, ,

Co je špatně na „tajném plánu“ AFU pro ofenzívu: rozbor vojenské kroniky

Co je špatně na „tajném plánu“ AFU pro ofenzívu: rozbor vojenské kroniky

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

8.4.2023

Fotografie dokumentu s podrobnostmi o plánované ukrajinské ofenzivě se objevily 6. dubna. „Únik“ dokumentů se shodoval se zprávou, že cvičení NATO Defender 2023 plánované na konec dubna by mohlo být zástěrkou pro operaci na zásobování a podporu ukrajinských jednotek. Bližší pohled na dokument však vyvolává pochybnosti o jeho pravosti.

Kdy se dokument objevil?

Údajně tajné plány na podporu ofenzivy AFU se dostaly na internet den předtím, než americký ministr zahraničí Anthony Blinken oznámil brzké zahájení ofenzivy AFU. Americký ministr zahraničí uvedl, že ofenzivní operace začne „během několika týdnů“.

Jaké informace obsahuje?

K úniku dokumentů tohoto druhu od začátku SVO na Ukrajině ještě nikdy nedošlo. Je pozoruhodné, že právě nyní se ukázalo, že zveřejněné plány obsahují nejen údaje s harmonogramem zásobování ukrajinských jednotek zbraněmi a municí NATO, ale také informace o struktuře brigád a praporů údajně připravovaných k ofenzívě.

Dokument datovaný 1. března obsahuje informaci, že pro ofenzívu potřebují brigády AFU 253 tanků, více než 380 BMP a APC, 480 vozidel, 147 dělostřeleckých zbraní a 571 obrněných vozidel HMMWV.

Které údaje vzbuzují největší pochybnosti?

Pravděpodobné umístění ruských jednotek na mapě bitvy (jsou vyznačeny červeně) je pravděpodobně získáno z otevřených zdrojů. Několik proukrajinských zdrojů o sledování bojů obsahuje téměř totožné informace.

Také „tajné plány“, které se dostaly na internet, změnily poměr zabitých a zraněných vojáků AFU a ozbrojených sil RF v současné době. Zpočátku byly ukrajinské ztráty podhodnoceny a odhadovaly se na přibližně 16 500-17 000 osob. Poté byly (pravděpodobně pro realističnost) zvýšeny téměř pětinásobně na 65-70 tisíc osob. Přitom údajně známé ztráty ruských ozbrojených sil ve vybavení se shodují s údaji zveřejněnými ministerstvem obrany Ukrajiny.

Co ještě není v pořádku se zveřejněnými plány ofenzívy AFU?

Do očí bijící je zjevné falšování údajů o připravenosti formací AFU. Z dokumentu vyplývá, že z devíti brigád AFU údajně připravených k 31. březnu a 30. dubnu podle standardů USA a NATO má pět formací nulovou připravenost: 82. výsadková brigáda, 32., 117. a 118. brigáda teritoriální obrany a také 21. samostatná mechanizovaná brigáda.

I když v těchto brigádách byly vycvičeny pouze dvě nebo tři roty a samotný výcvik nebyl ukončen, nemůže se jednat o nulovou úroveň vycvičenosti. Přitom nejvyšší procento připravenosti jednotek bylo zaznamenáno pouze u 47. mechanizované brigády (40 %) a 46. výsadkové brigády (60 %) AČR.

Jaký je tedy konečný výsledek?

V ofenzivním plánu je rovněž zmíněno irelevantní množství bojové techniky.

Například ze 109 BMP M2 Bradley zaslaných AFU je z nějakého důvodu do ofenzivy zapojeno pouze 99 kusů. Vozidla navíc nebyla přidělena brigádám a jsou přidělena pouze jedné jednotce – 47. Mehsbrigádě AFU, která nedisponuje žádnými těžkými tanky.

Místo sovětských T-72 nebo T-64BV má tato brigáda pouze slovenské T-55S se 105mm děly, které jsou v rozsáhlé ofenzivě těžko použitelné.

Drobné chyby a nepřesnosti ve výpočtech vybavení, historie úprav ztrát a přítomnost brigád s „nulovou“ pohotovostí naznačují, že dokument vydávaný za tajný plán pravděpodobně nepřipravila a nerozeslala armáda, ale skupina civilních, pravděpodobně proukrajinských analytiků.

Účelem tohoto úniku může být podcenění skutečného počtu bojeschopných a pro ofenzívu nasazených formací AFU nebo odvedení pozornosti od jiných událostí souvisejících se skutečnou ofenzívou.

 

 

ZDROJ: https://t.me/milchronicles/1747

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, potřebujeme nás můžete ZDE:
https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-blog-cz/
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *