Odmítnutá dohoda o přiznání viny Huntera Bidena přivádí ministerstvo spravedlnosti do úzkých

„Ve státě Delaware je něco shnilého a soudce to dnes vyčenichal,“ řekl jeden z kritiků.

26.7.2023

Ministerstvo spravedlnosti prezidenta Bidena čelí napětí kvůli vývoji událostí, které se odehrály během středečního prvního soudního stání Huntera Bidena.
Dohoda o přiznání viny Huntera Bidena se rozpadla a on se přiznal k „nevině“, protože federální prokurátoři potvrdili, že je stále federálně vyšetřován. Očekávalo se, že prezidentův syn se v rámci dohody o přiznání viny přizná ke dvěma daňovým přečinům úmyslného nezaplacení federální daně z příjmu, aby se vyhnul vězení kvůli obvinění z trestného činu držení zbraně.
Kritici se po tomto vývoji situace zaměřili na ministerstvo spravedlnosti. Mike Howell, ředitel projektu Oversight Project při Heritage Foundation, uvedl, že „ve státě Delaware je něco shnilého a soudce to dnes vyčenichal“.

HUNTER BIDEN SE PŘIZNAL K NEVINĚ, PROTOŽE DOHODA O ZÁSTAVĚ SE BĚHEM SOUDNÍHO JEDNÁNÍ V DELAWARE ROZPADLA

Hunter Biden, syn prezidenta Joea Bidena, odchází z federální budovy J. Caleba Boggse 26. července 2023 ve Wilmingtonu ve státě Delaware. Biden se přiznal ke dvěma obviněním z daňových přestupků, čímž se dohodl s prokuraturou, že se vyhne stíhání za další obvinění z držení zbraně. Federální soudce, který na případ dohlíží, však Bidenovu dohodu o přiznání viny nečekaně odložil a své rozhodnutí odložil do doby, než obžaloba i obhajoba předloží více informací. (Anna Moneymaker/Getty Images)

„Jsme nadšeni, že se její argumentace shoduje s argumenty, které jsme uvedli v našem spisu pro soud,“ řekl Howell pro Fox News Digital. „Hunter Biden nebude moci použít tuto sladkou dohodu o přiznání viny jako propustku z vězení pro případná obvinění, která mohou vyplynout z probíhajícího vyšetřování jeho osoby. A to znamená, že ani prezident Biden nedostal propustku.“
Paul Kemenar, poradce Národního právního a politického centra, uvedl, že je absurdní, že několikaleté vyšetřování ministerstva spravedlnosti nakonec vyústilo v obvinění z přestupku.
„Je nehorázné, že po pětiletém vyšetřování Huntera Bidena a nedávném přísežném svědectví whistleblowerů IRS o krytí a maření ze strany ministerstva spravedlnosti je to nejlepší, s čím může státní zástupce přijít, pár obvinění z přestupku a doporučení podmínečného trestu jako facky,“ řekl Kamenar pro Fox News Digital.
„Soudce Norieka naštěstí dohodu o přiznání viny zamítl, jak jsme naléhali, ale uvidíme, zda bude dohodnuta nová dohoda,“ dodal Kamenar.

HUNTER BIDEN SOUHLASÍ S PŘIZNÁNÍM VINY VE VĚCI FEDERÁLNÍCH DAŇOVÝCH OBVINĚNÍ

Náčrtek ze soudní síně, na kterém je Hunter Biden ve federální soudní síni ve Wilmingtonu ve státě Delaware 26. července 2023. (PŮVODCE: William J. Hennessy, Jr.)

Prezident organizace Judicial Watch Tom Fitton zašel ještě dál a prohlásil, že tento vývoj by měl vést minimálně k vyšetřování impeachmentu, jehož terčem by měl být generální prokurátor Merrick Garland.
„Pokud by ministerstvo spravedlnosti mělo etickou kulturu, tento překvapivý vývoj by vedl k rezignaci státního zástupce Weisse, generálního prokurátora Garlanda a dalších odpovědných úředníků (například státních zástupců v Kalifornii a Washingtonu, kteří pomáhali zvrátit trestní stíhání),“ uvedl prezident organizace Judicial Watch Tom Fitton.
„Tento vývoj zvyšuje naléhavost vyšetřování impeachmentu, jehož cílem je Biden a přinejmenším Garland,“ dodal Fitton. „A pokud nebude Garlandem okamžitě jmenován zvláštní poradce, který by vyšetřoval Bidena, a.s., lze dále předpokládat, že Garland je kriminálně kompromitován.“
Hunter Biden měl rovněž uzavřít dohodu o předběžném odklonu ohledně samostatného obvinění z trestného činu držení střelné zbraně osobou, která je nezákonným uživatelem kontrolované látky nebo je na ní závislá.

BIDENS ÚDAJNĚ „DONUTIL“ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE BURISMY, ABY MU ZAPLATIL MILIONY ZA POMOC PŘI PROPUŠTĚNÍ UKRAJINSKÉHO PROKURÁTORA: FORMULÁŘ FBI

Náčrtek ze soudní síně, na kterém je Hunter Biden ve federální soudní síni ve Wilmingtonu ve státě Delaware 26. července 2023. (PŮVODCE: William J. Hennessy, Jr.)

Během sporného soudního slyšení u federálního soudu ve Wilmingtonu ve státě Delaware soudkyně Maryellen Noreikaová naléhala na federální prokurátory ohledně vyšetřování a ptala se, zda existuje možnost budoucího obvinění, a položila prokurátorům otázku, zda je Hunter Biden v současné době aktivně vyšetřován. Prokurátoři uvedli, že ano, ale nechtěli odpovědět konkrétně na to, kvůli čemu je prezidentův syn vyšetřován.
Federální prokurátor Leo Wise však soudci Noreikovi potvrdil, že ministerstvo spravedlnosti Huntera Bidena stále vyšetřuje kvůli možnému porušení zákona FARA. Podle ministerstva spravedlnosti hrozí za úmyslné porušení zákona FARA až pět let odnětí svobody a pokuta 250 000 dolarů nebo obojí.
„Ano,“ prohlásil Wise poté, co se ho Noreika zeptal, zda by vláda mohla vznést proti Hunteru Bidenovi obvinění v souvislosti s FARA.
Prokurátoři však uvedli, že přiznání viny Huntera Bidena ke dvěma daňovým přestupkům ho neimunisuje před budoucími obviněními.
Hunter Biden nakonec přiznal vinu, protože Noreika nemohl přijmout dohodu o přiznání viny tak, jak byla zkonstruována. Opakovaně vyjádřila své obavy ohledně ústavnosti dohody o odklonu v souvislosti s obviněním z trestného činu držení zbraně a upřesnila, že hlavní problém dohody spočívá v tom, že pokud by Hunter Biden dohodu porušil, soudce by musel v této věci učinit skutkové zjištění, aby vláda mohla vznést obvinění.
Na této zprávě se podílel Thomas Catenacci z Fox News Digital.

‚The Five‘: Hunter Biden is not off the hook yet | https://www.foxnews.com/video/6331892634112
foxnews.com
‚The Five‘: Hunter Biden is not off the hook yet | Fox News Video
‚The Five‘ co-hosts react to Hunter Biden pleading ‚not guilty‘ as plea deal falls apart during Wednesday’s Delaware court appearance.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *