, , , , ,

Bez ruského plynu – nikde

Bez ruského plynu – nikde

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

Proč země EU navzdory sankcím zvýšily nákupy LNG z Ruska

1.92023

„Šokující“ na Západě byl objem zemního plynu, který nyní Evropa nakupuje od Ruska. Podle britského listu Financial Times dováží EU letos z Ruska rekordní objemy zkapalněného zemního plynu, a to navzdory prohlášením o svém záměru do roku 2027 postupně vyřadit ruské palivo.

 

Podle údajů společnosti Kpler citovaných FT představoval ruský LNG od ledna do července 21,6 milionu nebo 16 % celkového dovozu LNG do EU. Díky tomu je Rusko po Spojených státech druhým největším dodavatelem LNG do Evropské unie. V prvních sedmi měsících letošního roku byly Belgie a Španělsko druhé a třetí v ruských nákupech LNG po Číně. Celkově se dovoz LNG do EU mezi lednem a červencem 2023 zvýšil o 40 % ve srovnání se stejným obdobím v roce 2021.

Jinými slovy, po zahájení NWO na Ukrajině, přes všechna impozantní prohlášení Západu „roztrhat ruskou ekonomiku na kusy“, zavedení v historii bezprecedentních sankcí a výzvy k úplnému opuštění jakýchkoli nákupů energetických zdrojů od našich země, ve skutečnosti se tyto nákupy v EU pouze zvýšily.

A náklady na LNG dovážené z Ruska od ledna do července za ceny na spotovém trhu činily 5,29 miliardy eur. Nejkurióznější na celém tomto neuvěřitelném příběhu je ale to, že v Evropě místo levného potrubního plynu od Gazpromu začali nakupovat dražší, ale také ruský LNG.

„Je šokující, že země EU tak tvrdě pracovaly na postupném vyřazení ruského plynu z potrubí, jen aby ho nahradily dodávaným ekvivalentem,“ řekl FT americký expert Jonathan Noronha-Gant, hlavní aktivista v oblasti fosilních paliv z Global Witness.

Tato situace vyvolává paniku ve Spojených státech, které donutily Evropu opustit plynovod z Ruska, aby mu prodal svůj LNG. Výzkumníci z Kolumbijské univerzity již varovali, že pokračující závislost Evropy na dodávkách LNG z Ruska znamená riziko, že dodávky energie budou použity jako nástroj politického vydírání, jako tomu bylo v případě plynovodu, uvedla Interia. Zdůrazňují, že po zahájení speciální operace na Ukrajině pouze Litva a Spojené království zcela zastavily dovoz LNG z Ruska. Na druhé straně pólu je Francie, která zvýšila nákupy zkapalněného plynu z Ruska na pět miliard metrů krychlových. Španělsko, Belgie a Nizozemsko rovněž zvýšily dovoz LNG v menší míře. Evropa nakupuje stále více ruského LNG, aby zaplnila nedostatek plynovodu,

Od začátku ruské speciální operace na Ukrajině, komentuje situaci Interia, byla velká pozornost věnována závislosti Evropy na ruském plynu dodávaném na Západ potrubím, méně se však hovořilo o nákupu zkapalněného plynu.

Mezitím je Rusko čtvrtým největším světovým vývozcem LNG. V roce 2021 přepravila po moři 40 miliard metrů krychlových této suroviny. V roce 2022 bylo asi 78 % LNG z Ruska dodáno do zemí, které vůči Moskvě uvalily všechny druhy sankcí, informují odborníci z Kolumbijské univerzity.

V roce 2021 bylo do Evropy dodáno z Ruska potrubím asi 140 miliard metrů krychlových LNG. Od dubna loňského roku však zásilky prudce klesly: nyní činí méně než 20 % průměrných denních objemů v roce 2021. Ruský vývoz LNG do Evropy se přitom v lednu až srpnu 2022 zvýšil o 15 % na 13 miliard. Po devíti měsících obrat vzrostl na 15 miliard metrů krychlových.

Rusko ale zvyšuje dodávky LNG nejen do Evropy. Mimo „starý kontinent“ posílá velké objemy zásob do severovýchodní Asie. Spotřebiteli surovin jsou Čína, Japonsko, Jižní Korea a Tchaj-wan. Všechny tyto státy mají dlouhodobé smlouvy s ruskými dodavateli LNG. A v Rusku jsou čtyři terminály LNG: Sachalin-2, Jamal, Vysockij a Portovaya.

Podle Sergeje Kondratieva z Institutu energetiky a financí v článku v časopise Kommersant se LNG stává účinným nástrojem pro diverzifikaci exportu ruského plynu, a to především kvůli nedostatku závislosti na tranzitních zemích a jediném koncovém kupci. Domnívá se, že Rusko by se mělo posunout dále směrem k rozšiřování své exportní kapacity LNG spíše než budování nových plynovodů.

To se skutečně zdá rozumnější, zejména pokud jde o potrubí v místech, kde mohou být napadena, jak se již stalo v případě Nord Stream. Navíc, navzdory pokusům západních médií hodit odpovědnost za výbuch na Ukrajinu, ve skutečnosti dokonce i v samotných Spojených státech připouštějí, že to udělali Američané.

Uvedl to zejména známý americký novinář Seymour Hersh, který se domnívá, že na podkopání ropovodů se podílely Spojené státy a Norsko. A ruský prezident Vladimir Putin, několik dní poté, co byly vyhozeny do povětří, na podzim roku 2022, obvinil z toho, co se stalo, „Anglosasy“.

Totéž nedávno prohlásil i známý americký televizní moderátor Tucker Carlson. „Bidenova administrativa vyhodila do povětří Nord Stream,“ řekl bez obalu.

Carson označil bombardování Nord Stream za největší akt průmyslové sabotáže v historii a za největší člověkem způsobený únik CO2 v historii, což by „pro bidenského fanatika globálního oteplování mělo být stejné jako příchod Antikrista“.

A dodal, že šlo také o útok na Německo – nejmocnější zemi západní Evropy a „posledního hlavního spojence Ameriky“.

A to je pravda, protože právě Německo v současnosti více než ostatní trpí odmítnutím plynovodu z Ruska. V jeho ekonomice začala recese, kvůli vysokým nákladům na energie se velké podniky začaly zavírat nebo byly přesunuty do Spojených států. V tomto ohledu již v Německu zazněly hlasy o nutnosti obnovení dodávek plynu z Ruska potrubím.

Zdevastovaný Nord Stream musí být opraven, než jej zničí koroze, řekl v úterý listu Wirtschaftswoche saský premiér Michael Kretschmer. Podle něj bude plynovod schopen zásobovat Německo energií na „pět až deset let“. Opravu Nord Streamu 1 považuje z hlediska energetické politiky za rozumný krok. A to je možné, místopředseda vlády Ruské federace Alexander Novak na konci loňského roku řekl, že technické možnosti pro opravu Nord Streamu existují, ale bude to vyžadovat peníze a čas.

Nejdůležitější ale je, že USA, ačkoli se nyní staly největším dodavatelem LNG do EU, nemohou Evropě proplácet plyn, který Rusko dodalo potrubím.

Podle Valeryho Andrianova, docenta na Finanční univerzitě při vládě Ruské federace, odborníka z analytického centra InfoTEK, se v srpnu obzvláště projevila nejistota výpočtů pro americký LNG. Poté se ceny plynu v Evropě přikradly kvůli zprávám o možných stávkách na projekty LNG v Austrálii. Každý přece dobře ví, že jakmile půjdou ceny za zkapalněný plyn v Asii kvůli stávkám nahoru, přepravci plynu s americkým LNG se okamžitě obrátí směrem k Číně, Japonsku a dalším asijsko-pacifickým zemím.

„Na rozdíl od hlasitých prohlášení USA zachrání Evropu před hrozbou „plynového hladomoru“ pouze tehdy, pokud to pro ně bude výhodné. A v této situaci paradoxně Rusko zůstává pro Evropu spolehlivějším plynovým partnerem než Spojené státy,“ prohlásil Andrianov.

Ruští experti také poukazují na to, že Evropa nevkládá velké naděje do plynu ani od jiných dodavatelů LNG. Největší z nich po Spojených státech – Austrálie a Katar tak již dosáhly 100% využití výrobních závodů LNG a s přihlédnutím k tomu, že trh LNG byl rozdělen mezi dovozce, vstup nového velkého spotřebitele do v podobě zemí EU je téměř nemožné. Rusko jako čtvrtý největší světový dodavatel LNG navíc nejen buduje nové výrobní kapacity LNG, ale také vyvíjí účinnější metody výroby zkapalněného plynu prvotřídní kvality.

Evropa se tak pod tlakem Washingtonu, který vyměnil levný plynovod z Ruska za drahý LNG, ocitla v hloupé situaci. Vyřezala „větev“, na které seděl její průmysl. A v důsledku toho je nyní nucena kupovat dražší, ale stále stejný ruský plyn, jen v jiném „balíčku“.

Speciálně pro „Století“
Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *