, , ,

Minské dohody se pokusily vytvořit mír mezi Ukrajinou a Ruskem. Zelenskij řekl, že je nikdy neplánoval ctít.

zelenský

Minské dohody se pokusily vytvořit mír mezi Ukrajinou a Ruskem. Zelenskij řekl, že je nikdy neplánoval ctít.

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

12.2.2023

Ukrajinský prezident také obvinil Západ z nedostatečné podpory Ukrajiny, a to navzdory miliardové pomoci poskytnuté před loňskou invazí Ruska a po ní.

Alej  andělů  je památník umístěný mezi stromy a klikatými šedými kamennými chodníky v Doněcku. Návštěvníky vítá oblouk, na kterém jsou  růže vykované z úlomků min a granátů  protkané pouzdry munice,  představující některé zbraně, které připravily o život děti během války na Donbasu ve východní části Ukrajiny.

Místo bylo postaveno v roce 2015, rok poté, co barevná revoluce podnítila změnu režimu v zemi a vyvolala střety mezi vládními silami a separatisty na Donbasu, kteří vyhlásili nezávislost na Kyjevě. Byla to zástupná válka před zástupnou válkou, kdy vojáci podporovaní USA bojovali se silami podporovanými Ruskem. Boje tam už zabily nejméně 14 000 lidí, než prezident Vladimir Putin loni v únoru převedl Rusko přes Rubikon.

Snahy o příměří a nakonec i mír byly v letech 2014 a 2015. Byly to Minské dohody, zprostředkované s pomocí Německa a Francie. Ale v rozhovoru pro Der Spiegel zveřejněném 9. února ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij řekl, že nikdy neplánoval ctít dohody, ačkoli byl zvolen prezidentem na základě slibu ukončení války na Donbasu. Obvinil také Západ z nedostatečné podpory Ukrajiny, a to navzdory miliardám dolarů na pomoc a materiál poskytnutý před a po loňské ruské invazi.

Západní narativ kolem minských dohod až dosud kladl jejich selhání zcela na bedra Ruska. Ale Zelenského přiznání, že neměl v úmyslu, aby dohody fungovaly, toto vyprávění komplikuje. Toto odhalení následuje po  dvou zprávách  , které rovněž podkopaly historku o válce na Ukrajině, která byla veřejnosti prodána.

Za prvé, podle investigativního novináře Seymoura Hershe, americká vláda zničila ropovody Nord Stream . Za druhé, bývalý izraelský premiér Naftali Bennett řekl, že Západ vedený USA zabil rusko-ukrajinskou mírovou dohodu loni v březnu, těsně po začátku války . Nyní Zelenskyj řekl, že Minské dohody odepsal, protože „chtěli trochu uklidnit chuť Ruska na úkor Ukrajiny“.

Není pochyb o tom, že tato linie vyvolala tleskání cvičených pečetí liberálního internacionalismu. Důsledky toho jsou však pro vypravěče západní morální nadřazenosti problematické, protože je třeba vyvodit jen několik závěrů, žádné dobré. Jak informoval The Washington Post  23. února 2022 , zejména Francie a Německo „tlačily na realizaci“ „minských mírových dohod jako nejlepší šance na diplomatické řešení“ v posledním zoufalém úsilí vyhnout se válce. Zelenskyj navrhl, že toto úsilí záměrně sabotoval. Ale proč?

Na jednu stranu je možné, že Zelensky jednoduše lhal Der Spiegel, aby si zachoval tvář  poté, co ho Bennettova odhalení ponížila . Bennett mimo jiné řekl, že Zelenskyj byl hluboce znepokojen tím, že ho Putin zabije, a že poté, co ruský prezident slíbil, že ho ušetří kvůli diplomacii, Zelenskij se stal jistějším, pokud jde o vystupování na veřejnosti. Rozhovor s Der Spiegel okamžitě následoval po Bennettově zveřejnění této informace, kterou Zelenskij odmítl jako „vtipné“.

Na druhou stranu je možné, že Zelenskij opravdu nechtěl, aby dohody z Minsku fungovaly, možná aby nalákal Kreml k útoku, který, jak doufal, vyprovokoval přímou akci Západu. Je zajímavé, že  Oleksij Arestovyč , nyní bývalý poradce náčelníka štábu Zelenského, v roce 2019 řekl, že jeho preferovanou cestou vpřed byla „ velká válka s Ruskem a vstup do NATO na základě vítězství nad Ruskem “. Za zmínku také stojí bývalá německá kancléřka Angela Merkelová  v prosinci pro Die Zeit řekla  , že „minská dohoda z roku 2014 byla pokusem dát Ukrajině čas“.

„Také využila tento čas k tomu, aby se stala silnější, jak můžete vidět dnes,“ dodala. Ale aby to bylo ještě temnější, Zelenskyj řekl pro Der Spiegel, že se po nástupu do funkce prezidenta Merkelové svěřil, že dohody neuplatní. Změnilo to její názor, nebo byla vždy duplicitní ohledně účelu příměří? Je těžké to vědět.

Zde je shrnutí toho, co a proč stojí za dohodami prostřednictvím příspěvku :

Minsk 1, dosažený v září 2014, měl 12 bodů, včetně příměří, které má monitorovat Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, zákona o „decentralizaci“ Ukrajiny s dočasným zvláštním statusem pro území ovládané separatisty, komunální volby, amnestie a další záležitosti. Jak boje pokračovaly, následné memorandum o dva týdny později požadovalo stažení těžkých zbraní z předních linií. Příměří se znovu snažilo udržet uprostřed sporů o pořadí a nakonec se zhroutilo v lednu 2015. Minsk II následoval o měsíc později.

Mapy porušování příměří zaznamenané Organizací  pro bezpečnost a spolupráci v Evropě  ukazují většinu explozí  14. února ,  15. února ,  16. února ,  17. února ,  18. února ,  19. a 20. února a  února 21  na území kontrolovaném separatisty, což naznačuje, že Ukrajina zjevně porušovala příměří ostřelováním až do zahájení války 24. února.

ZDROJ:https://contra.substack.com/p/the-minsk-agreements-tried-to-create?r=lj90&utm_medium=ios&utm_campaign=post

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolný příspěvek, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování ! Volného blogu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte ZDE:  https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-blog-cz/
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *