, , , , ,

Maďarsko zablokuje evropské fondy pro členské státy, dokud Ukrajina nepovolí tranzit Lukoilu

Maďarsko zablokuje evropské fondy pro členské státy, dokud Ukrajina nepovolí tranzit Lukoilu

Budapešť 23. července (Reuters) – Maďarsko zablokuje refundace Evropské unie pro členské státy, které daly munici Ukrajině, dokud Kyjev nepovolí tranzit ropy z ruského Lukoilu (LKOH.MM)., otevře novou kartupotrubím přes její území, řekl v úterý maďarský ministr zahraničí.
Slovensko a Maďarsko začátkem tohoto měsíce uvedly , že přestaly dostávat ropu od Lukoilu ropovodem Družba poté, co Ukrajina minulý měsíc zakázala tranzit zdrojů z Lukoilu.
Také v reakci na úterní situaci svolalo maďarské ministerstvo energetiky pracovní skupinu týkající se bezpečnosti dodávek, která „přezkoumala dosavadní kroky a případné další kroky“, uvádí se v prohlášení ministerstva.
„Dokud tuto otázku Ukrajina nevyřeší, měli by všichni zapomenout na vyplacení 6,5 miliardy eur z Evropského mírového nástroje (EPF) kompenzace za transfery zbraní,“ uvedl ministr zahraničí Peter Szijjárto, kterého citovala televizní stanice ATV.
Ukrajinské ministerstvo zahraničí na žádost o komentář okamžitě nereagovalo. Kyjev tvrdí, že zablokoval ropu z Lukoilu, ale celkové toky ropovodem, který slouží i dalším dodavatelům, nebyly sníženy.
Ropovod Družba, neboli „přátelství“, spojující Rusko se státy bývalého socialistického bloku ve východní Evropě zůstal funkční i přes dva roky války, i když se EU odstavila od většiny ostatních zdrojů ruských energetických dodávek. Zejména Maďarsko zůstalo výrazně závislé na ruské ropě a tvrdí, že bez ní nemůže zásobovat své rafinérie.
Maďarsko a Slovensko v pondělí požádaly Evropskou komisi o zprostředkování konzultačního postupu s Ukrajinou. Postup by umožnil, aby se záležitost dostala k soudu, pokud výkonný orgán EU nezasáhne do tří dnů.
EPF, vytvořený v roce 2021, funguje jako systém cashback, který poskytuje členům EU refundace za zasílání munice do jiných zemí.
Od ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022 mohou členské státy, které daly Ukrajině zbraně, požádat o kompenzaci z tohoto fondu. Maďarsko však již více než rok blokuje výplatu další tranše peněz EPF s odvoláním na různé problémy.

Přeložila redakce VOLNÉHO bloGu.
Děkujeme za vaši podporu na další překlady, bez zaplacených aplikací není možné překládat videa a články:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *