, , , , , ,

Někteří Ukrajinci oslavili Vánoce 25. prosince, aby se rozešli s Ruskem

Někteří ortodoxní Ukrajinci se rozhodli slavit Vánoce 25. prosince

Někteří Ukrajinci oslavili Vánoce 25. prosince, aby se rozešli s Ruskem. Zde je důvod

Někteří ortodoxní Ukrajinci se rozhodli slavit Vánoce 25. prosince, jako mnoho křesťanů po celém světě. Ano, souvisí to s válkou a ano, mají požehnání místní církve.

Ukrajinci obvykle slaví Vánoce 7. ledna, stejně jako Rusové. Ale ne letos, nebo alespoň ne všichni.

Myšlenka připomenout si narození Ježíše v prosinci byla na Ukrajině až donedávna považována za radikální, ale ruská invaze změnila mnoho srdcí a myslí.

V říjnu se vedení ukrajinské pravoslavné církve, která není v souladu s ruskou církví a je jednou ze dvou větví pravoslavného křesťanství v zemi, dohodlo, že umožní věřícím slavit Vánoce 25. prosince.

Výběr datumu má jasný politický a náboženský podtext v zemi s konkurenčními pravoslavnými církvemi, kde drobné úpravy rituálů mohou mít silný význam v kulturní válce, která probíhá paralelně se střeleckou válkou.

Pro některé lidi představuje změna data oddělení se od Ruska, jeho kultury a náboženství. Lidé ve vesnici na předměstí Kyjeva nedávno hlasovali pro rozšíření vánočních svátků.

„To, co začalo 24. února, totální invaze, je probuzení a pochopení, že už nemůžeme být součástí ruského světa,“ řekla Olena Paliyová, 33letá obyvatelka Bobryce.

Ruská pravoslavná církev, která si nárokuje svrchovanost nad pravoslavím na Ukrajině, a některé další východní pravoslavné církve nadále používají starověký juliánský kalendář. Vánoce připadají v tomto kalendáři o 13 dní později, neboli 7. ledna, než podle gregoriánského kalendáře používaného většinou církevních a světských skupin.

Katolická církev poprvé přijala moderní, astronomicky přesnější gregoriánský kalendář v 16. století a protestanti a některé pravoslavné církve od té doby zarovnaly své vlastní kalendáře pro účely výpočtu Vánoc.

Na Synodu Ukrajinské pravoslavné církve v říjnu rozhodlo, že místní pastoři církví mohou vybrat datum spolu se svými komunitami, přičemž uvedlo, že rozhodnutí následovalo po letech diskusí, ale také je výsledkem okolností války.

V Bobrycii někteří příslušníci víry prosazovali změnu v místní církvi, která se nedávno stala součástí ukrajinské pravoslavné církve bez vazeb na Rusko. Když se minulý týden hlasovalo, 200 z 204 lidí řeklo ano přijetí 25. prosince jako nového dne pro oslavy Vánoc.

„Je to velký krok, protože nikdy v naší historii jsme neměli stejná data oslav Vánoc na Ukrajině s celým křesťanským světem. Celou dobu jsme byli odděleni,“ řekl Roman Ivanenko, místní úředník v Bobrycii a jeden z propagátorů změny. Změnou podle něj „přerušují toto spojení“ s Rusy.

Stejně jako v celém Kyjevě začalo nedělní ráno v Bobrycii zvukem sirén, ale to nezabránilo lidem shromáždit se v kostele, aby se poprvé zúčastnili vánoční mše 25. prosince. Koneckonců, v hlavním městě nebyly hlášeny žádné útoky.

„Žádný nepřítel nám nemůže vzít svátek, protože svátek se rodí v duši,“ řekl farář Rostyslav Korchak ve své homilii, během níž použil slova „válka“, „vojáci“ a „zlo“ více než „Ježíš Kristus.“

Anna Nezenko (65) navštěvovala kostel v Bobrycii každé Vánoce od slavnostního otevření budovy v roce 2000, i když vždy 7. ledna. Řekla, že se v neděli 25.12 necítila divně.

,,Nejdůležitější je, aby se Bůh zrodil v srdci,“ řekla.

V roce 2019 ekumenický patriarcha Bartoloměj, duchovní vůdce východní pravoslavné církve, udělil úplnou nezávislost neboli autokefalii ukrajinské pravoslavné církvi. Ukrajinci, kteří upřednostňovali uznání národní církve v návaznosti s politickou nezávislostí Ukrajiny na bývalém Sovětském svazu, o takový souhlas dlouho usilovali.

Ruská pravoslavná církev a její vůdce patriarcha Kirill proti tomuto kroku ostře protestovali s tím, že Ukrajina nespadá pod jurisdikci Bartoloměje.

Druhá hlavní větev pravoslaví v zemi, Ukrajinská pravoslavná církev, zůstala věrná Moskvě až do vypuknutí války. Nezávislost vyhlásila v květnu, i když zůstává pod kontrolou vlády. Tato církev tradičně slaví Vánoce 7. ledna.

Zdroj: Globalnews.ca

Zdroj:https://www.vipnoviny.cz/nekteri-ukrajinci-oslavili-vanoce-25-prosince-aby-se-rozesli-s-ruskem-zde-je-duvod/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *