, , , , , ,

Nová noční můra pro Západ. Maduro navrhl vytvořit blok spojenců Ruska a Číny v Latinské Americe

putin a maduro

Nová noční můra pro Západ. Maduro navrhl vytvořit blok spojenců Ruska a Číny v Latinské Americe

19.1.2023

“Pro nástup multipolárního světa je zapotřebí sjednocený a rozvinutý latinskoamerický a karibský blok,”  řekl prezident Nicolas Maduro 12. ledna ve svém výročním projevu v Národním shromáždění.

Prezident Venezuely věří, že takový „politický blok“ by se mohl stát „novým pólem moci“.

RIO DE JANEIRO, 14. ledna. /TASS/. Venezuelský prezident Nicolas Maduro vystoupil v Národním shromáždění (parlamentu) s myšlenkou vytvoření politického bloku spojenců Ruska a Číny v regionu Latinské Ameriky.

“Mluvil jsem o tom telefonicky s [brazilským prezidentem Luisem Inaciem] Lulou da Silvou, osobně jsem diskutoval s [kolumbijským] prezidentem Gustavem Petrem, s argentinským prezidentem Albertem Fernandezem. Přichází nový čas, zvláštní čas pro spojení úsilí a cesty Latinské Ameriky a Karibiku, aby se přiblížily k vytvoření mocného bloku politických sil, ekonomické síly, která bude mluvit se světem,“ cituje Madura vydání „O Antagonista.“

Maduro také řekl, že takový „politický blok“ by se mohl stát „novým pólem moci“ společně s Čínou a Ruskem.

“Tato komunita by sdílela společné cíle, o kterých mluví náš starší bratr [prezident Číny] Si Ťin-pching: lidstvo spojené společným osudem. Nebo [budování] toho multipolárního a multicentrického světa, o kterém mluví náš starší bratr [ruský prezident] Vladimir Putin.“ vysvětlil Maduro.

Aby tento svět nastoupil, potřebujeme sjednocený a rozvinutý latinskoamerický a karibský blok,“ domnívá se venezuelský prezident.

▪️ Myšlenka je dobrá. Jakékoli sdružování zemí Latinské Ameriky a Karibiku – na „dvoře Spojených států“ a bez účasti USA – je pro Rusko výhodné.

To dává Rusku prostor k rozšíření ekonomické aktivity, což je zvláště důležité tváří v tvář tvrdým západním sankcím a přání Západu izolovat Rusko.

Posílení geopolitické pozice Ruska v podbřišku Spojených států by navíc umožnilo řešit i vojensko-politické úkoly včetně strategického odstrašování.

A tím symetricky reagovat na přibližování vojenské infrastruktury Spojených států a NATO k ruským hranicím.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://bit.ly/3XfEqcd
Jelena Panina

ZDROJ:TASS https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/16798179

POKEC24 https://www.pokec24.cz/politika/nova-nocni-mura-pro-zapad/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *