina dokáže ubránit invaznímu Rusku, ale o tom, zda může   tento konflikt skutečně vyhrát . A protože se ukrajinské vítězství zdá být možné, je důležité, aby Amerika přehodnotila svou politiku.

To znamená, začíná Amerika pokládat základy pro budoucí mírová jednání a ukončuje tuto válku jednáním, jak někteří  navrhovali ? Nebo pokračuje ve své současné politice podpory Ukrajiny a její armády, možná až do úplného vítězství?

Navzdory nedávným změnám na místě zůstává americká politika  stejná  jako dříve, tedy „ Nic  o Ukrajině bez Ukrajiny“. Bidenova administrativa dala velmi jasně najevo, že nemá  v úmyslu  tlačit na Kyjev, aby vedl rozhovory s Moskvou, ale místo toho bude  nadále podporovat  Ukrajinu a její válečné úsilí, dokud Kyjev nezíská z konfliktu to, co chce.

A co chce Ukrajina? Nejde o vyjednávání o míru, což ještě v říjnu prezidentský dekret vyloučil  . Místo toho Ukrajina usiluje o navrácení veškerého ukrajinského území, které měla před invazí v roce 2014. To zahrnuje  Krym  a ostatn regiony.

A to je místo, kde se cíle Ameriky a Ukrajiny rozcházejí, protože takto široké cíle nejsou v nejlepším zájmu Ameriky.

Pro začátek by to ohrozilo jediný zásadní zájem Američanů v tomto konfliktu, kterým je zajištění, aby nebyly použity jaderné zbraně. Zatímco Rusko v posledních dvou měsících opustilo mnoho území, samotnou Ukrajinu neopustilo a existuje mnoho důkazů o tom, že se  Rusko připravuje  na obranu území, které ještě má.

Pokud bude Ukrajina pokračovat v boji, aby se pokusila získat zpět všechna svá ztracená území, postavilo by to Putina do pozice, kdy Rusko utrpělo mnoho ekonomických bolestí, ale nakonec by ve skutečnosti ztratilo území. Je rozumné očekávat, že Putin eskaluje konflikt dříve, a to zahrnuje i reálnou možnost, že použije  taktickou jadernou zbraň .

Přesto, i kdyby Amerika mohla nějakým způsobem pomoci Ukrajině získat zpět veškerou její půdu, aniž by to vedlo k jaderné válce , stále by to nebylo pro Ameriku výhodné. Co Amerika od Ruska chce, abych použil Bidenova vlastní slova, je mít  stabilní  a předvídatelný vztah. Totální ukrajinské vítězství by to však prakticky znemožnilo. Důvodem je skutečnost, že kořenem tohoto konfliktu je akutní pocit zranitelnosti Ruska z toho, že jeho blízké zahraničí proklouzlo dále na oběžnou dráhu západu.

To je starostí Moskvy po  staletí  a není to nic nového. Pokud Ukrajina vyhostí Rusko a získá zpět veškerou svou bývalou půdu, obavy Ruska o bezpečnost jen tak nezmizí, ale mělo by se očekávat, že se stanou ještě větším problémem, vzhledem k tomu, že vyhlídky Ukrajiny na členství v EU a NATO se jen zvýší. Výsledkem by bylo více antagonistické Rusko, které by zdvojnásobilo svůj styl  hybridní  války a také Rusko zdráhavější spolupracovat v otázkách společných zájmů, jako je kontrola zbrojení a kybernetická bezpečnost.

Amerika potřebuje střízlivě a realisticky posoudit své cíle v ukrajinsko-ruském konfliktu. S plně obnovenou Ukrajinou nemá cenu riskovat jadernou válku. Ani plně suverénní Ukrajina není cennější než kooperativní a produktivní vztah s Moskvou.

Namísto prosazování ukrajinských zájmů na úkor svých vlastních by si Amerika měla stanovit své vlastní priority, což znamená, že by měla začít tlačit na Kyjev, aby ovládl svá očekávání a byl vnímavější k nějakému vyjednanému míru.

Brian Clark je zahraničněpolitický analytik s výzkumným zájmem o americkou velkou strategii. Jeho práce byla publikována v The National Interest a The American Conservative.

ZDROJ: 1945 https://www.19fortyfive.com/2022/12/if-america-pushes-for-a-total-ukraine-victory-it-could-mean-nuclear-war/?fbclid=IwAR0vNk6mam0Dc39vsbFhJf4gnjEixCcuhrTCwUhrC9ZemTdP0aSDwynocyI

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *